Videospil og Seniorer: Spil er ikke kun for unge

Mens det stereotype billede af en spiller muligvis er en ung mand, der sidder på computerstolen i deres forældres kælder, er der en ny generation af video spillere, der er kommet med på toget. Der er faktisk et voksende antal ældre mennesker, der har opdaget de sjove og sundhedsmæssige fordele ved at spille videospil. Og mens nogle mennesker joker med, at ældre ikke forstår teknologi godt nok til at få deres system i gang, er der mange teknisk-dygtige bedsteforældre derude, der nyder at fortsætte på deres spil.

Hvor mange seniorer spiller videospil?

En undersøgelse foretaget af Big Fish Games i 2015 fandt, at mere end en fjerdedel af alle spillere nu er voksne på 50 år og ældre. Nogle seniorer har endda arrangeret deres egne videospilleturneringer for at få forbindelse med andre i senior communityet.

Størstedelen af ældre voksne siger, at de spiller videospil for at holde sig mentalt skarpe, reducere kedsomhed, blive udfordret og have det sjovt. Da de kan nydes af mennesker i alle aldre, er videospil en sjov aktivitet for hele familien.

Fordelene ved videospil til seniorer

Undersøgelser fra University of Montreal fandt ud af, at folk, der regelmæssigt engagerede sig i at spille videospil, havde nedsat kognitiv svækkelse, og at spil måske endda kan hjælpe med at forhindre udviklingen af Alzheimers.

I løbet af to undersøgelser spillede unge voksne 3D-logik- og puslespil-baserede videospil. Efter noget spilletid viste prøver, at den grå substans i deres hippocampus steg. Hippocampus er primært forbundet med den rumlige og episodiske hukommelse, en nøglefaktor i langvarig kognitiv sundhed. Den grå substans i hippocampus er ofte en brugt markør for neurologiske lidelser, der kan opstå med tiden, herunder mild kognitiv svækkelse og Alzheimers.

Efter at have gentaget undersøgelsen med ældre voksne over en periode på seks måneder, opdagede forskerne, at seniorer, der spillede videospil fem dage om ugen, viste en stigning i grå substans volumen i hippocampus og lillehjernen, og at deres korttidshukommelse også blev bedre.

At spille videospil regelmæssigt har også vist sig at forbedre visuel-motorisk sporing, selektiv opmærksomhed og hukommelse udfordringer hos ældre, hvilket gør spil ikke længere kun til underholdning for børn. Et af de vigtigste fund er imidlertid ikke bare at spille de samme gamle spil år efter år, men at lære nye spil for at opnå flest af disse fordele. Andre fordele ses også i færdigheder relateret til beslutningstagning, hånd-øje koordination og i nogle tilfælde auditiv opfattelse.

En anden fordel ved videospil for ældre er, at de kan nydes af dem med forskellige handicap. Selv hvis en person er begrænset til en kørestol, kan de stadig nyde et energisk spil på deres foretrukne underholdningssystem – den eneste advarsel er, at de har brug for at kunne betjene controlleren på en eller anden måde. Hvis nogen har svært ved at forlade huset, kan de stadig høste fordelene ved sociale forbindelser ved at spille online videospil. Spil kan ofte tilpasses til dem med synshandicap gennem brugerdefinerede controllere.

Potentielle ulemper ved videospil til seniorer

To af de mest hyppigt beskrevne ulemper ved videospil er risikoen for afhængighed og øjenskader.

Et forskningsstudie fra McMaster University fandt imidlertid, at ældre, der havde øjenskader og spillede førstepersonsskydespil, stadig kunne skimte små bogstaver og genkende ansigter med lethed. Fordi spillerne var nødt til at bevæge øjnene hurtigt for at spille spillet, forbedrer det disse færdigheder, selv når de ikke spillede.

Ældre er imidlertid ikke immun over for videospilafhengighed, og det er et meget reelt problem for nogle. At begrænse spilletid og sørge for, at personens tidsplan er sådan, at de har pauser for at komme ud og omkring, kan hjælpe med at forhindre afhængighed.

Videospil kan også resultere i overanstrengelse eller gentagne belastningsskader. Selvom disse kan være smertefulde eller aktivitetsbegrænsende, er løsningen ganske enkel – tag flere pauser!
Strække ud, fulde kropøvelser eller styrkeøvelser er alle måder at lindre det ubehag, som seniorer kan opleve under videospil.

Bedste videospil til ældre

For ældre og aldrende voksne er træning af hjernen lige så vigtig som fysisk træning, og videospil kan give denne stimulering. Gennem flere forskellige undersøgelser har forskere fundet, at World of Warcraft, NeuroRacer og War Thunder alle er fremragende videospil, som seniorer kan spille.

Nintendo Wii-spil, der opfordre til fysisk aktivitet, har historisk set været et populært valg blandt ældre voksne, hvor lokale og nationale turneringer finder sted. “Bowling”- aftener, der bruger spilkonsollen, giver også et middel til social interaktion for ældre voksne. Og fordi videospil spilles og nydes af folk i alle aldre, er der en mulighed for spil på tværs af generationerne kan finde sted. Med andre ord kan bedsteforældre nyde denne aktivitet sammen med deres børn og børnebørn. Exergaming, som det er kendt – kombinerer træning med videospil – er også et effektivt middel til at fremme øget balance, postural kontrol og hjælpe med at forhindre fald. Denne spiludlevelse fra træning kan også være en stærk motivator til at hjælpe folk med at holde sig til et program.

Der er tusinder af hjerneforstærkende videospil til rådighed – til computere, tablets og smartphones eller til konsolspilsystemer. Valgene er bogstaveligt talt uendelige. Ældre bør opfordres til at prøve en række forskellige spil og systemer for at finde ud af, hvad de nyder bedst. De kan også spørge familie og venner om anbefalinger og kan muligvis finde en ny modstander eller spilpartner i processen.

About Anders Buhl 892 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor passion for teknologi og har skrevet om det i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.