iPhone SE (2022) vs. iPhone 13: Hvad er forskellen?

Skulle du få dig en iPhone SE eller en iPhone 13?

Apples seneste omrokering i iPhone-serien betyder, at en sammenligning mellem iPhone SE (2022) og iPhone 13 er ret relevant. Hvis du overvejer, hvilken af de bedste iPhones du skal købe, vil du sandsynligvis bemærke, at begge disse modeller har den samme processor. Det betyder, at du kan forvente sammenlignelig ydeevne, uanset hvilken du får.

Det er en stor fordel for den nyligt annoncerede iPhone SE (2022). Opfølgningen på iPhone SE fra 2020 koster trods alt stadig væsentlig mindre end Apples flagskibstelefon, selv med en lille øgning i prisen. For mindre end 4000 kr. kan du få en iPhone med den nyeste processor plus 5G-kompatibilitet. Det virker i hvert fald som et super tilbud?

IPhone 13 har dog stadig flere og bedre funktioner end iPhone SE (2022). Den højere pris giver dig blandt andet et ekstra bagkamera, et større og bedre display og MagSafe-kompatibilitet.

At vælge en vinder mellem iPhone SE (2022) og iPhone 13 afhænger af, om du vil have en billig Apple-enhed eller en, der har flere muligheder. Her er et nærmere kig på, hvordan de to telefoner sammenlignes for at hjælpe dig med at beslutte, hvilken enhed der er bedst til dig.

iPhone SE (2022) vs. iPhone 13-specifikationer

iPhone SE (2022)iPhone 13
Startpris3.9996.299
Skærmstørrelse4,7-tommer LCD (1334 x 750)6,1-tommer OLED (2532 x 1170)
CPUA13 BionicA13 Bionic
Lager64GB, 128GB, 256GB128GB, 256GB, 512GB
Bagkameraer12MP (f/1.8)12MP (f/1.6) hoved; 12 MP (f/2.4) ultrabred
Front kamera7MP (f/2.2)12MP (f/2.2)
BatteristørrelseUkendt3,227 mAh
Størrelse7 x 67 x 138 mm7.7 x 71.5 x 146.7 mm
Vægt144,3 g174 g
FarverSort, hvid, rødGrøn, pink, blå, sort, hvid, rød

iPhone SE (2022) vs. iPhone 13 design

Apple tager to meget forskellige tilgange, når det kommer til designet af iPhone 13 og iPhone SE (2022). Den førstnævnte telefon byder på Apples allernyeste design, med en skærm med et indhak, hvor skærmen ellers strækker sig fra den ene ende af telefonen til den anden. I mellemtiden vender iPhone SE (2022) tilbage til iPhone 8’s dage. Der er intet hak, men telefonen har nogle fremtrædende rammer både øverst og nederst på skærmen.

Det betyder også, at iPhone SE har plads til en fingeraftrykssensor, hvilket giver Apples nye telefon mulighed for at understøtte Touch ID. iPhone 13 har ingen sådan mulighed, idet den udelukkende er afhængig af Face ID for at låse din telefon op og verificere mobilbetalinger. Det var især et problem, da de mange gik rundt med ansigtsmasker. Så det ville have været en fordel at kunne bruge Touch ID på det tidspunkt, hvilket iPhone SE tilbyder.

Materialemæssigt bruger iPhone SE og iPhone 13 den samme glas- og aluminiumskonstruktion. Ingen af telefonerne har et hovedtelefonstik, og begge understøtter trådløs opladning. Det er dog kun iPhone 13, der har magneterne til at understøtte MagSafe-forbindelse.

iPhone SE (2022) vs. iPhone 13-skærm

Udover manglen på et hak på iPhone SE (2022), ligger den største mærkbare forskel mellem disse to telefoner i størrelsen på deres skærme. iPhone SE har en 4,7-tommers skærm, den mindste skærm du kan få på en iPhone – iPhone 13 mini har en 5,4-tommer skærm – hvilket vil gøre dette til en tiltalende mulighed for fans af de bedste små telefoner. iPhone 13 er noget større til sammenligning med en 6,1-tommer skærm.

Det er dog ikke kun størrelsen på skærmene, der adskiller sig. Apple skiftede til OLED-skærme med iPhone 12-familien, så iPhone 13 fortsætter med at bruge OLED til sin skærm. iPhone SE (2022) har en LCD-skærm, hvilket betyder, at sorte farver bliver mere sorte og kontrasterne er dermed bedre på iPhone 13.

Begge skærme opdateres dog med en 60Hz-hastighed; Apple reserverer hurtigt-opdaterende skærme til deres Pro-telefoner.

iPhone SE (2022) vs. iPhone 13-kameraer

Den anden mærkbare forskel mellem iPhone SE og iPhone 13 kan ses på bagsiden. Mens iPhone 13 har flere kameraer – det ene er et vidvinkelobjektiv, det andet er et ultravidt – får du bare et enkelt kamera med iPhone SE. Det er det samme som med iPhone SE (2020). Det betyder, at du ikke vil være i stand til at skifte til en ultrabred visning på iPhone SE, hvis du ønsker at inkludere mere af baggrunden i et billede.

