iPhone eller Android: Hvad er bedst til dig?

iphone eller android

iPhone eller Android er en uendelig debat om, hvilken der er bedst. Den vil sandsynligvis aldrig have en rigtig vinder, men vi vil alligevel prøve at hjælpe dig med at finde den, der passer bedst til dig.

Den seneste version af begge operativsystemer – iOS 16 og Android 13 – er begge fremragende, men på lidt forskellige måder. Mange af deres funktioner overlapper hinanden, men designmæssigt ser de ganske anderledes ud, bortset fra det grundlæggende touchscreen-fokuserede layout. Uanset hvilken af de bedste telefoner, der er tilgængelige i dag, kører de et af disse to operativsystemer.

Når vi sætter iPhone og Android op mod hinanden, tager vi et kig på de respektive styrker ved hver mobilplatform, så du kan vælge den rigtige til dig, næste gang du køber en smartphone.

iPhone eller Android: Hvorfor iPhone er bedre

Du er investeret i Apples økosystem

Dette kan virke som en overfladisk grund, men Apple laver naturligvis et bredt udvalg af produkter, og hvis du allerede ejer en Mac, iPad eller Apple Watch, giver det meget mening at få en iPhone.

Apple har designet et væld af kontinuitetsfunktioner, der giver dig mulighed for at overføre arbejde og data fra en af dens enheder til en anden, og disse funktioner kan helt sikkert spare dig tid. Tag Handoff, for eksempel, hvor opkald på din iPhone og websider i Safari kan flytte problemfrit mellem iOS og macOS. Universal Clipboard gør tekst kopieret på én platform brugbar på den anden. En anden af vores favoritter er Continuity Camera, som giver dig mulighed for at tage billeder og scanne dokumenter ved hjælp af din iPhones kamera og derefter se og redigere dem på din Mac. Du kan endda gennemføre køb på din Mac ved at bruge biometriske godkendelsesfunktioner på din iPhone via Apple Pay.

Kun en håndfuld Android-telefonproducenter har hardware-økosystemer, der nærmer sig Apples, og selv for nogle, der kommer tæt på, som Samsung, vil du ikke få den dybde af integration, der er mulig mellem iPhone og andre Apple-byggede enheder. Microsoft hjælper Google med at lukke hullet lidt med sin nye Your Phone-app til Windows, som giver Android-brugere mulighed for at svare på tekster og meddelelser på deres pc’er, selvom oplevelsen er lidt klodset, og der er stadig arbejde, der skal gøres.

Der er mange andre gode eksempler på kontinuitet på tværs af iOS, iPadOS, watchOS og macOS – og iPhone er et kritisk komponent i det puslespil, især nu hvor iPhone-apps problemfrit kan overføres til macOS. Superbrugere, der allerede er dybt inde i Apples økosystem, kan vinde meget ved at tilføje en iPhone til deres sortiment.

Der er et større udvalg af tilbehør

Du kan gå ind i enhver elektronik-afdeling, og du vil altid kunne finde et cover til din iPhone, hvilket man ikke kan side om Android-enheder, hvis man ser bort fra flagskibsenheder fra de største virksomheder. Når du først er forbi det udmærkede udvalg af produkter til den nyeste Galaxy S-enhed, er der langt mellem snapsne. Du skal ikke forvente et stort udvalg af tilbehør til din nye Pixel- eller Motorola-telefon hos en fysisk forhandler. Du kan selvfølgelig altid søge online og så vil udvalget være større.

Udvalget og tilgængeligheden af iPhone-covers, skærmbeskyttere, og andet godt er simpelthen langt større, end du finder hos nogen anden telefon, og det er vigtigere, end de fleste er klar over. iPhone-ejere vil aldrig have problemet med ikke at finde et cover efter deres smag.

Der er forbedret privatlivskontrol med app-sporingsmeddelelser

En af de største nyere iOS-udgivelser introducerede app-sporingsmeddelelser, så du kan fravælge apps, der sporer dig på din telefon. Dette var en stor gevinst for fortalere for privatlivets fred og et stort slag for mange tredjepartsvirksomheder som Facebook.

