Sådan tjekker du din computerskærms opdateringshastighed og justerer den

Sådan tjekker du din computerskærms opdateringshastighed

Det er super fint at have en monster gaming-pc, men meget af dens ydeevne kan være spildt, hvis du ikke får mest muligt ud af din skærm. Hvis du har haft din computerskærm i et stykke tid, kender du måske ikke dens nøjagtige specifikationer, eller du spekulerer måske på, hvad dens opdateringshastighed er, eller hvordan du finder ud af det.

Måske er du ikke engang sikker på, hvorfor opdateringshastigheden har noget at sige, og du spiller bare med standardindstillingerne uden at skænke det en tanke. Vi er her for at hjælpe dig med alt, hvad du har brug for at vide om opdateringshastigheder, hvordan du ændrer dem, og hvorfor de er vigtige.

Hvad er en opdateringshastighed?

Basalt set handler opdateringshastighed, eller refresh rate, om, hvor hurtigt din computerskærm kan vise et nyt billede. Når du spiller, sendes billederne fra spillet fra din gaming-pc (eller konsol) til din skærm. Efterhånden som scenen ændrer sig, skal det også ændres på skærmen.

En højere opdateringshastighed betyder, at skærmen hurtigt kan ændre sig og vise, hvad der er det næste. Dette er vigtigt, når du spiller moderne spil i høj tempo, hvor enhver opbremsning i dit system eller latenstid kan resultere i, at du taber et spil eller misser et skud, du ellers skulle have vundet.

Standard skærme har normalt en opdateringshastighed på omkring 60Hz, hvilket betyder, at de kan vise 60 billeder pr. sekund. Dyrere gaming-skærme vil have 120Hz, 240Hz, 360Hz eller højere. Men vare fordi, du har anskaffet en af disse skærme betyder ikke, at den kører med den opdateringshastighed som standard. Du skal først ændre nogle indstillinger i Windows.

computerskærms refresh rate

Hvorfor har opdateringshastigheden betydning?

Du ved sikkert allerede, at når det kommer til spil, jo højere FPS, jo bedre.

Hvis din gaming-pc kan køre spil med høj FPS (frames per second), vil du sandsynligvis få en mere jævn oplevelse. Men hvis du har et spil med høj FPS og kun har en computerskærm med lav opdateringshastighed, går du glip af noget, da du i bund og grund skaber en flaskehals.

Hvis du har brugt mange penge på en avanceret pc med et godt moderne grafikkort, der pumper hundredvis af billeder ud i sekundet, men så begrænser dig selv til 60Hz refresh rate, så oplever du ikke fordelene.

Sådan tjekker du din computer skærms opdateringshastighed

Den gode nyhed er, at det er ret nemt at tjekke din PC-skærms opdateringshastighed. Nogle gange vil du opdage, at der er hardwareindstillinger på din skærm, som du skal have adgang til via menuerne, men for det meste kan du finde ud af, hvad din opdateringshastighed er direkte fra Windows.

Først skal du åbne dine Windows-skærmindstillinger:

  • Højreklik på dit skrivebord og klik på Skærmindstillinger
  • Rul ned, indtil du ser Avancerede skærmindstillinger
  • Rul derefter ned til Opdateringshastighed

Dette vil vise den opdateringshastighed, som din skærm og computer i øjeblikket er indstillet til. Det er normalt standard til 60Hz, selvom din skærm teknisk set har en højere opdateringshastighed.

Hvis du ser en rullemenu her, klik på den og se, om der er andre muligheder for opdateringshastighed. Hvis din skærm er i stand til mere, bør du også kunne vælge en højere sats herfra. For eksempel kan du muligvis vælge mellem 120Hz eller 240Hz muligheder.

Det er værd at bemærke, at nogle skærme kræver, at visse kabler kører med deres maksimale opdateringshastighed. Afhængigt af dine skærmspecifikationer skal du muligvis enten have et DisplayPort-kabel eller et HDMI-kabel for de bedste resultater. Kabler med højere specifikationer som HDMI 2.1 (for eksempel) kan understøtte højere opdateringshastigheder i nogle tilfælde. Men det afhænger af din pc og skærmspecifikationerne.

Hvis du opdager, at du ikke kan få adgang til skærmindstillingerne ved hjælp af metoden ovenfor, skal du ikke bekymre dig, da der er andre muligheder.

Du kan også få adgang til indstillinger for opdateringshastighed via Nvidias kontrolpanel:

  • Højreklik på dit skrivebord, og klik på Nvidia-kontrolpanelet
  • Under Skærm, find muligheden for Skift opløsning
  • Klik derfra på rullemenuen Opdateringshastighed og vælg den højest mulige indstilling
  • Bemærk i Windows 11 skal du muligvis klikke på Vis flere muligheder for at se Nvidia-kontrolpanelet i menuen i det første trin

Alternativt:

  • Tryk på Windows-tasten + I på dit tastatur for at starte Indstillinger
  • Klik på Skærmindstillinger
  • Rul ned til Avancerede skærmindstillinger, og klik på det
  • Prøv rullemenuen for Vælg en opdateringshastighed, og vælg den, der er den højeste

Hvad er min nuværende refresh rate?

Der er et nemt onlineværktøj, du kan bruge til at kontrollere din aktuelle opdateringshastighed uden selv at klikke på indstillinger i Windows. Alt du skal gøre er at besøge denne hjemmeside, og den skulle vise din opdateringshastighed med det samme.

Ulempen ved denne metode er, at den kun viser dig din aktuelle opdateringshastighed, ikke den maksimale indstilling, og du kan ikke bruge den til at ændre din opdateringshastighed.

Hvad med latenstid?

Hvis du overvejer din opdateringshastighed, vil du måske også overveje latenstiden. Dette er, hvor lang tid det tager for skærmen at vise den information, der kommer fra din pc, i modsætning til hvor hurtigt skærmen kan ændre, hvad den viser i øjeblikket.

Hvis du har en computerskærm med hurtig opdateringshastighed, vil du også gerne sikre dig, at du har den mindste mængde latenstid, så du kan være på forkant med konkurrenterne i onlinespil. Der er forskellige ting, du kan gøre ved latenstid, herunder at finde ud af, hvor meget latenstid du har i din gaming-pc og reducere den.

Hvis du bruger en Nvidia GPU, så er Nvidia Reflex et praktisk værktøj at henvende sig til for dette. AMD har et lignende produkt, kaldet Radeon Anti-Lagm.

About Anders Buhl 978 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.