En udbytteaktie er en aktie, der blive handlet på en børsnoteret virksomhed, og der bliver regelmæssigt delt overskud med aktionærerne gennem udbytte. Disse virksomheder har en tendens til at være både konsekvent rentable og forpligtet til at betale udbytte i en overskuelig fremtid.

Selvom det måske er mindre spændende end at jagte den seneste top-aktie på aktiemarkedet, kan udbytte tegne sig for en betydelig del af investorernes samlede afkast over tid.

Sådan fungerer udbytteaktier

For at få udbytte på en aktie skal du blot eje aktier i virksomheden gennem en mæglerkonto eller en pensionsordning såsom en pensionsopsparing. Når udbyttet er udbetalt, vil kontanterne automatisk blive sat ind på din konto.

Virksomheder kan vælge at betale udbytte af en række årsager, men typisk er det en måde at dele virksomhedens overskud med sine ejere eller aktionærer. Virksomheder kan også se efter at betale udbytte, hvis de ikke har nok forretningsmuligheder til selv at geninvestere pengene.

Udbytte udbetales normalt kvartalsvis, men andre intervaller er også mulige. Særligt udbytte er engangsbetalinger, man ikke skal regne med gentager sig.

En virksomheds bestyrelse godkender deres udbyttepolitik og annoncerer deres planer til investorer gennem en pressemeddelelse.

Investorer skal være opmærksomme på nogle nøgledatoer, når det kommer til udbytteaktier:

Meddelelsesdato: Dette er dagen, hvor selskabet offentliggør sine udbytteplaner.

Registreringsdato: Investorer, der er registreret som aktionærer fra denne dag, vil modtage udbyttebetalingen.

Ex-udbyttedato: Dette er dagen, hvor aktionærer, der køber aktien, ikke længere vil modtage den næste udbyttebetaling.

Betalingsdato: Dette er den dag, hvor investorerne modtager udbyttebetalingen.

Ting at være opmærksom på

Skatter: Det er vigtigt at huske, at udbytteindkomst typisk beskattes med almindelige indkomstsatser, hvis aktierne er indeholdt på skattepligtige mæglerkonti. For at undgå dette kan du overveje at eje aktierne gennem en skattefordelsagtig konto.

Udbyttet kan skæres: Udbytte er ikke garanteret, og nogle gange er virksomheder tvunget til at skære i den eller helt fjerne den på grund af økonomiske vanskeligheder. Derfor skal du passe på, når en virksomhed betaler et meget højt udbytte. Nogle gange er det høje afkast virkelig for godt til at være sandt, og det høje afkast kan være et signal om, at investorerne forventer, at virksomheden skærer i udbetalingen.

Men at eje en diversificeret gruppe af virksomheder gennem en indeksfond kan være en god måde at undgå risikoen for at vælge den forkerte virksomhed. I de sidste 50 år kom det eneste meningsfulde fald i udbytte pr. aktie af S&P 500-indekset under finanskrisen i 2008 og 2009, hvor mange banker blev tvunget til at skære ned i deres udbetalinger. Udbyttet faldt 21 procent i løbet af den tidsramme, men har siden overgået det tidligere højdepunkt med en bred margin.

Stigende renter: Når renterne stiger, kan det også udgøre en risiko for fonde og ETF’er med højt udbytte. Efterhånden som kurserne stiger, kan investorer, der har købt udbyttefonde for at øge deres indkomst, rotere ud af højforrentede aktier mod obligationer eller andre aktiver, hvilket får aktiekurserne til at falde.