Sådan fjerner du malware fra en iPhone eller Android-telefon

Malware

Uanset om de stjæler dine data, bruger din telefon til at mine kryptovalutaer eller tager penge fra din bankkonto, kan smartphone-virus være et mareridt. Heldigvis kan du fjerne malware på både iOS- og Android-telefoner.

Ordet “virus” refererer teknisk til en specifik slags malware, der spredes gennem inficerede filer. Men de fleste mennesker bruger “virus” til at henvise til malware generelt, så vi bruger termerne i flæng her.

I denne artikel får du et komplet billede af, hvad du skal gøre hvis malware ender på din telefon.

Sådan fjerner du en virus fra en Android-telefon

Der er flere måder, du kan fjerne mobil malware fra din Android på. Elimineringstrinene afhænger for det meste af, hvilken type virus der har inficeret din smartphone.

Nogle ondsindede programmer forklæder sig som almindelige apps, såsom en lommelygte, og du kan slippe af med dem ved blot at afinstallere programmet. Det er meget vigtigt at tage handlinger med det samme, fordi disse ondsindede programmer kan kompromittere både din enheds sikkerhed og overtage dine Google-konti og andre konti.

Da det ikke altid er let at finde, hvilken type malware der har inficeret din telefon, og hvor dens hovedkomponenter gemmer sig, anbefaler jeg dig kraftigt at få en Android-antivirus til at scanne din enhed for sikkerhedstrusler og eliminere identificeret malware.

Men hvis du har udført en antivirusscanning og stadig bemærker malware-lignende symptomer, skal du følge denne vejledning for at fjerne vira fra din smartphone manuelt:

1. Fjern ikke-genkendelige apps

Hvis du for nylig har opdaget en app, som du ikke har installeret, er der en stor chance for, at det kan være malware.

Du kan fjerne det ved at navigere til dine enheders indstillinger > apps > administrer apps > afinstaller. Find den mistænkelige app, vælg den og afinstaller.

2. Prøv et andet netværk eller en anden forbindelsesmetode

Nogle gange kan du opleve symptomer, der ligner malware-relateret aktivitet, hvis du er forbundet til et usikkert netværk.

Du kan prøve at oprette forbindelse til et andet netværk via appen Indstillinger > Netværk og internet > Wi-Fi eller skifte til mobildata for at løse dette problem.

3. Skift adgangskoden til din Google-konto

Der er en stor chance for, at hackere har brugt malware til at kapre din Google-konto og kompromittere din sikkerhed yderligere.

Du skal ændre adgangskoden ved at gå til appen Indstillinger > Google > Administrer Google-konto. Åbn fanen Sikkerhed og gå til Adgangskode > Skift adgangskode.

Sørg for, at du bruger en helt unik adgangskode. Til det kan du bruge en adgangskodegenerator, som giver stærke adgangskoder med symboler, store bogstaver og cifre.

4. Tilføj to-faktor-godkendelse

Du kan også øge din Android-beskyttelse ved at bruge to-faktor-godkendelse, som gør det næsten umuligt for hackere at få adgang til din Google-konto.

Du kan aktivere det ved at åbne appen Indstillinger > Google > Administrer Google-konto. Klik på fanen Sikkerhed, og vælg 2-trinsbekræftelse under sektionen Log ind på Google.

Ekstra trin. Nulstil din Android-telefon

Hvis ingen af de ovennævnte metoder til at rense malware fra din telefon hjalp, er det muligt, at du muligvis skal slette din Android og nulstille den til den primære tilstand. I tilfælde af at ondsindede programmer har foretaget specifikke ændringer på enhedens indstillinger, forsvinder de.

Her er en kort guide, der viser, hvordan du sletter din Android-telefon:

1. Lav en sikkerhedskopi af dine data på en computer. Stol ikke på Googles sikkerhedskopieringsfunktioner, hvis den også er kompromitteret. Slut din enhed til din computer ved hjælp af et USB-kabel. Vælg Filoverførsel/Android Auto i pop op-vinduet, og fortsæt med filoverførsel på din computer. De vigtigste filer, der skal overføres, er billeder og videoer i DCIM-mappen, men overvej også hvad du ellers har på din telefon, som du gerne vil gemme.

2. Nulstil din telefon til fabriksindstillingerne. Selvom disse indstillinger kan være placeret forskellige steder afhængigt af din Android-enhed, ville de mest generiske trin være at gå til appen Indstillinger > System > Nulstil indstillinger > Slet alle data (fabriksnulstilling).

