IP-klassificeringer for vand og støv: Hvad betyder IP68 egentlig?

Hvad betyder IP68

På smartphonemarkedet er det sjældent at finde en top telefon, der ikke har en form for vand- og støv-beskyttelse. Mens det plejede at være en sjældenhed, er det nu blevet meget mere almindeligt. Selv virksomheder, der plejede at holde sig væk fra IP-klassificeringer – som OnePlus – har tilføjet det til deres topenheder.

Læs også: Bedste vandafvisende telefoner

Hvis du ser på specifikationsarket, vil du sandsynligvis se noget, der kaldes en IP-klassificering. Nu til dags vil det sandsynligvis være IP67 eller IP68.

Men lad os være ærlige hvis du bruger mange penge på en enhed, uanset om det er et kamera, smartwatch eller en ny telefon, vil du være sikker på, at den kan overleve regnen eller et uheldigt tab i toilettet.

Med så mange forskellige koder, stempler og navne for vand- og støvafvisning certificeringer kan det være forvirrende. Lad os se nærmere på det.

IP-klassificeringer – hvad står bogstaverne og tallene for?

IP-klassificeringer består normalt af fire tegn. De to første karakterer, I og P, står for Ingress Protection eller – med andre ord – hvor god den er til at forhindre ting i at komme ind i den.

Det første tal angiver, hvor god den er til at beskytte mod små faste stoffer (støv/sand osv.), med en maksimal vurdering på 6. Dette spænder fra ingen beskyttelse overhovedet, til at være støvtæt.

Det andet tal er væske- eller vandmodstandsvurderingen, med en maksimal vurdering på 9. Det er fra ingen beskyttelse til højtryks- og højtemperatur-vandstråler.

Med andre ord, hvis du ser IP69 et sted, ved du, at det giver den højeste IP-klassificering for både støv- og vandtæthed. I hvert fald når det kommer til IP-klassificeringscertificeringen.

Hvad betyder IP68?

Der er et stort antal kombinationer, når det kommer til IP-klassificeringer, og det kan blive forvirrende, men IP68 er en af de mest almindelige, du finder på tech-enheder.

Når det kommer til faste stoffer, er enheder blevet testet mod støv og fundet at være støvtætte. Alt med et “6” som det første tal er så uigennemtrængeligt for støv, som det kan testes og certificeres på denne særlige skala. For det andet tal angiver 8’eren, at den er beskyttet mod nedsænkning i vand op til en defineret dybde og varighed.

  • IP = Ingress Protection
  • 6 = Støvtæt
  • 8 = Overlever at blive nedsænket i vand

Det er nok værd at bemærke, at bare fordi noget er IP68-klassificeret og godt til at holde under vand, er det muligvis ikke testet til at modstå regn eller vandsprøjt af en eller anden art. Det er derfor, Sony angiver IP65/68 på sine enheder.

En anden ting at nævne er, at IEC (som styrer de internationale standarder for IP-klassificeringer) ikke specificerer, hvad dybden eller varigheden af vandbeskyttelse er – den sætter bare en standard for 7 og 8, og siger, at 8 skal være mere end 7. Typisk vil du opdage, at 7 ville være 1 meter i 30 minutter og 8 ville være mere end det – men producenterne bør angive hvilket beskyttelsesniveau der er blevet testet. For eksempel siger Apple, at deres IP68-klassificerede iPhone 14 kan overleve at være i op til 6 meter dybde i op til 30 minutter.

Hvad med IP65, IP53 eller andre?

Ofte vil du se produkter med mere end én IP-klassificering, og det er simpelthen fordi de er testet for forskellige former for vandafvisning. For eksempel har Sony Xperia 1 IV både IP68- og IP65-klassificeringer. Som allerede nævnt betyder IP68-klassificeringen, at den kan overleve at blive nedsænket. IP65 angiver, at den også er god til at håndtere sprøjt.

Teknisk set er den testet med vand, der projiceres af en 6,3 mm vandslange. Det betyder basalt set bare, at den kan overleve regn eller bruseren. Bare lad være med at sprøjte den med en højtryksrenser.