Android har simpelthen ikke denne funktion, og vi tvivler på, at de nogensinde vil have det. Bliv ikke hængende i troen på, at iOS i sagens natur er mere privat end Android, da Apple stadig indsamler et væld af data om dig, men iOS er stadig en smule mere modstandsdygtighed, når det kommer til tredjeparter. Det er ret tilfredsstillende at nægte en app muligheden for at spore dig.

Der er ingen bloatware

Uanset hvordan du køber din iPhone, hvor du køber den fra eller hvilken iPhone du køber, vil du ikke se nogen bloatware forudinstalleret, når du starter den op for første gang. Det betyder, at den er ren fra starten, uden strøm- eller datahungrende-apps, som du ikke bad om.

Det er en lettelse, hvis du nogensinde har set, hvordan en ny Android-telefon kommer som ny – især en, som du har købt gennem en udbyder. Selv hvis du bruger 13.000 på en Galaxy Z Fold 3, bliver du ikke skånet for kommercielt indhold. Og det kan være endnu værre, hvis du køber et budgettelefon, der er blevet kraftigt subsidieret af en rabatudbyder.

Android-købere, der køber en telefon uden et abonnement tilknyttet, vil have bedre held med at undgå bloatware. Det afhænger også af virksomheden. For eksempel bliver ulåste Pixel-telefoner ikke bundet af nogen tredjepartsapps; på den anden side er det ikke helt uhørt, at nogle telefoner kommer med den mærkelige uvelkomne sponsorerede software (eller annoncer).

Du får hurtigere softwareopdateringer

Android-telefoner får færre opdateringer end iPhones, og når de gør det, sker de sjældnere og er ofte forsinkede med undtagelse af Googles Pixels.

Antallet af opdateringer, som en Android-telefon får i løbet af sin levetid, afhænger i høj grad af, hvor dyr den er, hvilken udbyder du køber den fra (eller om den overhovedet er købt hos en udbyder), og hvad telefonproducentens softwaresupportpolitik er.

Det er langt fra iPhones, som er understøttet med store softwareopdateringer i mange år, uanset hvad. Tag for eksempel iPhone 6S, som modtog iOS 15, selvom den oprindeligt blev lanceret med iOS 9 tilbage i 2015. Til sammenligning kan du overveje Samsungs Galaxy S6, som blev lanceret samme år og startede med Android 5.0 Lollipop. Ikke kun mangler den den nyeste Android-software, men den stoppede med at få opdateringer for flere år siden. Den nåede kun så langt som 7.0 Nougat, da Samsung stoppede med at give den support – og derudover fik S6 først Nougat otte måneder efter, at Google afslørede opdateringen.

Hvad mere er, når en ny iOS-version frigives, er den tilgængelig for alle på samme dag, på samme tid, og den kan installeres på alle modeller, der understøtter den øjeblikkeligt. Derimod rulles Android-udgivelser ud i bølger til individuelle telefoner, ikke kun efter model.

Den har bedre detailsupport

Lad os sige, at noget går grueligt galt med din iPhone, og at du skal have den serviceret. Eller måske vil du have en skærmbeskytter installeret på den, og du vil hellere have den håndteret af en professionel. Uanset hvad dit problem er, er det rart at have et sted at gå hen – og hvilket bedre sted for iPhone-brugere end Apple Store, eller for danskere er det humac.

Ejere af Android-telefoner nyder ikke nødvendigvis den luksus. Hvis du har brug for et nyt batteri eller en skærmudskiftning, og du ikke har købt en beskyttelsesplan fra den forhandler, du købte den af, skal du sandsynligvis sende den tilbage til producenten. Det er et ret tidskrævende, taget i betragtning af hvor afhængige vil alle er af vores telefoner hver eneste dag.

iPhone eller Android: Hvorfor Android er bedre

Der er telefoner til enhver pris

Langt de fleste af verdens smartphones kører Android, og fordi så mange virksomheder bygger Android-telefoner, er de tilgængelige i alle prisklasser. Der er billige telefoner til under 3000 kr., såvel som nogle af de bedste små telefoner og foldbare, der langt overstiger 10.000 kr.. Uanset hvor meget du kan bruge, er chancerne for, at du kan finde en Android-enhed, der passer til dit budget eller tilbyder eksklusive funktioner.

