Hvorfor er min telefon så langsom? Årsager til, at din telefon bliver langsommere, og hvordan du gør den hurtigere

Hvorfor er min telefon så langsom

Hvis du har haft din telefon i lang tid, så er der en god sandsynlighed for, at du har oplevet, at den føles langsommere og mindre responsiv, end den plejede at være. Selv de bedste telefoner, der findes, vil langsomt, men sikkert blive sløve uden nogen pleje og opmærksomhed. Dette er tilfældet, uanset om du ejer en Android-telefon eller en Apple iPhone.

Du skal dog ikke bekymre dig, da vi har en række forskellige tips til at hjælpe med at minimere dette problem og få den hurtigere igen.

Sluk din telefon og tænd igen

Det kan være en smule kliché, men nogle gange er de nemmeste løsninger de bedste. Sluk og tænd for din telefon kan hjælpe på en række forskellige måder. Hvis du aldrig slukker din telefon og bare vælger at lade den natten over og bruge den i løbet af dagen, kan det muligvis gøre den hurtigere ved bare at genstarte den.

Genstart af din telefon kan hjælpe ved at frigøre hukommelsen og friske tingene lidt op. Vi har skrevet guider til, hvordan du genstarter din iPhone. Vi vil anbefale at tjekke guiden ud og prøve det, før du begiver dig videre, da dette trin muligvis er nok.

Ryd din cache først

Hvis det ikke er hele din telefon, der er langsom, men bare nogle bestemte apps, der giver dig problemer, så kan det have noget at gøre med cachen. Det er muligt at rydde en apps cache og fjerne potentielle problemer. Caching kan hjælpe din telefon til at køre problemfrit, men det kan også nogle gange forårsage problemer, der faktisk gør det modsatte og bremse den i stedet.

Vi har skrevet guides til, hvordan du gør dette til netop din telefon, så prøv også det:

Frigør telefonlagerplads

Med tiden vil du opdage, at din telefons lagerplads fyldes op med alle de ting, du har installeret, filer, du har downloadet, eller billeder, du har taget. Det er begrænset, hvad du har af internt lager, og jo mere den fyldes, jo flere problemer kan det forårsage. Uden ledig plads vil din telefon have mindre hukommelse at arbejde med, og dette kan føre til ydeevneproblemer, der får din telefon til at føles langsom og ikke reagerer.

Heldigvis er der trin, du kan tages for at frigøre noget af den plads og gøre det brugbart igen. Dette inkluderer sletning af uønskede apps, fjernelse af dine billeder, tømning af din skraldespand og meget mere. At fjerne store ubrugte spil og apps, du sjældent rører ved, er en af de nemmeste ting at gøre. Du vil dog blive overrasket over, hvor meget forskel det kan gøre, når du begynder at rydde op i tingene.

Vi har detaljeret beskrevet, hvordan du gør dette med både Android- og iOS-enheder:

Opdater din telefon

Hvis du ikke holder dig på forkant med de seneste opdateringer, vil du måske opdage, at blot at tjekke efter systemopdateringer til din telefon og installere dem også kan hjælpe. Telefonproducenter vil med tiden udrulle både sikkerheds- og softwareopdateringer til telefoner, der kan hjælpe med at udjævne eventuelle problemer, du måtte have. Disse er værd at installere, uanset hvad du laver, men de kan også være nyttige til at hjælpe med at løse problemer.

Igen har vi skrevet detaljerede guider til, hvordan du gør dette med forskellige enheder:

Gendan din smartphone til fabriksindstillinger

Hvis alt andet fejler, kan en fabriksnulstilling være et fornuftigt skridt. Dette er lidt drastisk, da du mister alle de data, apps og mere, der er på din telefon, og du bliver nødt til at genindlæse alt og logge ind på konti igen, men det kan også hjælpe med at fjerne eventuelle problemer og starte fra bunden.

