Sådan rydder du cachen på din Android-telefon, og hvorfor du bør gøre det

Sådan rydder du cachen på din Android-telefon

Hvis du er ved at løbe tør for plads på din Android-telefon, synes den er lidt langsom eller blot har problemer med en bestemt app, kan problemet nogle gange skyldes din cache.

En cache er en enkel, men vigtig del af systemet, der sikrer, at din enhed kører jævnt og hurtigt, når du har brug for det. Men nogle gange er det nødvendigt at rydde cachen for at løse problemer eller fremskynde tingene.

Så følg vores guide for at finde ud af mere om din cache, og hvordan du sorterer den.

Hvad er en cache?

En cache er et system af midlertidige data, der bruges til at hjælpe med indlæsningshastigheden af din Android-telefon og dens apps.

På et grundlæggende niveau er det en måde for din telefon at huske visse ting, den har gjort før, så den kan gøre dem hurtigere næste gang.

Hvordan fungerer en cache?

Et caching-system på din Android-telefon er designet til at gemme visse oplysninger, såsom billeder eller webstedsdata, så når du vender tilbage til den samme hjemmeside eller app senere, kan telefonen hurtigt hente disse oplysninger fra sin cache i stedet for at skulle downloade det hele forfra.

Hvis nogle af aktiverne på webstedet eller appen sjældent ændres, kan de bare indlæses fra cachen, hvilket gør åbning af appen eller webstedet meget hurtigere end at bruge dit mobilsignal til at downloade alt fra bunden.

En cache kan bruges til alle mulige ting. Hvis du ofte lytter til de samme gamle Spotify-afspilningslister, for eksempel, kan de blive cachelagret for at sikre, at du kan springe tilbage næste gang. Spotify siger, at dette hjælper med afspilning og forhindrer lagging.

Cachefiler er unikke for de specifikke apps på din telefon, og de deles ikke på tværs af de forskellige apps.

Forskellige websteder, apps og spil vil alle gøre brug af cache-filer for at forbedre din overordnede brugeroplevelse og sikre, at din telefon kører problemfrit.

Dette kan naturligvis have nogle andre afsmittende effekter på din enhed. Hvis du har mange forskellige apps installeret, og hver af dem cachelagrer data, kan dette snart føre til, at dit telefonlager bliver fyldt op.

Du kan dog manuelt rydde cachen for individuelle apps, hvilket er ideelt, hvis du har problemer med bestemte apps. Hvis du gør det, kan det dog gøre appen langsommere, næste gang du bruger den, indtil den cacher de bestemte data igen.

Sådan rydder du din cache

Hvis du har problemer med din telefon, som ikke kan løses ved blot at slukke og tænde den igen, kan det være en mulighed at rydde din cache.

For at rydde en cache skal du gøre det på hver enkelt app.

Medmindre der er mangel på lagerplads på telefonen, så ligger problemet sandsynligvis hos en app og ikke på din telefon som helhed. Hvis du opdager, at hele din telefon er langsom, skal du muligvis overveje en fabriksnulstilling i stedet.

Sådan rydder du dog cachen på en bestemt app:

  1. Åbn din telefon og naviger til indstillingerne
  2. Rul ned gennem indstillingslisten og se efter lagringsmuligheden
  3. Søg gennem applisten
  4. Klik på den app, du vil rette
  5. Klik på knappen markeret Ryd cache

Det er værd at bemærke, at når du rydder cachen, skal du muligvis logge ind på appen igen, næste gang du indlæser den.

Rydning af cache i specifikke appindstillinger

Udover at rydde en apps cache via Android-indstillinger, kan du muligvis også rydde den via selve appen.

Spotify lader dig for eksempel rydde cachen fra sin egen indstillingsmenu på Android. For at gøre dette, skal du:

  1. Åbn Spotify-appen på din telefon
  2. Klik på knappen Hjem
  3. Tryk på indstillingstandhjulet øverst til højre
  4. Rul ned, indtil du finder muligheden for at rydde cachen, og klik på den
  5. Tryk på bekræftelsesknappen for at slette cachen fuldstændigt

God fornøjelse.

Rydning af lager i stedet

Hvis du ønsker at rydde op på din telefon og frigøre lagerplads, så er det måske også tid til at gøre det. Du vil se, når du er i appindstillingerne, at der også er en mulighed for at rydde lagerplads. Hvis du gør det, vil du fjerne alle data fra appen, og det vil være som om du lige har installeret den.

Files By Google-appen er en fantastisk måde at frigøre lagerplads på, hvis du har et problem med for meget data, der bruges af din telefon eller bestemte apps.

Hvis den er installeret i app-lagerindstillingerne på din telefon, vil du se en mulighed for at frigøre plads ved hjælp af denne app. Alternativt kan du åbne den direkte fra din appskuffe. Denne app er en fantastisk måde at rydde dit lager og frigøre plads. I den finder du muligheder for at slette store filer, afinstallere ubrugte apps, fjerne duplikerede filer og rense uønskede filer. Du kan også bruge Google Fotos til at sikkerhedskopiere dine billeder og frigøre plads på den måde.

Hvorfor det kan hjælpe at rense din cache

Cachefiler er vigtige, fordi de hjælper apps med at køre problemfrit. Når du rydder cachen, bliver den simpelthen genudfyldt, når du begynder at bruge appen igen.

Det kan dog være nyttigt at rydde cachen. Nogle gange kan ældre cachefiler blive beskadiget og ødelagt og derefter føre til andre problemer. Hvis du har problemer med at se nye funktioner i en app eller et websted, for eksempel, så kan det være, fordi du ser en cachelagret version, og rydning af cachen vil løse det.

About Anders Buhl 971 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.