Sådan opsættes en smartphone til ældre

Uanset om det er din bedstemors første møde med moderne teknologi eller måske bare hendes første smartphone, vil du gerne have hende til at kunne føle sig godt tilpas ved at bruge den. Heldigvis nu til dags, er der stor fokus på ældrevenlige smarphones. Her er din guide til hvordan man opsætter en smartphone til ældre.

1 Øge skriftstørrelsen

At ens syn bliver dårligere med alderen er vidst ingen løgn. Derfor er det vigtigt, at ældre har mulighed for at kan læse ting, der står tæt mere behageligt. Den åbenlyse løsning til at løse dette problem er at øge tekstens størrelse.

På iPhone, gå til indstillinger> skærm og lysstyrke> tekststørrelse og juster derefter størrelsen i overensstemmelse hermed; der er 7 forskellige størrelser at vælge imellem.

På en Android-smartphone skal du gå til Indstillinger> Skærm> Skrifttype og skærmzoom, hvor du kan ændre skrifttypestørrelse såvel som skærmzoom og endda skrifttypestilen. Det er bedst at holde fast i standardteksten, da den er nemmest at læse.

2 Forøg lyden af notifikationer

Ligesom vores syn kan vores hørelse også svækkes, efterhånden som vi bliver ældre, så ved simpelt at øge lyden af ringetonen, kan det forhindrer de ældre i at misse vigtige opkald eller tekstbeskeder. Det kan også være en god idé at aktivere vibration både på lyd og på lydløs, især når det er så nemt at skifte til lydløs ved et uheld på især iPhone.

På iPhone skal du gå til Indstillinger> Lyde og haptik og derefter bruge slideren til at øge volumen på ringetoner og notifikationer. Du kan også aktivere ‘vibrer på ring’ og ‘vibrer på lydløs’ her.

På en Android-smartphone skal du gå til Indstillinger> Lyde og vibration og i lydtilstand skal du have ‘lyd’ valgt. Aktiver også ‘vibrer ved opkald’. Hvis du går ned i Lydstyrke, kan du justere lydstyrken for indgående opkald, for notifikationer, systemadvarsler og medier. Det kan være værd at holde dem alle på samme høje niveau, men ringetone, medier og meddelelser bør helt sikkert være høje. Hvis du går til vibrationsintensitet, kan du også justere, hvor intens vibrationen skal være for de forskellige typer advarsler, hvilket er meget praktisk.

3 Aktivér LED-blink ved advarsler

Hvis telefonen af en eller anden grund er på lydløs eller skjult et sted, kan lyden muligvis ikke høres, og skærmen muligvis ikke ses. Heldigvis inkluderede Apple en funktion, der blinker ved advarsler eller notifikationer, hvorved kameraets blitz blinker flere gange, når en advarsel modtages. Du kan vælge at få den til at blinke på lydløs, hvilket jeg vil anbefale, fordi det, som sagt tidligere, er så nemt ved et uheld at skifte til lydløs tilstand på iPhone; blitzen kan hjælpe med at sikre, at du ikke går glip af meddelelser.

Du skal bare gå til Indstillinger> generelt> tilgængelighed> hørelse> “LED-blink til advarsler” og aktivere det.

Du kan også gøre noget lignende på Android-smartphones. Gå til Indstillinger> Tilgængelighed> Hørelse. Under hørelse vil du finde muligheden for at aktivere blink-funktionen. Der vil muligvis være nogle små forskelle fra mærke til mærke i forhold til funktionen, men de indeholder alle muligheden for at aktivere blink-funktionen.

4 Fjern unødvendige apps og omorganiser apps

Smartphones leveres med mange indbyggede apps, som nogle gange bare aldrig er brugt. For at holde telefonen ren og ryddelig, slet dem, du ved, aldrig vil blive brugt af den ældre person, du opretter telefonen til.

Du kan også omorganisere apps ved at sikre, at kun de vigtigste og mest brugte apps placeres på startskærmen for hurtig adgang, f.eks. Meddelelser, kontakter, mail, osv.

5 Tilføj favoritwebsteder til startskærmen

Dine forældre eller bedsteforældre har muligvis et par hjemmesider, som de plejer at besøge ganske ofte. I stedet for, at de skal gå ind i webbrowseren og navigere til webstedet hver gang, hvorfor så ikke tilføj en genvej til startskærmen i stedet? På den måde er alt, hvad de skal gøre, at låse deres telefon op og trykke på webstedets ikon.

På iPhone, gå til webstedet ved hjælp af Safari, vælg derefter knappen share og vælg ‘føj til startskærm’.

På en Android-smartphone skal du åbne internetappen, gå til webstedet og derefter klikke på de 3 små prikker øverst til højre og klikke på ‘føj til startskærm’.

5 Tilføj vigtige kontakter til favoritter

Telefonbogen på smartphones giver dig mulighed for nemt at gennemse kontaktpersoner via bogstaver eller ved søgning, men det er stadig for lang tid. For at gøre det nemmere at få adgang til favoritkontakter, f.eks. Familiemedlemmer, kan du tilføje dem til favoritter. På den måde vil åbne telefon-appen og klikke favoritter være det eneste, der er nødvendigt, når du skal foretage et opkald.

På iPhone, gå til kontakter, vælg en kontakt og klik på ’tilføj til favoritter’. Du kan også åbne telefon-appen, vælge fanebladet favoritter og derefter trykke på ikonet ‘+’ for at tilføje favoritkontakter.

På en Android-smartphone skal du gå til kontakter, vælge en kontakt, du vil have som favorit, og derefter vælge stjernen ved siden af deres navn. Dette vil derefter føje dem til favoritlisten, og vise dem helt øverst i både kontakterne og telefon-appen.

Tanker

At give en smartphone til en person, der aldrig har brugt en før, er ikke en simpel opgave. Ikke alene skal du hjælpe med at sætte den op, men du bliver også nødt til at gennemgå en masse ting, vise hvordan man gør visse ting som at foretage et opkald, sende en besked og hvordan man går på internettet.

Heldigvis er smartphones lavet til at være ekstremt tilgængelige, og har alle de nødvendige indstillinger til at gøre smartphones nemme og behagelige at bruge. Så når du har gjort alt ovenstående, skulle dine forældre, bedstemor eller bedstefar være helt klar til at opleve de nye smarte teknologiske måder.

About Anders Buhl 996 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.