Hvad er en periskoplinse, og hvad betyder det for den næste iPhone?

Hvad er en periskoplinse

Smartphone-verdenen bevæger sig hurtigt. Nye fremskridt sker med hver generation, og kameraer er ingen undtagelse. En af de mest spændende forbedringer hos smartphone-kameraer er deres evne til at zoome yderligere ind uden tab af klarhed. Det er i høj grad takket være periskoplinser, som tillader mere optisk zoom fra små kameraer, end vi nogensinde troede var muligt. Hvad er disse periskoplinser, hvordan fungerer de, og hvad betyder de for den næste iPhone? Lad os kigge nærmere på det.

Hvad er en periskoplinse?

En periskoplinse (eller foldet linse) er en form for teknologi, der tillader yderligere optisk zoom, end det tidligere var muligt uden enorme fremstående linser. I DLSR og andre dedikerede kameraer kræves der typisk fysisk større linser for at zoome yderligere ind og ændre brændvidden. Du har uden tvivl set professionelle fotografer med linser, der stikker en 20 cm eller mere ud fra deres kameraer. Disse typer linser tilbyder massive zoomfunktioner uden tab af billedkvalitet.

Selvom en periskoplinse ikke kan erstatte fysisk store objektiver til at zoome ind 20, 30 eller endda 50X, kan de aktivere zoom i området 10X, hvilket er en massiv forbedring i forhold til de 2X zoomer, vi så i smartphone-kameraer for blot et par år siden. Som tiden går, kan vi se yderligere zoom, men på et tidspunkt kan teknologien ikke udvikle sig mere, og den eneste mulighed er en linse der stikker længere ud af telefonen.

Hvordan fungerer en periskoplinse?

En periskoplinse muliggør yderligere zoom. Det er et nemt at forstå. Det komplicerede er, hvordan disse linser kan skabe forvrængningsfri optisk zoom, uden at en linse stikker ud af telefonen. Grundlæggende fungerer det som et egentligt periskop, idet et prisme eller et spejl omdirigerer lyset gennem linserne med en 90° vinkel til den optiske akse. I tilfælde af telefoner drejes linsen 90° og justeres langs smartphonens længde eller bredde i stedet for dens dybde. På grund af vinklen får du en større brændvidde end den optiske enheds fysiske længde. Dette giver mulighed for større optiske zoom fra mindre linser.

Læs også: Bedste polaroid kamera

Den hurtigste forklaring er, at linsen drejes, så det sidder vinkelret på de sædvanlige sensorer, hvilket ændrer lysets vej og giver objektivet en større brændvidde, end det ellers ville være muligt. Længere brændvidde giver mulighed for større zoomer med kun moderate linsestørrelsesforøgelser.

Hvad betyder periskoplinser for iPhone 15?

Ifølge Apple-analytiker Ming-Chi Kuo vil top iPhone 15 (som vil blive iPhone 15 Pro Max) have periskoplinseteknologi. Dette ville give telefonen mulighed for at have op til 6X optisk zoom, hvilket er et betydeligt spring fra den 3X zoom, der findes på nuværende iPhone 14 Pro-modeller.

iPhone 12 pro

Dette er langt fra det største zoom, vi har set i brug via den tynde periskop-linseteknologi. Samsung tilbyder 10X optisk zoom med sin Galaxy S23 Ultra, og Huawei giver det samme på sin P40 Pro+. Så det ville ikke være noget ekstraordinært, hvis Apple kom med 6X zoom. Tiden vil vise, om Apple begrænser teknologien til kun den bedste model, eller om det kommer til mere overkommelige enheder som iPhone 15 Pro eller endda basis-iPhone 15).

De resultater, som periskoplinser kan opnå, er også bemærkelsesværdigt forskellige og umiddelbart indlysende. Brug af teleobjektivet (det er zoomen) på et kamera fører ofte til lavere detaljer, blødere billeder og udvaskede farver – især når du begynder at bruge digital zoom (det er her, sensoren beskæres for at give dig et billede fra en mindre del af sensoren, så den ser nærmere ud). Hvis du zoomer fra en 2X optisk linse, så er det brændvidden du starter fra med digital zoom – når du når til 10X zoom, har du allerede skåret helt ind i sensoren – med en faktor fem. Men hvis din baseline er en 5X optisk linse, så er 10X kun en faktor på to. Det betyder bare, at du vil bevare flere data, være i stand til at bruge mere af sensoren, når du tager billedet, og du får et foto.

Hvornår kom periskoplinser første gang på telefoner?

Selvom Apple helt sikkert vil udråbe sin længere optiske zoom som revolutionerende, vil virksomheden være langt fra den første til at tilbyde periskoplinser. Faktisk er Sharp 902 fra 2004 normalt krediteret som den første, selvom den kun tilbød 2X zoom med teknologien. Huawei P30 Pro kom med i 2019 med 5X zoom, hvor andre telefoner byggede og udvidede hele vejen til 10X zoom på nogle moderne Android-telefoner som Huawei P40 Pro+. Der er også telefoner som Sony Xperia 1 IV, der blander traditionel optisk zoom og periskopteknologi.

About Anders Buhl 971 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.