
Stress er blevet et folkesundhedsproblem, da mellem 10 og 12 % af danskerne hver dag oplever symptomer på alvorlig stress. Heldigvis er det muligt at håndtere stress i dens tidlige faser ved at være opmærksom på symptomerne og hvordan man måler dem.
I dag er et stort antal enheder såsom din smartphone eller smartwatch i stand til at give dig et meget detaljeret indblik i, hvordan din krop har det. Selvom det altid anbefales at gå til din læge, hvis du har mistanke om, at du har stress, er evnen til at holde styr på forskellige biologiske signaler meget nyttig, da du kan gøre dette på daglig basis fra dit eget hjem. I denne artikel vil vi give dig et overblik over forskellen på kortvarig og langvarig stress samt en af de nemmeste måder du kan måle dit stress-niveau på: Heart Rate Variability.
Læs mere: Bedste smartphones lige nu
Hvad er symptomerne på stress?
Stress er en kompleks biologisk reaktion, og er ikke en sygdom i traditionel forstand. Mere præcist er det kroppens naturlige måde at reagere på fare fra det ydre miljø, og kan udvikle sig til fysisk og psykisk sygdom, hvis kroppen udsættes for belastning over længere tid. Stress er forårsaget af det, der er kendt som det sympatiske nervesystem, som er ansvarligt for at udløse kroppens kamp og flugt-respons. Når det sympatiske nervesystem aktiveres, påvirkes et stort antal fysiske systemer, hvilket fører til en lang række forskellige symptomer: Øget puls, forhøjet blodtryk, forhøjet kortisol, skærpede pupiller, øget lydfølsomhed osv. Dette kaldes kortvarigt stress og er ikke farligt da det parasympatiske nervesystem helt naturligt vil regulere sig selv tilbage til et balanceret og afslappet leje.
Hvis du derimod er ramt af langvarig stress, er dit sympatiske nervesystem overaktivt og dette vil kunne
aflæses i forskellige biologiske målinger. En almindelig metode er fx at måle koncentrationen af stress-hormonet kortisol i blodet, da dette vil være væsentlig forhøjet under kronisk stress. Dette kan dog være en omstændig og dyr process, da sådan en måling ofte skal bestilles gennem hospitalet eller et privat laboratorie. Dette koster typisk i omegnen af 1500 kr. Af denne årsag er der derfor mange som er begyndt at benytte Heart Rate Variability, da det er en meget præcis og forholdsvis billig måde at måle hvor stresset din krop er. En anden fordel ved HRV-målinger er også at de giver dig mulighed for at komme stressen i forkøbet, da du nemt kan tracke det og foretage mange målinger over flere uger.
Heart Rate Variability
Heart Rate Variability (HRV) er en måling for de små tidsmæssige variationer der er mellem dine pulsslag. HRV må ikke forveksles med pulsmåling, og kræver noget særligt udstyr at måle som du ikke nødvendigvis finder i et pulsur, som er i stand til at måle fx din hvilepuls. HRV fortæller meget om den generelle tilstand af dit autonome nervesystem (ANS) og balancen mellem dets to hovedgrene, det vil sige det sympatiske nervesystem (fight-and-flight) og parasympatiske nervesystem (det som får dig til at slappe af).
HRV er en af de mest effektive måder, videnskaben har at tilbyde, når det kommer til at måle stressniveauer i kroppen. En høj HRV indikerer en krop klar til præstation, hvor en lav HRV indikerer høje stressniveauer og et nervesystem, der sidder fast i kamp-og-flugt tilstand. HRV bruges således allerede af mange som går meget op i fitness og træning til at tracke deres form, og er en indbygget feature i bl.a. Apple Watches og Garmin Instinct serierne af smart watches.
Der findes dog også en række andre devices som kan bruges til at måle HRV, fx pulsbælter som
kan spændes om din brystkasse, og som kan foretage HRV målinger via en app. Der er også mulighed
for at måle dit HRV med din smartphone alene, da flere Apps giver dig muligheden for at måle dit HRV
ved at benytte telefonens indbyggede kamera som en improviseret pulsmåler.
Be the first to comment