Apple vil angiveligt åbne iPhone op for andre app-butikker

iPhone-14

Klar til at blive blæst bagover? En ny rapport siger, at Apple arbejder på at åbne iPhone og iPad op for tredjeparts app-butikker, efter mere end et årti med iOS App Store-eksklusivitet.

Bloombergs Mark Gurman brød nyheden. Som svar på EU’s nye Digital Markets Act (DMA) planlægger Apple allerede angiveligt at overholde den nye lov. Apple har længe modstået opfordringen omkring at åbne deres mobile enheder op for tredjeparts app-butikker, hvor mange kritiserer telefonproducenten for App Stores kvælertag.

Flere store virksomheder, herunder Epic, har hævdet, at Apples politik med at tage op til 30% af et køb med App Store er konkurrencebegrænsende og skadelig. Apples svar siden iPhones start har altid været, at sideloading – handlingen med at installere software uden for det officielle softwarecenter – er usikker og kan skade brugerens privatliv.

Til en vis grad er det rigtigt. Hvis du ikke ved, hvad du laver, kan du nemt installere malware på en Android-enhed, da Googles operativsystem tillader sideloading. (Når det er sagt, findes der også malware i App store.) Ikke desto mindre har Apples holdning til dens afgrænsede App store har fået en del kritik fra fortalere for åben software.

Gurman sagde, at hans kilder nævnte, at dette vil være en Europa-først ændring. Men vi ville være meget skuffede, hvis mere åben adgang til iOS-apps ikke også nåede Nordamerika.

Bloomberg siger, at Apple allerede har brugt mange ressourcer på denne ændring, som træder i kraft i 2024. Han oplyser, at folk med kendskab til sagen har sagt, at virksomheden planlægger at have det hele klar til iOS 17, når denne softwareopdatering kommer til efteråret 2023.

Bloomberg-rapporten siger yderligere, at Apple vil fortsætte med at overveje privatliv og sikkerhed i denne indsats – jeg vil ikke bare åbne sluserne. For at bekæmpe usikre apps overvejer Apple at kræve grundlæggende sikkerhedsbegrænsninger. En overvejelse ifølge Gurman er, at alle tredjeparts apps-butikker stadig har brug for Apple-validering, hvilket kan medføre et gebyr.

Digital Markets Act giver virksomheder som Apple mulighed for nemt at ændre standardindstillingerne, så de passer til deres præferencer, hvilket også kan påvirke tredjeparts browsere og tastaturer. (Alternative browsere som Chrome og Firefox på iOS skal stadig bruge Apples WebKit-browsermotor.) Dette kan også betyde, at Apple åbner vigtige dele af iPhone- og iPad-systemerne.

Dette ville alt sammen være store nyheder for iPhone og iPad, dog med nogle forbehold. App Store vil sandsynligvis stadig være den dominerende spiller. Som tidligere nævnt kan denne ændring være klar til iOS 17, når den og iPhone 15 lanceres næste år.

About Anders Buhl 970 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.