Sådan fjerner du en virus fra en iPhone

Den mest effektive måde at rense din iPhone for malware på er at anvende pålidelige antivirusløsninger til iOS. Sikkerhedspakkerne kan ikke kun fjerne vira, men også hjælpe dig med at beskytte din enhed mod fremtidige infektioner.

Nogle gange er det dog klogt at foretage nogle manuelle handlinger, så du er sikker på, at din telefon er absolut malware-fri. Her er de trin-for-trin retningslinjer, der viser, hvordan du fjerner en virus fra din iPhone:

1. Genstart din iPhone

Simple, usofistikerede vira, der er kendt som ikke-vedvarende malware, kan fjernes med en genstart.

Klik og slip hurtigt lydstyrke op-knappen, klik og slip hurtigt lydstyrke ned-knappen, og tryk derefter og hold tænd/sluk-knappen nede, indtil Apple-logoet vises.

2. Opret forbindelse til et andet netværk

Nogle typer ondsindede programmer kan finde vej til din iPhone, hvis du er forbundet til et ubeskyttet netværk.

Gå til Indstillinger > Wi-Fi, og opret forbindelse til et andet netværk, som du ved er sikkert. Du kan også prøve at bruge data til at kontrollere, om de malware-lignende symptomer fortsætter.

3. Skift din Apple ID-adgangskode

Nogle gange lykkes det hackere at komme ind på dine konti ved at bruge malware. Hvis du tror, det kan være tilfældet, skal du navigere til Indstillinger > [Dit navn] > Adgangskode og sikkerhed > Skift adgangskode.

Bemærk, at det er vigtigt at bruge unikke adgangskoder. Nogle premium-adgangskodeadministratorer tilbyder et adgangskodegeneratorværktøj, som kan hjælpe dig med at oprette en stærk adgangskode og undgå fremtidige kontoovertagelser.

4. Aktiver to-faktor-godkendelse

Dette trin tilføjer et ekstra lag af sikkerhed til dit Apple ID og gør det næsten umuligt at hacke.

Gå til Indstillinger > [Dit navn] > Adgangskode og sikkerhed > To-faktor-godkendelse, og indtast dit telefonnummer, som vil blive brugt til at bekræfte din identitet, når du eller en anden forsøger at logge ind.

Ekstra trin. Udfører en komplet iPhone-nulstilling

Hvis du har prøvet hver given metode til at fjerne malware, og det stadig fortsætter, bør du overveje at slette din iPhone. Den nemmeste måde at gøre dette på er at navigere gennem Indstillinger > Generelt > Nulstil > Slet alt indhold og indstillinger.

I nogle tilfælde er det dog ikke nok, da en avanceret malwareinfektion ofte er meget modstandsdygtig og endda i stand til at geninstallere sig selv på iOS.

I så fald bør du følge disse retningslinjer for at udføre en komplet iPhone-nulstilling:

1. Lav en komplet sikkerhedskopi af dine vigtige data på en pc. Brug ikke iCloud Backup, da gendannelse af en sikkerhedskopi fra iCloud senere kan bringe malware tilbage. Tilslut i stedet din iPhone til din computer ved hjælp af et USB-, Lightning-kabel eller wifi-forbindelse. Åbn iTunes, og klik på enhedsknappen i øverste venstre hjørne af vinduet. Vælg derefter Oversigt > Sikkerhedskopier nu. Når processen er fuldført, skal du frakoble din iPhone.

2. Sæt din enhed i gendannelsestilstand. Til dette trin skal du følge Apples officielle instruktioner, da processen er lidt anderledes afhængigt af hvilken iPhone model du bruger.

3. Gendan din iPhone til den primære fase. Tilslut din enhed til computeren, og åbn iTunes. Klik derefter på enhedsknappen i øverste venstre hjørne af vinduet og vælg Resume > Gendan. Følg instruktionerne på skærmen, og vent, indtil din iPhone er færdig med at installere og konfigurere iOS.

4. Gendan dine data fra den sikkerhedskopi, du har lavet. Når din iPhone er helt nyopsat, skal du tilslutte den til din computer og overføre alle de vigtige filer fra den sikkerhedskopi, du lavede, tilbage til din iPhone.

Du kan læse mere her om hvordan man ser om en telefon har malware, hvis du tror din telefon er inficeret.

About Anders Buhl 970 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.