Hvad er en ekstern harddisk?

Hvad er en ekstern harddisk?

Et eksternt drev er blot en harddisk (HDD) eller et solid-state-drev (SSD), der er tilsluttet en computer på ydersiden i stedet for på indersiden. Nogle eksterne drev trækker strøm over deres datakabel, som selvfølgelig kommer fra selve computeren, mens andre kræver en stikkontakt for at få strøm.

En måde at tænke på en ekstern harddisk er, som om det var en almindelig intern harddisk, der er blevet fjernet, dækket af sit eget beskyttende kabinet og sat ved siden af din computer.

Om eksterne harddiske

Interne harddiske kan endda konverteres til eksterne harddiske via det, der kaldes et harddiskkabinet.

Eksterne harddiske kommer i varierende lagerkapacitet, men de forbindes alle til en computer enten via USB, FireWire, eSATA eller trådløst.

Eksterne harddiske kaldes nogle gange bærbare harddiske. Et flashdrev (eller usb-stik) er en almindelig og meget bærbar type ekstern harddisk.

Hvorfor ville du bruge et eksternt drev?

Eksterne harddiske er bærbare, nemme at bruge og kan give en stor mængde lagerplads, når du har brug for det. Du kan gemme den faktiske enhed ethvert sted, du vil, og tage adskillige filer med dig, uanset hvor du går.

En anden fordel er, at du kan flytte dem fra computer til computer, hvilket gør dem gode til at dele store filer.

På grund af deres normalt store lagerkapacitet (ofte i terabyte), bruges eksterne harddiske ofte til at gemme sikkerhedskopierede filer. Det er almindeligt at bruge et backup-program til at kopiere ting som en musik-, video- eller billedsamling til et eksternt drev for sikker opbevaring, adskilt fra originalerne, hvis de ved et uheld bliver ændret eller slettet.

Selvom de ikke bruges til sikkerhedskopiering, giver disse drev en nem måde at udvide dit eksisterende lager på uden at skulle åbne din computer, hvilket især er svært, hvis du bruger en bærbar computer.

Hvis din computer altid giver dig advarsler om lav diskplads eller er langsom, fordi den arbejder hårdt på at holde tingene kørende på de små stykker ledig plads, den har tilbage, er det sandsynligvis tid til at anskaffe en ekstern harddisk, så du kan kopiere nogle af dine filer til den og frigør lagerplads på din primære harddisk.

Disse drev kan også bruges til at give yderligere lagerplads til et helt netværk (selvom interne harddiske normalt er mere almindelige i disse scenarier). Disse typer netværkslagringsenheder kan tilgås af adskillige brugere på én gang og fungerer ofte som en måde for brugere at dele filer på et netværk for at undgå at sende e-mail eller uploade dataene online.

Internt drev vs eksternt drev

Interne harddiske er forbundet direkte til bundkortet, hvorimod eksterne lagerenheder først løber gennem computerens yderside og derefter direkte til bundkortet. Dette gør en ekstern HDD meget nemmere at installere og begynde at bruge på få minutter.

Operativsystemer og softwareinstallationsfiler installeres generelt på interne drev, mens eksterne harddiske bruges til ikke-systemfiler, såsom fotos, videoer, dokumenter og filer af denne type.

Interne harddiske trækker strøm fra strømforsyningen inde i en computer. Eksterne harddiske får strøm enten via deres datakabel eller via dedikeret vekselstrøm.

Data kan blive kompromitteret meget lettere, hvis de er gemt på en ekstern harddisk, fordi de generelt er placeret på et skrivebord eller et bord, hvilket gør dem meget nemme at samle op og stjæle. Dette er forskelligt fra en intern harddisk, hvor hele computeren skal tages, eller harddisken fjernes indefra, før nogen kan få fysisk adgang til dine filer.

Eksterne harddiske flyttes også generelt mere rundt end interne, hvilket gør dem mere sårbare på grund af mekanisk skade. SSD-baserede drev, ligesom flashdrev, er mindre tilbøjelige til denne form for skade.

Sådan bruger du en ekstern harddisk

Det er rimelig lige til at bruge en ekstern harddisk. Man tilslutter den ene ende af datakablet til det eksterne drev og den anden ende på computeren, hvilket kunne være USB-porten i tilfælde af USB-baserede eksterne drev. Hvis der kræves et strømkabel, skal det tilsluttes en stikkontakt.

Normalt tager det på de fleste computere kun et par øjeblikke, før indholdet af det eksterne drev vises på skærmen, hvorefter du kan begynde at bruge filerne på drevet eller flytte filer til og fra det.

Når det kommer til softwaresiden af tingene, kan du bruge en ekstern harddisk på næsten nøjagtig samme måde, som du ville bruge en intern. Den eneste forskel er, hvordan du får adgang til drevet i dit operativsystem.

Da de fleste computersystemer kun har én harddisk, der fungerer som det primære “hoved” drev, er det ikke forvirrende at hoppe direkte ind på harddisken for at gemme filer, kopiere filer fra en mappe til en anden, slette data osv. .

En ekstern harddisk vises dog som en anden harddisk og er derfor tilgået på en lidt anden måde. I Windows, for eksempel, er eksterne drev angivet ved siden af de andre enheder i Stifinder og Diskhåndtering.

Køb af en ekstern harddisk

Ligesom med interne harddiske, kommer eksterne harddiske i alle former og størrelser, så de fås også i mange priser. At vide, hvilken slags ekstern harddisk du skal købe, kan hurtigt blive forvirrende, hvis alt du ser er rektangler med tilsyneladende tilfældige GB- og TB-tal.

Du skal først identificere, hvad du skal bruge harddisken til. Dette refererer til både det miljø, du vil bruge den i, og de ting, du vil have på den.

Nogle eksterne harddiske er bygget til folk, der kan tabe drevet eller spilde noget på den, og andre er mere beregnet til at sidde på et skrivebord, indenfor og væk fra vejret. Hvis du har brug for en alsidig ekstern harddisk, skal du kigge efter en, der er annonceret som robust eller vandtæt.

En anden ting at tænke på er, hvor meget lagerplads du har brug for. Hvis du vil have masser af HD-videoer på den, skal du have noget med meget mere lagerkapacitet end et eksternt drev, der bare skal bruges til at hamstre dokumenter til skolen.

Her er en generel retningslinje, du kan følge, afhængigt af hvad du vil gemme på den eksterne harddisk, for at vide, hvor meget plads du muligvis har brug for:

  • Dokumenter: Under 80 GB
  • Musik: 80–120 GB
  • Software: 120–320 GB
  • Videoer: 320 GB til 1 TB
  • 4K- eller HD-videoer: 1–2 TB eller mere

Læs også: De bedste eksterne harddiske lige nu

At vælge den rigtige eksterne harddisk afhænger selvfølgelig meget af, hvad du vil bruge den til. Mens én person måske har en musiksamling under 100 GB, er din måske 600 GB lige nu, uden nogen planer om at stoppe med at downloade nye filer. Måske vil du endda bruge det samme drev til din nye filmsamling eller som et lager til dine virtuelle maskiner.

About Anders Buhl 996 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.