Dobbelt så mange nordmænd og svenskere genbruger elektronik som danskerne

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G

I Danmark har vi længe brystet os af at gå forrest, når det kommer til bæredygtighed, men i virkeligheden er vi bagud på en lang række parametre sammenlignet med vores nordiske naboer. Dobbelt så mange nordmænd og svenskere genbruger fx elektronik end danskerne, og selv på affaldssortering og anvendelse af offentlig transport klarer vi os værre end resten af Norden. Det fremgår af en ny undersøgelse foretaget af OnePoll for den globale teknologivirksomhed OnePlus

Når det kommer til danskernes generelle smartphone-vaner ligner vi vores nordiske naboer Sverige, Norge og Finland til forveksling. Halvdelen af os udskifter vores smartphone hvert andet til tredje år, og forringet batterilevetid er den hyppigste årsag til, at vi opgraderer til en ny på tværs af de fire lande.

Læs også: Anmedelse af refurbished iPhone 12 Pro

Anderledes ser det ud, når det kommer til genanvendelse af elektronik, hvor vi i Danmark bliver overhalet markant af både nordmændene, svenskerne og finnerne. Kun hver fjerde dansker (24 pct.) genbruger elektronik for at reducere sit CO2-aftryk, mens det er op mod halvdelen i Norge (48 pct.), Sverige (47 pct.) og Finland (41 pct.), der gør det samme. Det viser en ny undersøgelse fra OnePlus foretaget af OnePoll, der har undersøgt de nordiske landes smartphone-vaner og bæredygtige valg i dagligdagen.

Heller ikke når det kommer til affaldssortering og offentlig transport, udmærker vi i Danmark os længere. Kun 41 pct. af danskerne affaldssorterer i kampen for en grønnere fremtid, mens det i Sverige er 72 pct. af befolkningen mod 68 pct. i Norge og 61 pct. i Finland. Offentlig transport er angivet som et aktivt bæredygtigt tiltag i lige stor udstrækning på tværs af Norden med henholdsvis 32 pct. i Danmark, 34 pct. i Sverige, 37 pct. i Norge og 33 pct. i Finland.

Levetid for elektronik bliver afgørende i kampen for klimaet

At danskerne ikke er bedre til at genbruge elektronik overrasker ikke Marie Dam Feldborg, der er nordisk marketingdirektør for OnePlus. Ifølge hende ligger der et ekstra stort og uforløst potentiale for danskerne ved at beholde elektronik i længere tid, fordi man som forbruger i så fald er med til at reducere mængden af elektronikaffald og derfor også mængden af CO2. 

Det skal nye bæredygtige implementeringer i OnePlus’ nyeste smartphones hjælpe med:

“Vi har i Danmark desværre ikke haft for vane at genbruge elektronik, men det håber vi på, at vi i OnePlus kan være med til at lave om på nu. Undersøgelser viser, at hvis alle europæere bruger deres telefon i bare ét år mere, kan der spares ligeså meget CO2 som ved at fjerne to millioner biler fra vejene og resultere i en årlig CO2-besparelse på fire millioner tons. Det er tankevækkende,” siger Marie Dam Feldborg og henviser til Det Europæiske Miljøkontor (EEB), der står bag undersøgelsen.

About Anders Buhl 984 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.