Det samme kan ikke siges om iPhones, som historisk set har været dyre ved lanceringen, for så at falde i pris efter flere generationer. Et af de mest overkommelige nye Apple-telefoner er iPhone 13 mini, men den kommer med en lille 5,4-tommer skærm. Galaxy S23 FE har ca. samme pris, men kommer med en større og glattere 120Hz 6,4-tommer skærm, et teleobjektiv og et meget større batteri. Og så er der den fantastiske Pixel 7A.

Den kan tilpasses mere

Selvom både iOS og Android har udviklet sig gennem årene, har Android altid haft ry for at være platformen for brugere, der kan lide at pille og tilpasse deres enheder. Det starter med startskærmen, som tilbyder dynamiske widgets og muligheden for at placere apps hvor som helst på en side eller i en skuffe, ude af syne – noget iPhone først for nylig har indhentet med iOS 14. Du kan endda skifte din Android-telefons launcher med et alternativ downloadet fra Google Play Butik.

Android lader dig også downloade tredjepartserstatninger til kernetjenester – såsom webbrowsere, tastaturer og medieafspillere – og indstille dem som standardversioner, hvis du foretrækker en tredjepartsapp frem for en, der var forudinstalleret på din telefon. iOS er blevet forbedret i denne henseende gennem årene, selvom implementeringen stadig er noget klodset.

Til sidst skal vi tale om fabrikanters version – skræddersyede brugergrænseflader og Android-systemsoftware, der er tilpasset af visse telefonproducenter, der tilbyder ekstra funktioner og ofte muligheden for at skabe temaer til din oplevelse fra top til bund. Nogle Android-fans foretrækker Googles “standard”-fortolkning af Android. Dog kan mange brugere lide telefonproducenters brugerdefinerede software, som Samsungs One UI eller OnePlus’ OxygenOS, på grund af deres ekstra muligheder, såsom evnen til at tage scrollende skærmbilleder og skjule billeder og videoer i adgangskodebeskyttede mapper.

Men Google ændrede tingene med Android 12, som bringer det nye Material You-designsprog med sig. Denne retning bygger på de sidste mange års Androids udseende og fornemmelse og tilbyder mere personalisering. Der er et pseudo-temasystem, som tilpasser sig farverne i dine tapeter og anvender denne nuance i hele systemet. Hvordan folk som Samsung og OnePlus finjusterer tingene i deres egen version, er endnu uvist.

Du kan (nogle gange) udvide lageret

Selvom lagerplads, der kan udvides er noget mindre populær i disse dage, tilbyder nogle Android-telefoner det stadig. Dette giver dig mulighed for at bruge et microSD-kort til at opbevare billeder, apps og andre medier, der ikke passer på din enheds interne hukommelse.

Det er en fantastisk fordel i betragtning af de vilde priser, som Apple og andre telefonproducenter opkræver for at fordoble eller firdoble lagerpladsen, når du køber dit håndsæt. Hvorfor betale yderligere 1000 kr. til 1500 kr. for en ny telefon bare for en ekstra 128GB eller 256GB lagerplads (som du ikke engang er sikker på, du får brug for), når du bare kan slippe med 500 kr. for et 512GB kort senere?

Derudover, selvom det bestemt bliver mere af en sjældenhed på avancerede telefoner i disse dage, kommer nogle Android-enheder stadig med hovedtelefonstik – en stærkt efterspurgt funktion, Apple fjernede fra sine telefoner i 2016. Det er en stor ting for folk, der stadig elsker at bruge deres trofaste gamle hovedtelefoner med ledning.

Universal USB-C-opladning har flere fordele

Android-telefoner er i høj grad afhængige af USB-C-porte til opladning og dataoverførsel i disse dage, hvilket er super praktisk, hvis du er en af de mennesker, der virkelig kan lide at have det hele simpelt og kun have ét kabel med. USB-C er også på mange pc’er nu til dags, såvel som på Nintendo Switch. Det er en dejlig ting.

Mens Apples Lightning-kabel er et levn fra de dage, hvor enhver teknologivirksomhed følte sig tvunget til at udvikle sit eget stik, repræsenterer USB-C den ideelle enkeltportsløsning, som industrien arbejder hen imod. Det åbner også døre til hurtigere opladningsteknologier.

