Robotstøvsugere er bestemt praktiske. Med intelligente navigationsegenskaber og i nogle tilfælde selvtømmende skraldespande kan disse hushjælpere automatisk rengøre dine gulve, uden at du behøver at gøre meget arbejde overhovedet.

Alligevel er de ikke helt selvhjulpne. Uden regelmæssig vedligeholdelse, rengøring og pleje kan de fejle deres pligter. Det samme gælder, hvis du ikke forbereder dit hjem ordentligt, før du støvsuger. Rydning af problematiske forhindringer og andre fysiske farer fra jorden hjælper en hel del med at opnå ægte automatisk støvsugning.

Det betyder, at du skal følge nogle bedste fremgangsmåder for at få mest muligt ud af din robotstøvsuger. Jeg vil lede dig igennem det hele nedenfor – og frygt ikke, det er stadig mindre arbejde end at rengøre dine gulve på den gammeldags måde. Dog er det også værd at bemærke, at ikke alle robotstøvsuger er skabt lige, og det er altid værd at tjekke forskellige robotstøvsuger bedst i test.

Slip af med ledninger

Bortset fra kæledyrsrod og løse sokker, er de største trusler mod robotstøvsugere elektriske ledninger og andre husholdningsledninger. Disse kabler kan nemt fange en robots roterende børster og hjul, hvorefter du selv bliver nødt til omhyggeligt at rede tingene ud.

Derfor er det en god ide at rydde op i eventuelle masser af sammenfiltrede kabler så godt som muligt, før din robotstøvsuger starter en rengøringskørsel. Heldigvis er der masser af produkter, der kan hjælpe med ledningshåndtering.

Pas på vand

Vand og elektronik blandes typisk ikke godt, så du skal være opmærksom på eventuelle væsker, som din robotstøvsuger kan støde på på gulvet. Vandskåle til kæledyr er for eksempel en berygtet kilde til spildt vand. Dit bedste bud er at afskærme områder som dem, enten fysisk eller elektronisk (via støvsugerens app), så din robot kan undgå dem.

Hold sensorerne rene

Robotstøvsugere bruger et væld af elektroniske sensorer til at navigere korrekt gennem dit hjem, herunder infrarøde emittere, lasertårne og klippesensorer, plus optiske sensorer og digitale kameraer. Med tiden vil din robot og dens sensorhardware blive snavset.

Denne snavs vil forringe en robots evne til at fortolke det fysiske rum omkring den. Derfor er det yderst nødvendigt regelmæssigt at rengøre din støvsuger’s eksterne chassis og sensorsystem. En let fugtig mikrofiberklud fungerer godt her. Alligevel er det en god idé at konsultere din robots manual for producentens anbefalede metode.