Apple indsamler angiveligt en alarmerende mængde data om brugere – på trods af krav om privatliv

iPhone-14

I nogen tid har et vigtigt salgsargument for Apple været brugernes privatliv i forhold til rivaler som Google, hvilket har været ført an med nøgleinitiativer som App Tracking Transparency, der blokerer for datadeling.

Dette kan få brugerne til at tro, at Apple ikke har nogen interesse i selve brugerdata. Men ifølge test udført af et par app-udviklere og “lejlighedsvise sikkerhedsforskere”, er dette slet ikke tilfældet.

Ifølge Tommy Mysk og Talal Haj Bakry – som sammen laver softwarevirksomheden Mysk – indsamler Apples egne apps en “chokerende” mængde detaljer om brugeradfærd, som derefter sendes tilbage til virksomheden.

Parret undersøgte flere standard-iPhone-apps, herunder Apple Music, Apple TV, Books, Stocks og selve App Store på både en jailbroken iPhone, der kører iOS 14.6 og en almindelig telefon, der kører iOS 16. Selvom de ikke kunne se de nøjagtige data, der blev sendt på sidstnævnte på grund af virksomhedens kryptering matchede pakkerne og webadresserne, hvad der blev sendt på den jailbroken telefon, hvor de kunne se alt i detaljer.

For App Store inkluderede dette information om alt, hvad en iPhone-ejer gør i realtid: hvad du trykker på, søgninger, sete annoncer, tid brugt på en side, og hvor du fandt den. Alt dette blev sendt til Apple sammen med enhedsoplysninger som ID-nummer, telefonmodel, tastatursprog, forbindelsestype og skærmopløsning.

“Detaljeniveauet er chokerende for en virksomhed som Apple,” fortalte Mysk til Gizmodo. “Jeg forventede af en virksomhed som Apple, der mener, at privatlivets fred er en grundlæggende menneskeret, at indsamle mere generiske analyser.”

Det er bemærkelsesværdigt, at brugen af Apples eget opt-out ikke syntes at gøre nogen forskel for de analyser, der blev sendt til virksomheden. “Jeg har slået alle mulige muligheder fra, nemlig personlige annoncer, personlige anbefalinger og deling af brugsdata og analyser,” sagde Mysk.

En anden vigtig ting var, at Mysks kom frem til at hverken Chrome eller Edge appsne sendte analytiske data, når indstillingen var slået fra.

Det eneste positive der blev fundet var, at både Apples Health- og Wallet-apps ikke sendte nogen former for analyser til virksomheden. Men selvom det vil være en lettelse at høre, at din økonomi og helbredsdata ikke umiddelbart er tilgængelige for Apple, er det værd at huske på, at dette stadig kan udledes af andre ting.

Så hvordan kan Apple komme afsted med alle deres fine ord om privatliv, mens de stadig indsamler data til sine egne interne optegnelser? Nøglen ligger måske i ordet “intern.” App Tracking Transparency tillader ikke apps at indsamle data fra anden iPhone-aktivitet, men Facebook må naturligvis stadig gerne se, hvad du gør på din Facebook-app. Apple kan med rette sige, at de bare gør det samme, selvom det får nogle af sine tidligere udtalelser om privatliv til at klinge lidt hult.

About Anders Buhl 970 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.