Det er muligt at fabriksindstille de fleste enheder, inklusive både Android- og iOS-telefoner, med relativ lethed, men vi vil anbefale at prøve de andre muligheder først, da denne metode sætter din telefon tilbage i den tilstand, den var, da du købte den. Følg dog vores guides for at finde ud af, hvordan du gør det:

Tjek din bredbåndshastighed

Nogle gange er det faktisk ikke din telefon, der er langsom, men din forbindelse til internettet. Én ting er hvis du bemærker, at apps indlæses langsomt, eller din enhed føles langsom, men hvis websider indlæses langsomt, eller videoer ikke loader, kan det være på grund af forbindelsen.

Vi vil anbefale, at du tjekker, at du får de bedste hastigheder ud af dit bredbånd i hjemmet. Du kan hurtigt teste den internethastighed, du får, ved at bruge disse gratis Speedtest-apps. Hvis den viser en lav score, er det måske en god idé at justere dine routerindstillinger eller investere i bedre internet. Især hvis din telefon er mærkbart langsommere, når du er på dit Wi-Fi-forbindelse, men hurtigere, når du er på farten med en 5G-forbindelse.

Fjern widgets

Hvis du synes, din telefon er langsom, kan det nogle gange også betale sig at lave små ændringer. En ting du kan gøre er at stoppe med at bruge widgets, især hvis widgets er dynamiske og opdateres regelmæssigt i baggrunden. Nogle widgets kan være ressourcekrævende, og hvis du bruger mange af dem på din telefon, kan disse føre til problemer. Det kan være værd at overveje at afinstallere dem sammen med andre apps, du fjerner.

Deaktiver placeringssporing

En anden ting, der regelmæssigt opdaterer og sender data frem og tilbage fra din telefon, er placeringssporing. Apps og navigationsværktøjer kan bruge placeringssporing til at forbedre din brugeroplevelse, men denne form for sporing kan også have en negativ indvirkning på både din batterilevetid og din telefonhastighed. Det kan være værd at prøve at slå denne placeringssporing fra for at se, om dette hjælper med at afhjælpe dine problemer.

Overvej at opgrader

Desværre vil hardwaren i din enhed med tiden begynde at blive mindre effektiv. Batteriet er normalt et af de første tegn på problemer, når den ikke længere holder opladningen så godt, men andre tegn på aldring kan også dukke op. En langsom telefon er et smertefuldt tegn på, at det måske er tid til at opgradere. Det er en uheldig kendsgerning af moderne teknologi, bliver du i sidste ende bliver nødt til at opgradere. Uanset om det er på grund af planlagt forældelse, eller fordi du ikke længere får systemopdateringer, fordi din telefon bare ses som “for gammel”, og firmaer bare ikke giver opdateringer til den længere.

Hvis du har prøvet alle vores andre anbefalinger, og du stadig føler, at din telefon er frustrerende langsom, så er det måske på tide at overveje en opgradering. Heldigvis er der masser af fantastiske telefoner derude og også nogle geniale budgettelefoner. Så opgradering behøver ikke at være smertefuld.

Hvorfor bliver telefoner langsommere?

Der er mange forskellige årsager til, at en telefon kan blive langsommere og blive et problem over tid. Naturligvis vil slid og ælde have en vis indflydelse på, hvor godt en telefon fungerer. Efter et par års brug vil din telefons batteri være blevet forringet i kvalitet. Dette kan påvirke, hvor længe batteriet holder, men det kan også være, at der er nogle smarte batteristyringssystemer, der gør din telefon langsommere, så batteriet ikke tømmes så hurtigt i løbet af dagen.

Ting som lavenergitilstand på iPhone og batteribesparelse på Android-telefoner kan så have en negativ indvirkning på ydeevnen.

En af de vigtigste ting, der gør en telefon langsommere, er bare almindelige hverdags brug. Hvis du bruger din telefon meget, og du har haft den i et par år eller mere, er der stor sandsynlighed for, at du har downloadet en masse apps, taget en masse billeder og også downloadet en masse filer. Alt dette fylder lageret på din telefon, og du har måske ikke gjort dig meget eller nogen tanke om rent faktisk at rydde lageret på noget tidspunkt. Din telefon bliver så tilstoppet og kæmper med opbevaringsproblemer, som igen resulterer i, at den føles langsom og besværlig. Heldigvis kan denne slags problemer nemt løses.

About Anders Buhl 971 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.