7 måder at tjekke, om din telefon bliver aflyttet

aflytning af telefon

Alle smartphones er sårbare over for aflytning, især hvis en enhed er jailbroken eller rootet for at drage fordel af tredjepartsapps. Det kan kræve noget gennemgang at finde ud af, om du har at gøre med aflytning af telefonen eller bare nogle tilfældige fejl.

Hvis du kun har bemærket et af tegnene nedenfor, især tilfældigt, så har du sandsynligvis ikke at gøre med en spionapp eller anden aflytning. Men hvis du støder på flere, især ofte, kan du faktisk have nogen, der lytter med på dine opkald.

Vigtigt: Den hurtigste måde at stoppe mærkelig adfærd fra en ekstern hacker på, uden at lukke hele telefonen, er at sætte den i flytilstand for at slukke for mobildata og Wi-Fi. Dette vil lade dig håndtere situationen offline (fjern apps, nulstil din enhed osv.), mens du også stopper enhver netværksaktivitet.

Usædvanlig baggrundsstøj

Hvis du hører pulserende statisk, høj brummen eller andre mærkelige baggrundslyde, når du er i taleopkald, kan det være et tegn på, at din telefon bliver aflyttet. Hvis du hører usædvanlige lyde som bip, klik eller statiske lyde, når du ikke er i gang med et opkald, er det endnu et tegn på, at din telefon bliver aflyttet. Når det er sagt, dukker mærkelige lyde op fra tid til anden på mobil- og fastnetopkald, så dette er ikke en sikker indikator på, at der er noget galt.

Tjek for lyde, der ikke kan høres på din telefon ved at bruge en lydbåndbreddesensor på en lav frekvens. En lydbåndbreddesensor er en støjdetektor-app fra en anden telefon, der kan bruges til at måle lyd på en potentielt aflyttet enhed. Hvis den finder lyde flere gange på et minut, bliver din telefon muligvis aflyttet.

Reduceret batterilevetid

Hvis din telefons batterilevetid pludselig er meget kortere, end den plejede at være, eller hvis batteriet varmer op, når telefonen bruges, er det muligt, at aflytningssoftware kører lydløst i baggrunden og bruger batteri.

Hvis din telefons batteri er over et år gammelt, kan den være mindre i stand til at holde en opladning. I så fald er der ting, du kan gøre for at forbedre din mobiltelefons batterilevetid.

Overvej hvor ofte du har brugt din telefon. Har du foretaget flere taleopkald eller brugt apps oftere end normalt? Hvis det er tilfældet, kan det være årsagen til, at din telefons batteri aflades hurtigere end normalt.

Hvis du ikke kan komme i tanke om noget, du har gjort anderledes, kan du bruge din telefons indstillinger til at få detaljerede oplysninger om, hvad der hæver batteriet, eller downloade en app for at få et klarere billede af, hvad der foregår.

  • På en iPhone skal du gå til Indstillinger > Batteri og derefter rulle ned til Batteriforbrug. Alternativt kan du downloade Battery Life-appen fra App Store.
  • For Android-enheder skal du enten søge i Indstillinger for batteriforbrug eller gå til Indstillinger > Enhed > Batteri for at se, hvilke apps der bruger mest batteristrøm.

Til sidst skal du kontrollere dit app-brug med de nævnte teknikker, og derefter kontrollere igen et par dage senere for at se, hvilke der har ændret sig mest. Hvis du brugte disse apps ofte, er dit brug sandsynligvis grunden til, at de bruger så meget batteri. Men hvis du ikke brugte dem meget, så er der måske noget mærkeligt i gang, som en virus, der har aflyttet din telefon. Det anbefales at slette appen.

Problemer med at lukke ned

Hvis din smartphone pludselig er blevet mindre lydhør eller har svært ved at lukke ned, kan nogen have fået uautoriseret adgang til den.

Når du lukker din telefon ned, skal du kontrollere, om nedlukningen mislykkes, eller om baggrundslyset forbliver tændt, selv efter du har afsluttet nedlukningsprocessen. Hvis det er tilfældet, kan synderen være ondsindet software eller en fejl på grund af en nylig telefonopdatering.

Mistænkelig aktivitet

Hvis din telefon begynder at tænde eller slukke eller begynder at installere apps på egen hånd, kan nogen have hacket den med en spion-app og kan forsøge at trykke på dine opkald.

Underlige tekstbeskeder

Et andet stort tegn på, at nogen forsøger at aflytte din telefon, er, hvis du modtager mærkelige SMS-beskeder, der indeholder forvanskede bogstaver og tal fra ukendte afsendere.

Bemærk: Fænomenet med at modtage en række forvanskede bogstaver og tal sker, fordi nogle aflytnings-apps modtager deres kommandoer via kodede SMS-beskeder.

Pop-up annoncer

Mærkelige pop-up-annoncer og uforklarlige ydeevneproblemer kan også pege på tilstedeværelsen af malware eller en aflytnings-app. En mere almindelig forklaring er dog, at en irriterende annonce forsøger at sælge produkter til dig.

