Google Fotos tips og tricks: Gem og rediger dine billeder som en pro

Google fotos

Google Fotos har eksisteret i en årrække nu og er en god service for mange mennesker, der ønsker at gemme deres billeder og videoer.

Google Fotos lader dig ikke kun gemme personlige medier i et virtuelt skab, men gør også mediet tilgængeligt på tværs af alle dine enheder. Plus, tjenesten har alle mulige funktioner til at administrere, se, redigere og opdage dine digitale minder. Det er en standard foto-app til Googles Android, så den er på de fleste Android-telefoner ved at bruge din Google-konto.

Læs også: Bedste kameratelefoner du kan købe

For at hjælpe dig med at navigere i Google Fotos har vi samlet et udvalg af tips og tricks, der vil maksimere din oplevelse i appen.

Bemærk: Denne guide handler primært om Google Fotos til iOS- og Android-enheder, medmindre andet er angivet. Der er nogle forskelle mellem Google Fotos på Pixel-enheder og på nogle andre Android-telefoner.

Kom godt i gang

I appen vil du se en menulinje med fire hovedfaner: Fotos, Søg, Deling og Samling.

Fanen Fotos er basalt set en liste/gitter over alle dine billeder og videoer i Google Fotos og standardvisningen, når du åbner appen. Øverst på siden er en karrusel af højdepunkter med seneste højdepunkter og årlige spring tilbage i tiden.

Søgning giver mulighed for søgning, som navnet antyder, men grupperer også dine Google Fotos baseret på personer, kæledyr, aktiviteter, steder, begivenheder og meget mere. Hvis du vil vise folk billeder af din kat, finder du her en sektion til din kat – og alle disse er lavet ved hjælp af Google AI.

Deling dækker over alle de billeder eller gallerier, du måske har delt med en anden – inklusive de samtaler, du måske har i forbindelse med disse billeder. Dette gør det nemt at finde billeder, der er delt med dig.

Samling indeholder en række funktioner, herunder album, du måske har lavet, samt nogle Google Fotos-værktøjer – såsom papirkurven, opnåede billeder og hjælpeprogrammer, hvor Google Fotos foreslår rotationer, arkivforslag, og hvor du kan oprette film og collager.

Google Fotos-lagerplads: Hvad ændrer sig?

Google tilbød gratis fotolagring til mange i en årrække, men der skete en ændring den 1. juni 2021, hvor nye billeder uploadet i “Høj kvalitet” vil tælle med i din Google-kontos lagerplads. Det er den gratis kvote (15 GB), du får med hver konto, eller enhver ekstra lagerplads, du måtte have via Google One. Bemærk, at “Høj kvalitet” er et trin ned fra “Original kvalitet”.

Billeder, der går forud for 1. juni 2021, vil fortsat være gratis, men denne ændring betyder, at fra den dato vil nye billeder nu tælle imod din grænse, uanset hvilken kvalitet du gemmer dem i.

For dem, der vælger at uploade i original kvalitet, er der ingen ændring: De er altid regnet med i din Google-lagerplads. Pixel-ejere vil stadig få ubegrænset højkvalitetslagring, hvilket er en lille fordel, men ikke så attraktivt som det originale Pixel-tilbud, som var ubegrænset originalkvalitets-fotolager til PIxel 1, 2 eller 3.

Skift Google-konti

Hvis du har flere konti på din telefon (f.eks. personligt og arbejde), vil du sikre dig, at du bruger din personlige konto til dine billeder. Du finder dit billede i søgefeltet øverst til højre. Tryk på denne for at vælge den Google-konto, du vil have Fotos til at arbejde med. Husk, at hvis du gemmer disse på en arbejdskonto, og du så forlader, mister du også alle dine billeder – så sørg for, at du bruger din personlige konto til dine personlige billeder.