OnePlus 10T kan for eksempel oplade fra nul til 100 procent batterikapacitet på blot 20 minutter. Eller oplad den i et par minutter, og du vil have nok batteri til en dags brug.

Når det kommer til opladning er iPhone og Apple håbløst langt bagefter de hurtigste Andriods. Derudover inkluderer Apple ikke engang opladere længere i deres æske.

Apple har endelig fået indført USB-C understøttelse med deres nyeste model, iPhone 15. De har dog stadig et stykke vej endnu, når det kommer til opladningshastigheder.

Der er et faktisk filsystem (med træk-og-slip-understøttelse på pc)

De fleste mennesker vil næppe komme til at bruge smartphones filsystem. Alligevel er det godt at vide, at Android giver dig denne mulighed, hvis du ønsker det. Endnu bedre, når du tilslutter en Android-telefon til en Windows-pc, kan du meget nemt trække og slippe filer i mapper, som om enheden bare var et andet drev.

Det betyder, at dine mediebiblioteker og dokumenter er super let og hurtig at overføre og gemme lokalt, og du behøver ikke at abonnere på en månedlig cloud-tjeneste, hvis du har et særligt stort bibliotek. iPhones skjuler filsystemet for brugeren for alt undtagen billeder, hvilket kan være meget frustrerende for håndtering af musik, dokumenter og andre former for medier.

Nogle Android-telefoner, som Galaxy S22 Ultra, har endda specielle pc- eller skærmprojektionsfunktioner, der giver dig mulighed for at se og bruge din enhed på skrivebordet. Samsungs DeX-interface er et sådant eksempel på dette.

Innovative funktioner lander normalt på Android-telefoner først

Trods Apples pengetank er temmelig fuld, er det stadig kun én virksomhed med én filosofi. Som et resultat kan iOS være langsom – eller i det mindste langsommere end Android-fællesskabet – til at tilpasse sig nye teknologier.

Med så mange virksomheder, der bygger Android-telefoner, er det ikke overraskende, at Android-partnere har en tendens til at slå Apple på markedet med innovationer på mobilområdet. Trådløs opladning, hurtig opladning, NFC, 4G LTE, 5G, OLED-skærme, fingeraftrykssensorer på skærmen, vandtæthed og kameraer med flere linser landede alt sammen på Android-enheder før iPhones, såvel som softwaregennembrud som ægte multitasking, kopier og indsæt og understøttelse af flere vinduer.

Det betyder selvfølgelig ikke, at Apple ikke har leveret deres egne gennembrud. iPhone X var ikke den første telefon med ansigtsgenkendelse, men den var den første med en, der fungerede pålideligt og sikkert. Der udgives dog langt flere Android-telefoner fra en række forskellige leverandører hvert år, så det er klart at der kommer flere innovationer, da mængden simpelthen er større.

Hvilken skal du vælge?

Så iPhone eller Android: Hvad skal du vælge? Begge platforme har fordele og ulemper, og som med mange købsbeslutninger, vil dit valg afhænge af, hvad du værdsætter mest.

At eje en iPhone er en enklere og mere bekvem oplevelse. Der er mindre at tænke på, og fordi Apples iPhone repræsenterer det mest populære smartphonemærke, er der en overflod af support overalt, hvor du går – uanset om du skal udskifte dit batteri, eller du bare prøver at finde et nyt etui.

At eje en Android-enhed er lidt sværere i disse henseender. Men det er samtidig mere frigørende, fordi det giver flere valgmuligheder – valg af, hvor penge du vil bruge, valg af hardware- og softwarefunktioner og valg i, hvordan du organiserer og tilpasser din oplevelse. Hvis du er ekstremt særlig opmærksom på den teknologi, du bruger, vil du måske finde Android mere befriende.

Hvis du spekulerer på, hvilken bestemt enhed du skal skifte til, er der intet bedre sted at starte end vores lister over de bedste iPhones og bedste Android-telefoner. Uanset hvilken enhed du vælger, skal du bare sørge for, at den passer til dine operativsystempræferencer.

About Anders Buhl 970 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.