
Google Fotos er både et billedgalleri, en cloud-backup og et værktøj til at søge, redigere og dele billeder og videoer. Tjenesten fungerer på Android, iPhone og i browseren, men nogle funktioner varierer efter enhed, konto, sprog og land.
Den vigtigste ting at forstå er forskellen mellem billeder på din telefon og billeder, der er sikkerhedskopieret til din Google-konto. Når backup er slået til, kan du få adgang til de gemte billeder på andre enheder, hvor du er logget ind.
Sådan slår du backup til i Google Fotos
- Åbn Google Fotos.
- Tryk på dit profilbillede øverst.
- Vælg Indstillinger for Fotos > Sikkerhedskopiering.
- Slå Sikkerhedskopiering til.
- Kontrollér, at den rigtige Google-konto er valgt.
Google Fotos kan kun sikkerhedskopiere til én Google-konto ad gangen. Din lagerplads deles med blandt andet Gmail og Google Drev, så Fotos har ikke sin egen separate gratis kvote.
Sikkerhedskopiér billeder fra WhatsApp og andre mapper
På Android kan du selv vælge, hvilke mapper der skal med i backup. Gå til Indstillinger for Fotos > Sikkerhedskopiering > Sikkerhedskopiér enhedsmapper. Her kan du eksempelvis slå backup til eller fra for WhatsApp, screenshots og andre appmapper.
Det er værd at kontrollere denne indstilling, hvis bestemte billeder ikke dukker op på andre enheder. Google Fotos viser lokale mapper under Samlinger > På denne enhed.
Original kvalitet eller lagerbesparelse?
Google Fotos kan gemme i original kvalitet eller bruge en lagerbesparende indstilling, som komprimerer billeder og videoer. Begge typer tæller som udgangspunkt med i din Google-kontos lagerplads. Den gamle ordning med generel gratis, ubegrænset Google Fotos-lagring gælder ikke længere for nye uploads.
Frigør plads på telefonen uden at miste backup
Når billeder og videoer er sikkerhedskopieret, kan Google Fotos hjælpe med at fjerne lokale kopier fra telefonen. Funktionen Frigør plads på denne enhed sletter de lokale filer, som allerede ligger sikkert i din Google Fotos-backup.
Det er ikke det samme som at slette billedet i Google Fotos. Hvis du vil rydde mere generelt op på Android, kan du også bruge vores guide til at frigøre lagerplads på Android.
Slet fra Google Fotos vs. slet fra enheden
Her er det let at lave fejl. Hvis et billede er sikkerhedskopieret, og du sletter det i Google Fotos, kan det også blive fjernet fra enheder, hvor Google Fotos er installeret og backup er slået til.
Sikkerhedskopierede billeder ligger normalt i papirkurven i 60 dage, før de slettes permanent. Ikke-sikkerhedskopierede elementer ligger typisk i papirkurven i 30 dage. Hvis du vil slette billeder definitivt, har vi en separat guide til permanent sletning i Google Fotos.
Arkiv, Låst mappe og sletning er tre forskellige ting
- Arkiv: skjuler billeder fra den almindelige Fotos-visning uden at slette dem.
- Låst mappe: bruges til mere private billeder og videoer med ekstra adgangsbeskyttelse.
- Papirkurv: bruges til elementer, du faktisk har valgt at slette.
Sådan søger du i Google Fotos
En af Google Fotos’ stærkeste funktioner er søgning. Du kan søge efter datoer, steder, personer, kæledyr og genstande i billederne. Hvis ansigtsgruppering er slået til, kan du navngive personer og senere søge efter dem.
Google har desuden introduceret AI-baserede funktioner som Ask Photos på udvalgte konti og markeder. Tilgængeligheden varierer, så vi anbefaler ikke at regne med, at alle AI-funktioner findes på alle danske konti eller enheder.
Redigér billeder direkte i Google Fotos
Google Fotos kan bruges til langt mere end beskæring. Afhængigt af enheden kan editoren blandt andet tilbyde:
- beskæring og rotation
- lys, kontrast, farve og filtre
- automatiske forslag
- portræt- og sløringseffekter
- AI-baserede redigeringsværktøjer på understøttede enheder og konti
Hvis backup er slået til, synkroniseres gemte redigeringer til din Google Fotos-konto. Nogle avancerede redigeringsfunktioner findes kun i mobilappen og ikke i webversionen.
Lav album, collager og videoer
Under Samlinger og oprettelsesfunktionerne kan du samle billeder i album og lave collager eller højdepunktsvideoer. Google kan også foreslå automatiske kreationer ud fra dine billeder.
Del billeder og album
Du kan dele enkelte billeder, album eller et link. Et delt link kan give adgang til billederne til personer, der har linket, så behandl det som et almindeligt delbart link og fjern delingen igen, hvis det ikke længere skal være aktivt.
Google Fotos har også partnerdeling, hvor du automatisk kan dele bestemte billeder med en anden person. Kontrollér nøje hvilke personer, datoer eller billeder delingen omfatter, før du slår den til.
Google Fotos på computer
På photos.google.com kan du se, søge, redigere, dele, downloade og administrere din samling. Hvis du vil eksportere meget store dele af samlingen eller hele din Google-konto, er Google Takeout den mest komplette løsning.
En vigtig ændring i 2026 er, at Google Drive for desktop ikke længere understøtter automatisk Google Fotos-backup af computerens mapper efter 10. august 2026. Eksisterende billeder i Google Fotos forsvinder ikke af den grund, men nye mapper skal håndteres via Googles aktuelle uploadmetoder til Fotos.
Hvis dine billeder mangler
- Kontrollér at du er logget ind på den rigtige Google-konto.
- Tjek Indstillinger for Fotos > Sikkerhedskopiering.
- Kontrollér hvilke enhedsmapper der sikkerhedskopieres.
- Se i Papirkurv, Arkiv og Låst mappe.
- På Android: se Samlinger > På denne enhed efter lokale billeder.

Be the first to comment