Flytende ikoner

Når du ikke bruger din telefon, bør netværksaktivitetsikonerne og andre statuslinjer øverst på skærmen ikke være animerede. Flytning af ikoner, der angiver aktivitet, kan betyde, at nogen fjernbruger din telefon eller sender data i baggrunden.

Personlige oplysninger vises online

En anden måde at se, om din telefon bliver aflyttet på, er, om private data, der kun er gemt på telefonen, er blevet lækket online. Noter, e-mails, billeder eller andre data, som du har sikret på din telefon, bør forblive der, medmindre du med vilje frigiver dem til offentligheden. Hvis din telefon aflyttes, kan en hacker fjernudtrække dine data og sende de personlige filer online.

Elektronisk forstyrrelse

Det er ikke ualmindeligt at støde på forstyrrelse med din telefon, når den er i nærheden af andre elektroniske enheder, såsom en bærbar computer, konferencetelefon eller fjernsyn.

Det bør ikke ske, når du ikke aktivt bruger din telefon, så tjek for at se, om du bemærker statisk elektricitet eller forstyrrelse, når du ikke er i gang med et opkald. Placer din telefon tæt på en anden elektronisk enhed, og hvis du hører usædvanlige lyde, kan det være et tegn på, at nogen lytter til dine opkald.

Nogle aflytningsenheder bruger frekvenser, der er tæt på FM-radiobåndet. Hvis din radio udsender en høj lyd, når den er indstillet til mono, og ringet til den yderste ende af båndet, kan din telefon blive aflyttet og forstyrre den.

Det samme gælder for tv-udsendelsesfrekvenser, der bruger UHF-kanaler (ultra-højfrekvente). Du kan tjekke for forstyrrelse ved at bringe din telefon i umiddelbar nærhed af et tv, der har en antenne.

Højere end sædvanlig telefonregning

Hvis din telefonregning viser en usædvanlig høj stigning i besked- eller dataforbrug, er dette endnu et tegn på, at nogen kan have hacket din telefon.

Hvis du lige har downloadet en ny app, der bruger meget data, kan det være en legitim årsag til den pludselige stigning i dataforbruget. Tilsvarende, hvis du har tilladt børn at bruge din enhed, mens du ikke er i nærheden eller ikke har forbindelse til Wi-Fi, kan det være en anden årsag til det øgede dataforbrug.

Men spyware og andre ondsindede apps kan bruge din mobildataplan til at udføre deres hemmelige transaktioner uden din viden, så hvis du ser et pludseligt udbrud af dataaktivitet på din telefonregning og ikke har en god forklaring, skal du ringe til dit mobilselskab for at få hjælp.

Tredjeparts apps

Tredjeparts apps er en potentiel kilde til malware og spyware. Hvis du for nylig har downloadet apps fra andre steder end App Store eller Google Play Butik, er det en anden årsag til alarm.

Selvom du bruger de relevante kanaler til at downloade dine apps, kopierer nogle svindlere velkendte appnavne og ikoner, når de opretter falske apps. Så før du downloader, er det en god idé at køre en Google-søgning af både appen og dens udvikler for at sikre, at de begge er legitime.

Vær forsigtig med alle apps, især spil, der anmoder om tilladelse til at få adgang til din opkaldshistorik, adressebog eller kontaktliste. Hvis du har børn, vil du måske også aktivere forældrekontrol for at forhindre dem i at downloade ondsindede apps ved et uheld.

FAQ

Kan nogen aflytte min mobiltelefon?

Ja. Mobiltelefoner, inklusive smartphones, kan aflyttes, når nogen får adgang til din enhed uden tilladelse. Mobiltelefoner og smartphones kompromitteres normalt via spionapps, mens trådløse fastnettelefoner oftest aflyttes af specialiseret hardware og software.

Er der en app, der kan tjekke, om min telefon bliver aflyttet?

Ja. Hvis du tror, du er blevet hacket, skal du downloade DontSpy 2-appen til iOS fra App Store eller hente WireTap Detection Android-appen fra Google Play. Der er også iOS- og Android-apps, der er designet til at overvåge “mistænkelige symptomer” på en aflyttet telefon. For eksempel, hvis dit dataforbrug er usædvanligt højt, og du har mistanke om en spion-app, skal du downloade Data Usage iOS-appen eller hente My Data Manager Android-appen for at hjælpe med at finde en slyngel app.

Hvordan kan jeg se, om myndighederne aflytter min telefon?

Hvis myndighederne, såsom justitsministeriet eller Politiets Efterretningstjeneste, aflytter din telefon, kan du opleve de samme indikatorer, der er anført ovenfor (reduceret batteri, usædvanlig aktivitet og forstyrrelse). Husk dog, at myndighederne kun kan aflytte telefoner i forbindelse med visse forbrydelser, såsom terrorisme, narkotikahandel, voldelige forbrydelser og forfalskning. Det kræver også en stor indsats at anmode om en aflytning og få den godkendt af en dommer. Så hvis de danske myndigheder aflytter din telefon, ville det være en usædvanlig og meget specialiseret hændelse.

About Anders Buhl 973 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.