Hvis du finder en ældre enhed med IP53, betyder det, at den er til dels beskyttet mod støv, men ikke helt, og kan leve med sprøjtevand, men ikke vandstråler og bestemt ikke nedsænket.

Hvad er der med Apple Watch’s IP6X-, WR50- og WR100-klassificeringer?

  • IP6X = Støvtæt
  • WR50 = Vandafvisende til 50M
  • WR100 = Vandafvisende til 100M

Apple Watch Series 7 blev annonceret i september 2021, og – i meddelelsen – blev to ukendte udtryk brugt til at angive, hvor vand- og støvbeskyttende de seneste ure er: IP6X og WR50. Disse er siden blevet brugt til Watch Series 8 og Apple Watch SE (2. generation). Watch Ultra har også IP6X, selvom den har WR100 i stedet for WR50.

Som vi allerede har nævnt, er den første numeriske værdi for støvmodstand. Som enhver enhed med IP68 eller IP67 betyder “6” bare, at den er støvafvisende til et meget højt niveau, eller er “støvtæt”, hvilket betyder, at der ikke kan komme støv ind i uret. “X”et betyder, at den ikke har en IP-klassificering mod vand, men det betyder ikke, at den ikke er vandtæt – den er bare ikke testet efter den standard.

Apples WR50- og WR100-etiketter betyder vandtæt til henholdsvis 50 meter eller 100 meter, og da det er langt over den 1,5 m dybde, der er certificeret af standard IP-klassificeringssystem, er der ikke noget reelt behov for at have enheder med disse etiketter certificeret. De er vandtætte, og du kan tage dem med ud at svømme, eller ud i regnen på en løbetur.

Hvad betyder IPX7 eller IPX8?

Tilstedeværelsen af X i vurderingen gør nogen folk forvirrede, men enheder som den første generation af Apple Watch, nogle Garmin-kameraer og wearables og endda nogle telefoner har det. Det betyder, at enheden ikke er blevet certificeret til beskyttelse mod støv, men det betyder ikke, at den ikke er støvafvisende.

Det betyder ganske enkelt, at den kan modstå vandindtrængning – såsom Samsung Galaxy Flip 4, der har en IPX8-klassificering, hvilket betyder, at den kan modstå nedsænkning i vand, men ikke har nogen beskyttelse mod indtrængning af støv (på grund af hængseldesignet).

Hvad er nano-coating?

En nano-coating er en mikroskopisk påført film, der sprøjtes over de indre komponenter for at hjælpe vandet med at løbe væk fra alt, der potentielt kan blive beskadiget af fugt.

Nogle virksomheder kan lide at bygge deres telefoner med en vandafvisende nano-coating, men tilbyder ikke en specifik IP-klassificering. Med disse enheder, som den gamle Moto Z, vil telefonen formentlig klare sig fint mod utilsigtet spild, let regn eller noget let sprøjt, men vil ikke overleve at blive nedsænket, eller når den står over for vandstråler eller kraftig regn.

Denne type nano-coating har udviklet sig og vil også tilbyde komplet beskyttelse mod nedsænkning uden at være afhængig af forseglinger i telefonens krop.

Hvad betyder ATM?

Selvom nogle smarture vil inkludere en IP-klassificering, vil du oftere se de vandtætte egenskaber blive angivet med ATM, i det mindste med ure designet til sport eller udendørs aktiviteter. ATM står for atmosfærer, og angiver i bund og grund, hvor meget tryk den kan tåle. Eller med andre ord, hvor dybt du kan tage det under vand.

Det er normalt forbeholdt enheder designet til at blive brugt under vandet, og i de fleste tilfælde er 1 ATM 10 meter, 5 ATM er 50 meter og 10 ATM er 100 meter. Med Apple Watch-modellerne (undtagen Apple Watch Ultra) for eksempel, er den dybde 50 meter, så den kan bruges til at spore svømning.

For en oversigt over hver enkelt mulig IP-klassificering, se niveau-for-niveau-diagrammet hos IEC.

About Anders Buhl 970 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.