Apple M3-chip – alt hvad du behøver at vide

Apple M3-chip

Denne nye processorserie bestående af M3-, M3 Pro- og M3 Max-chips er de første PC-processorer, der bruger TSMCs 3nm-proces. På grund af det og andre forbedringer er disse de mest kraftfulde stykker Apple-silicium indtil videre.

De nye chips kan prale af forbedret databehandling og grafisk ydeevne i forhold til deres forgængere. Dette inkluderer en opdateret GPU, der er bedre egnet til videoredigering og spil. Chipsene skulle også være meget hurtigere og forbruge mindre batteri på trods af deres ekstra strøm. Baseret på det, vi har set, får Apple M3 allerede den ikke-udgivne Snapdragon X Elite-chip til at virke gammel sammenliget med.

Her er alt, hvad vi ved om Apples M3-chips.

Apple M3 chip specifikationer: M3 vs M3 Pro vs M3 Max

M3M3 ProM3 Max
CPU8 kerner12 kerner16 kerner
GPU10 kerner18 kerner40 kerner
HukommelseOp til 24GBOp til 36GBOp til 128GB

Apple M3-chip: Udgivelsesdato og pris

De første Mac-computere med M3-processorer kan nu forudbestilles fra Apples hjemmeside og vil begynde at blive sendt den 7. november.

Du finder standard M3-chippen i iMac 2023 (12.499 kr.) og den nye 14-tommer MacBook Pro (14.999 kr.). Apple tilbyder også en 14-tommer MacBook Pro med M3 Pro til 18.999 kr. og en 16-tommer MacBook Pro, der starter ved 22.999 kr. Hvis du tænker, at du vil gå efter en 16-tommer MacBook Pro med en M3 Max chip, så skal du grave dybt i lommerne, da den har en startpris på 36.499 kr.

Apple M3 chip: Ydeevne

M3’s CPU modtager forbedringer i forhold til tidligere M-serie chips. Apple siger, at ydeevnekernerne er op til 30% hurtigere end M1, mens effektivitetskernerne er op til 50% hurtigere. M3-serien vil tilsyneladende have den samme multi-core-ydeevne som M1, men bruge så lidt som halvdelen af strømmen – op til 35% mere ydeevne ved maksimal effekt, ifølge Apple.

Standard M3-chippen har 25 milliarder transistorer. Denne chip har en 10-kernet GPU, der er 65% hurtigere end M1 for grafisk ydeevne, hævder Apple. Den har også en 8-kernet CPU (4 ydeevne, 4 effektivitet), der er 35% hurtigere end M1 til computerydelse. Standard M3 understøtter op til 24 GB samlet hukommelse.

Dernæst er M3 Pro-chippen, som har 37 milliarder transistorer og en 18-kernet GPU, der er op til 40% hurtigere end M1 Pro. Denne chip har en 12-kernet CPU (6 ydeevne, 6 effektivitet), der kan levere op til 30% hurtigere enkelttrådet ydeevne over M1 Pro. M3 Pro har op til 36 GB samlet hukommelse.

Til sidst har vi den monstrøse M3 Max. Denne processor indeholder 92 milliarder transistorer, en 40-kernet GPU, der er 50% hurtigere end M1 Max og en 16-kernet CPU (12 ydeevne, 4 effektivitet), der er op til 80% hurtigere end M1 Max. Som om det ikke var imponerende nok, kan denne processor understøtte op til 128 GB samlet hukommelse. M3 Max skulle kunne klare krævende opgaver som videoredigering og computerspil uden problemer.

De nye M3-chips har en forbedret Neural Engine beregnet til at accelerere machine learning (ML)-modeller. Denne Neural Engine er op til 60% hurtigere end i M1-serien, siger Apple. M3-processorer har også en avanceret mediemotor, der giver hardwareacceleration til video-codecs som H.264, HEVC, ProRes og ProRes RAW. Mediemotoren understøtter også AV1-afkodning, som er den første til Mac.

Apple M3 chip: Nye funktioner

M3-serien har en forbedret GPU, der indeholder en ny funktion kaldet Dynamic Caching. Dette allokerer brugen af lokal hukommelse i hardware i realtid og bruger kun den nøjagtige mængde hukommelse, der er nødvendig til specifikke opgaver. Ifølge Apple er denne funktion den første i branchen og vil øge ydeevnen af krævende applikationer og spil.

Hardware-accelereret ray-tracing får sin debut på Mac takket være de nye M3-chips. Den nye GPU bringer også hardware-accelereret mesh shading til Mac. Alt dette skulle resultere i grafik af højere kvalitet med mere præcis belysning og detaljerede omgivelser. Apple siger, at M3 GPU’en leverer den samme ydeevne som M1 ved halv kraft – op til 65% mere ydeevne på sit højeste.

About Anders Buhl 973 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.