Få adgang til menuen

Find menuen ved at trykke på dit Google-kontoikon – på den liste får du masser af detaljer, inklusive adgang til dine Google Foto-indstillinger.

Administrer dine indstillinger

Tryk på Indstillinger i menuen. Derfra vil du se muligheder for at sikkerhedskopiere og synkronisere til den Google-konto, du bruger, vælge de typer meddelelser, du vil se, administrere de forslag og “minder”, du får vist, og meget mere.

Sikkerhedskopiering over mobildata

En af de store fordele ved Google Fotos er sikkerhedskopieringsmulighederne. Du vil gerne bruge Google Fotos til at sikkerhedskopiere alle dine billeder til skyen, men standarden er at sikkerhedskopiere over Wi-Fi til billeder og videoer. Vi foretrækker muligheden for backup frem for mobildata til fotos, fordi det betyder, at hvis du mister din telefon, har du stadig de seneste billeder gemt online. I indstillingerne skal du trykke på “sikkerhedskopiering og synkronisering”, og du finder skifterne til sikkerhedskopiering af mobildata, hvis du vil have dem. Der er også mulighed for at tage backup eller ej, når du roamer.

Sikkerhedskopier enhedsmapper

Apropos sikkerhedskopiering, for at sikkerhedskopiere alle dine billeder (ikke kun dem, du tog med dit mobilkamera), billeder som, du har downloadet eller billeder taget med Snapchat-, WhatsApp- eller Instagram-kameraer, skal du gå til indstillinger og derefter vælge sikkerhedskopiering og synkronisering, og tryk på Sikkerhedskopiér mapper på enheden.

Frigør lagerplads på enheden

Hvis alle dine mobilbilleder er sikkerhedskopieret til skyen, kan du sikkert slette eventuelle lokale kopier for at frigøre noget plads. Find muligheden kaldet “Friggør plads” i indstillingerne for at komme i gang. Appen kan også bede dig om at aktivere denne indstilling, hvis din telefons lagerplads bliver lav.

Gendan lagerplads på din Google Fotos-konto

Hvis du har uploadet mange billeder i original kvalitet og ønsker at reducere dem til høj kvalitet for at spare lagerplads på din Google-konto, kan du finde muligheden via browseren. Gå til photos.google.com/settings, og du kan vælge at “gendanne lagerplads”. Dette vil komprimere dine originalkvalitetsbilleder – men vær advaret om, det er en proces, der ikke kan vendes. Men det kan spare dig for meget lagerplads, hvis du ikke har brug for disse originaler.

Søge og finde billeder

Søg i dine billeder

Google Fotos er kendt for sin intelligens og evne til smart at organisere dine medier takket være AI. Du kan bruge den universelle søgelinje øverst i appen til at finde fotos, når du har klikket videre til fanen Søg. Du kan søge på dato, årstid, placering, objekter eller endda generelle søgeord som blomster eller baby. Du kan også bruge flere søgeord. Du kan ligefrem søge efter emoji. Prøv solbrille-emojien for at finde billeder af mennesker med briller eller solbriller.

Find specifikke billeder af mennesker eller kæledyr

Google Fotos hjælper dig smart med at finde billeder baseret på, hvem der vises på dem. Gå til fanen Søg, og du vil se mennesker og kæledyr øverst på siden. Hvis du vil søge efter nogen ved navn, skal du trykke på hans eller hendes ansigt og tilføje vedkommendes navn – du kan også linke til eksisterende kontakter.

Du kan også bruge denne proces til at sikre, at folk er korrekt mærket i et billede. Det navn vil så dukke op, når du begynder at skrive det i søgefeltet, så det er virkelig nemt at finde billeder af personer. Det fungerer også med kæledyr.

Gennemse dine album

Du kan afslappet gennemse dine album under fanen Samling. Du kan oprette albums her, hvilket gør det virkelig nemt at organisere billeder omkring et tema, som et projekt, ferie – eller du kan have et automatisk album med personer eller kæledyr, som opdaterer sig selv, når du tager et nyt billede af nogen.

