Telefoner til hørehæmmede og døve

Telefoner til hørehæmmede

Telefoner til hørehæmmede og døve

Telefoner til hørehæmmedeFinder du det til tider vanskeligt at kommunikere via en telefon, når du ikke kan personen, du snakker med, se deres ansigtsudtryk eller finde ud af, hvordan de reagerer på de ting, du siger? Forestil dig hvor meget mere besværligt en telefonsamtale ville være, hvis du var hørehæmmet. Især hvis du var afhængig af visuelle teknikker, såsom tegnsprog.

Telefoner til hørehæmmede er forholdsvis nye, hvilket er en smule ironisk, da de tidlige telefoner, som Graham Bell generelt bliver krediteret for, var særlig opmærksom på problemerne, som døve mennesker stod overfor.

Hvis du ønsker at læse mere om en vores favorit telefoner til hørehæmmede og døve tag et kig forbi Geemarc CL100.

Faktisk blev telefonerne designet til mennesker med perfekt hørelse. Det til trods for, han havde etableret en skole for de døve flere år før han blev berømt. Derudover var hans kone Mabel (en af hans tidligere elever) også døv. Heldigvis har bedre teknologi siden gjort det muligt at udvikle telefoner til hørehæmmede, som kan bruges meget lettere. Lad os se nærmere på hvordan de virker!

Forstærkertelefoner

Telefoner til hørehæmmede

Foto: Døve og hørehæmmede afhænger i høj grad af visuel information, ligesom disse to personer kommunikerer gennem tegnsprog. Men de fleste kan stadig bruge telefoner og relateret teknologi.

Den enkleste løsning til at forbedre en telefon til personer med nedsat hørelse er naturligvis at forstærke lyden på telefonen. På en forstærkertelefon kan man normalt justere lydstyrken på håndsættet på op til 100-150dB (personer uden nedsat hørelse vil finde dette ekstremt højt). Mikrofonlyden er for det meste også justerbar (hvilket er brugtbart hvis en hørehæmmet taler med en anden hørehæmmet).

Da telefoner generelt bliver brugt af mere end en person, kan lydforstærkning være midlertidig på eller øget ved at trykke på en knap under et opkald. Ofte kan tonen på forstærker telefoner til hørehæmmede justeres, så lyden i håndsættet passer til en persons særlige høretab.

Forstærkere til eksisterende telefoner

Hvis du kan lide din eksisterende telefon, og dine høreproblemer er mere moderate og ikke ønsker at skifte telefonen ud, kan du investere i en telefonforstærker. De simpleste er små bokse, som man kobler på selve håndsættet på en normal telefon. Der er to inkorporerede mikrofoner. Én som vender mod telefonens højtaler og én som vender som dit øre. Derudover er der en batteridrevet forstærker i midten på telefonen.

Illustration: Hvordan en simple forstærker telefon til hørehæmmet virker. Dette er et håndsæt, der kan  opfange lyde enten fra en indbygget mikrofon eller en induktiv kobling. Du holder håndsættet (grøn) nær mikrofonen (blå), og en forstærker i øreenhederne (rød) øger lyden i de to små højtalere (gul), der vidergiver lyden enten direkte ind i dine øregange eller i dit høreapparat. Illustration af  Alvin F. Groppe, høretelefoner til hørehæmmede.

Mere sofistikerede “in-line” forstærkere passer ind mellem håndsættet og basisenheden. Dermed afbryder og øger de strømmen, der går fra basen til håndsættets højtalere, hvilket gør lyden højere. Nogen har tonekontrol for yderligere forbedring af den forstærkede lyd. Normalt bliver lyden øget med omkring 20-40dB gennem disse forstærkere.

Foto: En telefonforstærker er en lille boks, der passer mellem håndsættet og basisenheden af en almindelig telefon

Identifikation af opkald og indkommende opkald

Telefoner til hørehæmmede har generelt meget højere ringetoner (en maksimal ringvolumen er typisk på 80dB) og visuelle eller vibrerende alarmer (lyse blinkende stroboskoplamper eller vibrerende buzzere svarende til dem i mobiltelefoner og personsøgere).

Hørehæmmede foretrækker ofte at have en række forlængende ringetoner/klokker, og man kan købe flere forskkellige tillægsudstyr i form a små bokse, der både kan ringe eller blinke alt efter hvad, der passer i ens hjem.

Nogle telefoner til hørehæmmede har LCD-skærme med opkalds identifikation (også kendt som opkalds-id eller opkalds display), så kan du se, hvem der er ringer, før du tager beslutter dig, om du vil tage telefonen eller ej. Andre telefoner kan programmeres til at sige navnet og yderligere detaljer på personen, der ringer klart og tydeligt.

Teksttelefoner

Foto: En typisk teksttelefon, sandsynligvis fra 1980’erne. Bemærk de akustiske propper, hvor man kan placere telefonens håndsæt. Der er også et tastatur, hvor man kan skrive den bedsked, man vil have sendt afsted, og derudover er der en “one-line” skærm, hvor man kan se den modtagende besked.  

Hvis du har et signifikant høretab, kan teknologier som forstærkere og induktiv kobling være til lille eller ingen nytte. En løsning er at bruge  TDC‘s Teksttelefontjeneste og en teksttelefon. Der findes to typer teksttelefoner. En stationær og en bærbar computer. TDC stiller dette udstyr til rådighed for dem, der opfylder betingelserne af bevillingerne.

Med disse teksttelefoner kan man føre en samtale mellem enten to teksttelefoner eller mellem en teksttelefon og en hørende, og dette gøres via TDC’s Teksttelefontjeneste. Bevilligingen til teksttelefonerne sker via en ansøgning til følgeudvalget under de samvirkende invalideorganisationer.