Der mangler en anden funktion med iPhone SE (2022), men den er ikke synlig for det blotte øje. Der er ingen nattetilstand på den nye telefon – en ret vigtig udeladelse, da andre telefoner i SE’s prisklasse tilbyder den mulighed. Det gør iPhone 13 også, så hvis du kan lide at tage billeder i svagt lys, er iPhone SE (2022) nok ikke dit førstevalg.

Når det er sagt, så den processorkraft som Apple putter i iPhone SE – giver andre muligheder i forhold til computerfotograferingsfunktioner, hvilket hjælper iPhones med at rangere blandt de bedste kameratelefoner. iPhone SE understøtter Smart HDR 4 for bedre resultater i udfordrende belysning samt Deep Fusion til at fremkalde detaljer i billeder. Photographic Styles-funktionen, som Apple introducerede med iPhone 13 – tænk på disse som realtidsfiltre – vises også på iPhone SE (2022).

Foran har iPhone 13’s 12MP TrueDepth-kamera bedre opløsning end 7MP frontkameraet på iPhone SE. Det betyder sandsynligvis skarpere videochat, hvis du bruger iPhone 13.

iPhone SE (2022) vs. iPhone 13 ydeevne

Når Apple frigiver en ny iPhone SE-model, bruger de typisk det samme chipsæt, som drev flagskibstelefonerne, der kom efteråret før. For iPhone SE (2022) betyder det den samme A15 Bionic-chip, som findes i iPhone 13. Af den grund forventer vi ikke at se et stort ydeevnegab, når der kommer benchmark-testresultater af den nye iPhone. Derudover tilbyder begge telefoner 5G-forbindelse – hvilket er nyt til iPhone SE.

iPhone SE (2022) vs. iPhone 13 batterilevetid og opladning

Apple oplyser ikke batteristørrelser, så vi ved ikke, hvor stort batteriet er på iPhone SE (2022). Vi går ud fra, at det er mindre end 3.227 mAh-batteriet på iPhone 13. Når alt kommer til alt, er iPhone 13 større end iPhone SE, så det er begrænset hvor meget plads der er til batteriet.

Alligevel lover Apple forbedret batterilevetid på iPhone SE (2022) sammenlignet med 2020-modellen. Det er godt, da den version leverede en tid under gennemsnittet i batteritest. Apple har gjort det godt på de seneste modeller, når det kommer til at øge batteriydelsen, da iPhone 13 så dens batterilevetid springe til 10 timer og 33 minutter i test – en 2-timers forbedring fra iPhone 12’s tid.

iPhone SE (2022) understøtter 20W opladning, samme hastighed som iPhone 13. Ingen af telefonen leveres dog med en oplader.

iPhone SE (2022) vs. iPhone 13-software og specielle funktioner

Udover ydeevne er her et område, hvor iPhone SE og iPhone 13 er temmelig ens. Det skyldes, at begge telefoner kører iOS 15 – iPhone SE leveres faktisk med iOS 15.4, som iPhone 13-brugere vil være i stand til at opgradere til i denne uge.

Det betyder, at de samme funktioner, som iPhone 13-brugere nyder godt af, vil være tilgængelige for iPhone SE (2022)-ejere, især da begge telefoner har en A15 Bionic-processor. En undtagelse vil være funktionerne i Cinematic-tilstand, som iPhone 13-brugere nyder godt af, da denne skiftende fokusfunktion sandsynligvis kræver et andet kameraobjektiv.

Det identiske chipsæt i begge telefoner betyder også, at iPhone SE sandsynligvis forbliver understøttet af Apple, så længe iPhone 13 modtager softwareopdateringer. Det har typisk været i omkring fem år, selvom det er værd at bemærke, at den originale iPhone SE, der blev udgivet i 2016, stadig er i stand til at køre Apples nyeste iPhone-software.

iPhone SE (2022) vs. iPhone 13 sidste tanker

IPhone SE (2022) er stadig helt ny, hvilket gør det svært at give en endelig afgørelse mellem iPhone SE (2022) og iPhone 13. Alligevel afhænger beslutningen om, hvilken iPhone der er den rigtige for dig, af dit budget og hvor vigtig mobilfotografering er.

Hvis du ikke er den, der bruger de store penge på en telefon, er iPhone SE (2022) den ideelle Apple-telefon. Du finder ikke en billigere model i Apples sortiment. Og du behøver ikke at ofre ydeevne eller 5G-forbindelse for den lavere pris. Telefonen vil også appellere til alle, der kan lide mindre telefoner.

Men iPhone 13 er med sine to bagkameraer en bedre kameratelefon. Vi går også ud fra, at den har længere batterilevetid, og dens 6,1-tommer skærm er ikke kun større, men sandsynligvis af bedre kvalitet. Alle disse faktorer vipper skalaen mod iPhone 13, men iPhone SE’s lave omkostninger giver den en klar appel.

About Anders Buhl 970 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.