Rul hurtigt til en bestemt dato

Når du ruller gennem fanen Fotos eller i et album og vil springe til en bestemt dato, skal du trykke på hurtigrulleknappen i højre side af skærmen. Alt du skal gøre er at skubbe fingeren op eller ned for at flyve gennem tiden og finde dit billede – datoer vises, når du begynder at glide gennem tiden.

Identificer noget i et billede med Google Lens

Google Lens er integreret i Google Fotos-mobilappen. Når du trykker på et billede, vil du se Google Lens-ikonet nederst. Tryk på dette, og Google vil identificere, hvad der er på billedet. Det er en fantastisk måde at identificere en blomst eller plante på, for eksempel.

Håndtering og redigering af dine Google Fotos

Vælg flere billeder

Hvis du vil vælge en masse billeder efter hinanden, skal du blot trykke med fingeren på det første billede, indtil det bliver fremhævet med et blåt flueben, og derefter trække fingeren op eller ned for hurtigt at vælge flere billeder på én gang. Når du har valgt hvert billede, du ønsker, vil du se muligheder for at dele dem, oprette noget nyt fra dem, slette dem eller sikkerhedskopiere.

Gendan slettede billeder, eller slet permanent

Google Fotos har en Papirkurvsmappe, der er tilgængelig via menuen. Hvert slettet billede eller video forbliver i papirkurven i 60 dage og kan hurtigt gendannes. Bare vælg et billede og tryk derefter på tilbagespolingsikonet (eller slet-knappen, hvis du vil slette det helt). Dette inkluderer billeder, du sletter fra andre billedmapper, som for eksempel dine WhatsApp-billeder. Papirkurven synkroniseres også på tværs af dine enheder, hvor du er logget ind på Google.

Redigering af dine billeder

Google Fotos er en kraftfuld billededitor. Når du ser et billede, skal du trykke på skyderikonet for at få adgang til flere one-touch-værktøjer. Du kan tilføje filtre, beskære, rotere og justere ting som lys, farve og pop. Sørg for at trykke på pilene ved siden af lys og farve for at få adgang til endnu flere muligheder. Det er værd at lege med for at se alle de tilgængelige redigeringsværktøjer. Husk at gemme.

Google One-abonnenter får flere muligheder end ikke-abonnenter.

Opret et bokeh-billede

Du kan nemt oprette et portrætbillede i Google Fotos. Åbn den selfie, du vil tilpasse, og tryk på rediger. Under Værktøjsindstillingerne kan du se muligheden for sløring. Du kan bruge denne skyder, og den vil sløre baggrunden bag portrættet. Det behøver ikke være taget med et dybdekamera, Google bruger AI til at foretage justeringen.

Du kan også fjerne baggrundsfarve ved at bruge “farvefokus” i den samme menu.

Gem en kopi

Når du gemmer et billede efter redigering, vil din ændrede version erstatte originalen. Men hvis du i stedet vil gemme den som en kopi, skal du ikke trykke på Gem. Tryk i stedet på menuikonet øverst på skærmen for at finde indstillingen Gem kopi.

Opret et element

Google Fotos giver dig mulighed for at oprette album, film, animationer og collager fra ethvert sæt billeder eller videoer. Vælg blot de elementer, du ønsker, og vælg derefter +-indstillingen øverst på skærmen, og vælg, hvilken slags kreation, du vil fifle rundt med.

Scan dine gamle udskrifter

Hvis du har gamle printede billeder, du gerne vil gemme i Google Fotos, tilbyder Google en PhotoScan-app til Android og iOS. Du kan få adgang til downloadlinket fra menuen i Google Fotos. Appen kan smart scanne stort set ethvert foto, hvor som helst og i høj opløsning.