Hvis en bruger med en almindelig telefon ønsker at kommunikere med en person, der kun har en teksttelefon, vil de typisk tale med en kundeservicemedarbejder, der vil observere personens ord, skrive dem ned og sende dem videre til teksttelefonen. Selvom mange nu til dags stadig gør stor brug af teksttelefoner, har de fået mindre betydning, da andet teknologi har gjort sit indtog, så som e-mail, sms’er og online chat kommunikation som fx sociale medier og Skype.

Mobiltelefoner til hørehæmmede

Foto: Mobiltelefoner har traditionel set været svære at høre klart for hørehæmmede, men det er forbedret massivt over de seneste år, takket være ny teknologi.

Det har varieret en del fra land til land i forhold til, hvor hurtigt initiativrig man har været i forhold til de hørehæmmedes behov. Tag for eksempel USA, allerede tilbage i 1988 vedtog de en lov, der skulle sikre at telefonproducenterne lavede mere udstyr brugbart for de hørehæmmede. Dog var mobiltelefonerne undtaget for denne lov i starten, da politikkerne ikke ville hæmme udviklingen af mobiltelefoner, der var forholdsvis nye på dette tidspunkt.

Dette medførte til gengæld en ekspertise og viden, der har haft stor indflydelse på udviklingen af teknologien for hørehæmmede. Nu kræves der blandt andet specifikke niveauer af kompatibilitet mellem høreapparater og mobiltelefoner, og der stilles krav til trådløse tjenesteudbydere om at tilbyde et valg af kompatibelt udstyr til deres kunder.

Doro 6050 er en af de absolut bedste mobiltelefoner til hørehæmmede på markedet lige nu, der har nydt godt af den teknologiske udvikling.

Vi har ikke nogen lignende lov i Danmark. Vi har selvfølgelig heller ikke nogle store tech virksomheder, der producerer mobiltelefoner. Dermed vil sådan en lov ikke have samme betydning som i USA eller et andet land, som producerer mobiltelefoner eller/og udstyr til. Derfor er det især vigtigt, at de lande, vedtager nogle standarder for mobilteknologien for de hørehæmmede/døve, så udviklingen fortsætter.

Det eneste vi kan tilbyde i Danmark af hjælp inden for mobiltelefoni, er forskellige bevillinger. Selv her er det ikke helt let at få hjælp, da en mobiltelefon anses som et forbrugsgode. Dette betyder at de fleste skal betale for dem, med mindre, der er specielle og tungtvejende grunde til det.

Anderledes er det dog med en teleslynge til en mobiltelefon, da denne ses som et hjælpemiddel specielt lavet til at hjælpe folk med høreapparat. Hvis en bruger med høreapparat ikke bruger en teleslynge, vil der som regel være så meget støj i mobiltelefonen, at man ikke kan høre hvad der bliver sagt.

Mobiltelefon alarmer

Telefoner er kun nyttige, hvis du kan registrere, at de ringer. Mens stationære telefoner til hørehæmmede har ting som strobe lys til at indikere indkommende opkald, så har mobiltelefoner, der er meget mindre og ofte rumstere i lommen ikke altid de samme funktioner.

Der er dog løsninger. De fleste telefoner har en diskret vibrerende alarm. Dette er den simpleste måde at registrere dem, hvis du ikke kan høre dem. Du kan også få stationære holdere til mobiltelefoner. De registrerer vibrationsalarmen fra et opkald eller en sms og blinker i et minut eller to.

Smartphone til hørehæmmede

Bare fordi du har nedsat hørelse, så betyder det ikke, at du skal udelukkes for smartphone-verdenen – tværtimod. Der er en lang række af smartphones, der enten direkte er designet til de hørehæmmede eller har haft dem med i tankerne. De tilbyder en lang række af avancerede funktioner mens de samtidig er lettilgængelige. Bl.a. er der udviklet en masse apps til hørehæmmede.

En af de mest avancerede smartphones til hørehæmmede nu til dags produceres af den anderkendte mobilproducent, Doro.

En af de vigtigste egenskaber for en hørehæmmet i en telefon for at kunne høre den er bl.a. lyden. Både opkalds volumen kan blive væsentlig højere end på en almindelig telefon og mobiltelefon, og samtale lyden, kan blive meget klare, hvilket gør det meget lettere at høre.

Smartphones til hørehæmmede kan også tilbyde tonekontrol, hvilket øger klarheden. Fantastisk til personer med højt eller lavt frekvens høretab. Det giver dig mulighed for at justere tonens lyd, så den passer til din hørelse.

Derudover kan de nyeste høreapparater kommunikere direkte med smartphones. Dermed får man samtaler, beskeder og musik lige ind i apparatet. Derudover fås der også løsninger, hvor man kan skrue op og ned for høreapparatet via sin smartphone. Dette gøres på 2,4 Ghz frekvensen.

2 Comments

 1. Jeg har 2 gange købt en Doro mobiltelefon. Begge gange var der problemer.Hvor kan man købe en mobiltelefon, der altid virker.

  • Hej Jens

   Det lyder super uheldigt. Normalt er Doro et godt solidt mærke, uden mange problemer, men man kan jo altid være uheldig at få anskaffet sig et produkt, der er problemer med, og det gælder både Apple, Samsung osv.
   Nu ved jeg ikke helt præcis hvad du leder efter, men hvis du foretrækker en mobil, der er praktisk til en hørehæmmet, så vil Doro stadig være et godt bud. Geemarc er en anden god producent af mobiltelefoner til personer, der er hørehæmmet, fx Geemarc CL8360 og Geemarc CL8500. Som sagt er jeg ikke helt sikker på, hvad du leder efter, så hvis det fx var mere smartphones, du havde i tankerne, må du selvfølgelig vende tilbage 🙂

   Mvh
   Anders

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.