Apple advarer om stor hacker-trussel – opdater din iPhone, iPad eller Mac nu

Sådan slukker du din iPhone eller tvinger den til at genstarte den

Apple har udgivet sikkerhedsopdateringer til iOS, iPadOS og macOS, der retter en sårbarhed, der “kan være blevet aktivt udnyttet.”

CVE-2022-32894 (macOS 12.5.1, iOS/iPadOS 15.6.1) er problemet på tværs af alle tre platforme, og der er en svaghed, hvor “ondsindet webindhold kan føre til vilkårlig kodeudførelse.” Med andre ord er det en sårbarhed i operativsystemets kerne og WebKit, som gør det muligt at udføre ondsindet kode på ikke-opdaterede enheder.

Læs også: Bedste iPhones lige nu

Hvilke enheder? Ret mange viser det sig. Alle Apple-smartphones fra 2015 (iPhone 6s) og frem, iPod touch 7. generation, alle Mac’er, der kører macOS Monterey og stort set alle nyere iPads. Det vil sige alle iPad Pro og nyere iPad Airs (2 og nyere), almindelige iPads (femte generation og frem) og iPad mini (4 og nyere).

Mens de mest sårbare over for denne form for svaghed er højprofilerede personer – fx politikere og berømtheder – bør alle opdatere deres enheder så hurtigt som muligt. Dette gælder især nu da Apple har advaret om, at personer allerede kan være blevet udnyttet.

På iPhone og iPad skal du trykke på appen Indstillinger og derefter trykke på ‘Generelt’ efterfulgt af ‘Softwareopdatering.’ Hvis du opdaterer en Mac, skal du klikke på ‘Systemindstillinger’ og derefter på ‘Softwareopdatering’.

Som The Verge bemærker, får du muligvis en følelse af deja vu ved at læse dette, da der har været ikke færre end 13 opdateringer til iOS 15, siden det blev udgivet for 11 måneder siden, og ni af dem har blokeret forskellige varianter af kodeeksekveringssårbarheder. Fem af disse inkluderer de frygtede ord “Apple er opmærksom på en rapport om, at dette problem kan være blevet aktivt udnyttet.”

Sikkerhed plejede at være et af Apples vigtigste salgsargumenter og pralede af, at Mac’er aldrig får virus, i modsætning til Windows-systemer. Men efterhånden som Apple er vokset sig større og større, og med næsten to milliarder aktiverede enheder, har virksomheden nu et lige så stort mål for hackere, som Microsoft havde i 90’erne og 2000’erne. Kort sagt, det er usandsynligt, at det er sidste gang, du får brug for at opdatere dine Apple-enheder.

About Anders Buhl 970 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.