Deling af dine billeder

Del dit billede eller album

Google Fotos gør det nemt at dele dine billeder og videoer med alle. Når du har valgt et billede, skal du trykke på knappen Del øverst. Du vil se flere muligheder, herunder muligheden for at dele med sociale medier som Facebook eller Snapchat eller Instagram. På Android får du adgang til alle delingsmuligheder, inklusive at sende disse billeder til personer i Google Fotos eller til en hvilken som helst af apps på din telefon eller andre online lagringssteder.

Send i Google Fotos

En af de smarte muligheder er at sende i selve Google Fotos. Dette vil bruge din Google-konto til at sende til en anden persons Google Fotos. Det betyder, at det vises i deres Google Fotos som et delt element, som de kan se eller gemme på deres egen konto. Dette er en fantastisk mulighed for at dele billeder uden at sende dem alle via SMS eller andre tjenester. Det er faktisk sådan albumdeling fungerer.

Føj en partner til dine Google Fotos

Hvis du vil dele alle dine billeder med en partner, kan du vælge at tilføje en anden bruger til din konto. De vil så have adgang til alt, hvad du tillader dem at se. Det kan være hele dine Google Fotos eller bestemte personer – fx dine børn. Du kan også vælge kun at dele fra en bestemt dato i stedet for tilbage til begyndelsen af din samling. Det er ideelt, hvis du ikke vil have, at de skal se billederne af dig og din eks, som du måske stadig har. Muligheden for at dele med en partner er i indstillingsmenuen, ligesom den vises øverst på fanen Deling.

Opret et link

Når du har valgt et billede og trykket på deleknappen, kan du vælge Opret link (eller Hent link fra webstedet) for at oprette et delbart link til billedet eller videoen. Enhver, du sender linket til, vil kunne se det specifikke billede eller den pågældende video, selvom de ikke har en Google-konto.

Cast dit billede til et tv

Hvis du ejer Googles Chromecast eller et Chromecast-kompatibelt tv, kan du dele dine billeder og videoer på den store skærm ved at trykke på cast-knappen i det øverste hjørne af mobilappen (den skulle vises, hvis et cast-klar tv er tilgængeligt). Når du er tilsluttet, skal du trykke på et billede eller en video for at sende det til dit fjernsyn. Hvis du vil caste et diasshow, skal du åbne et billede, trykke på menuen og vælge Diasshow.

Google Fotos på nettet

Google Fotos har et skrivebordswebsted, hvor du kan få adgang til eller administrere din fotosamling. Der er også en søgelinje øverst med opret og upload samt menumuligheder.

Administrer dine Google Fotos i en browser

Du kan omarrangere rækkefølgen af billeder i din samling fra webstedet Google Fotos. Vælg blot et billede, og klik derefter på infoknappen “i” i højre hjørne, og du kan redigere tid og dato. Dette kan bruges til at placere gamle billeder, du uploader, i den korrekte tidslinje, i stedet for at det er den dato, du uploadede det.

Google Fotos skrivebordsgenveje

Fra skrivebordssiden kan du trykke på Shift-? på dit tastatur for at få en liste over tilgængelige genvejskommandoer.

Google Fotos uploader

Hvis du vil uploade hundredvis eller tusindvis af billeder fra din computer til skyen, skal du bruge Googles desktop-drevværktøj. Det er helt gratis og tilgængeligt til både MacOS og Windows. Softwaren gør det grundlæggende nemmere at overføre store mængde billeder. Det giver dig også mulighed for automatisk at synkronisere nye billeder til Google Fotos, hver gang du tilslutter et kamera eller et hukommelseskort til dit system. Dette var en uafhængig app, men den er nu en del af Google Drev-administrationsværktøjerne.

Mængde-download din samling

Hvis du vil mængde-downloade hele din samling, eller hvis du bare vil eksportere alle dine Google-kontodata, skal du bruge Googles Takeout-værktøj. Det er gratis.

About Anders Buhl 973 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.