Hvilke lande har forbudt TikTok, og hvorfor?

tiktok

Den Europæiske Union, USA og Canada har alle for nylig udstedt ordrer, der forbyder brugen af TikTok på enheder, der er udstedt af regeringen, da bekymringerne vokser over appens privatliv og sikkerhed.

Videodelingsplatformen, som er ejet af det kinesiske firma Bytedance, har længe fastholdt, at de ikke deler brugernes data med den kinesiske regering, og at den drives uafhængigt.

Men nogle eksperter bekymrer sig om, at følsomme oplysninger kan blive afsløret, når appen downloades, især på offentlige enheder.

TikTok bestrider beskyldningerne om, at de indsamler flere brugerdata end andre sociale medievirksomheder, og har kaldt forbuddene “grundlæggende misinformation“, og siger, at disse var blevet besluttet uden overvejelser eller beviser.

Men mange lande er fortsat forsigtige med platformen og dens bånd til Kina. Vestlige teknologivirksomheder inklusive Airbnb, Yahoo og LinkedIn har også forladt Kina eller reduceret deres aktiviteter der på grund af Beijings strenge privatlivslovgivning, som specificerer, hvordan virksomheder kan indsamle og opbevare data.

Andre vestlige lande, inklusive Danmark, forfølger nu lignende forbud mod Tiktok med henvisning til spionagefrygt.

Her er de lande og regioner, der allerede har implementeret delvise eller totale forbud mod appen.

EU-institutioner

Europa-Parlamentet, Europa-Kommissionen og EU-Rådet, de tre øverste EU-organer, har alle indført forbud mod TikTok på personaleudstyr med henvisning til cybersikkerhedsproblemer.

Europa-Parlamentets forbud, der blev annonceret tirsdag, træder i kraft den 20. marts. Det “anbefales også kraftigt”, at medlemmer af parlamentet og personalet også fjerner appen fra deres personlige enheder.

USA

I sidste uge sagde USA, at regeringsagenturer havde 30 dage til at slette TikTok fra føderale enheder og systemer på grund af datasikkerhedsproblemer. Forbuddet gælder kun for offentlige enheder, selvom nogle amerikanske lovgivere går ind for et direkte forbud.

Mere end halvdelen af de 50 amerikanske stater har også forbudt appen fra offentlige enheder.

Både FBI og Federal Communications Commission har advaret om, at ByteDance kunne dele TikTok-brugerdata med Kinas autoritære regering.

Der er også bekymring for TikToks indhold, og om det skader teenageres mentale sundhed. Forskere fra nonprofitcentret Center for Countering Digital Hate sagde i en rapport i december, at indholdet af spiseforstyrrelser på platformen havde samlet 13,2 milliarder visninger.

Canada

Efter den amerikanske meddelelse meddelte Canada, at regeringsudstedte enheder ikke må bruge TikTok, og sagde, at det udgør en “uacceptabel” risiko for privatlivets fred og sikkerhed.

Medarbejdere vil også blive blokeret fra at downloade applikationen i fremtiden.

Indien

I 2020 indførte Indien et forbud mod TikTok og snesevis af andre kinesiske apps, inklusive besked-appen WeChat, på grund af privatlivs- og sikkerhedshensyn. Forbuddet kom kort efter et sammenstød mellem indiske og kinesiske tropper ved en omstridt grænse til Himalaya.

Virksomhederne fik en chance for at svare på spørgsmål om privatlivs- og sikkerhedskrav, men forbuddet blev gjort permanent i januar 2021.

Taiwan

I december 2022 indførte Taiwan et offentligt forbud mod TikTok, efter at FBI advarede om, at TikTok udgør en national sikkerhedsrisiko.

Offentlige enheder, inklusive mobiltelefoner, tablets og stationære computere, må ikke bruge kinesisk fremstillet software, som inkluderer apps som TikTok.

Pakistan

Pakistanske myndigheder har midlertidigt forbudt TikTok mindst fire gange siden oktober 2020, med henvisning til bekymring for, at appen promoverer umoralsk indhold.

Afghanistan

Afghanistans Taliban-ledelse forbød TikTok og spillet PUBG i 2022 med den begrundelse, at de beskyttede unge mod at “blive vildledt”.

About Anders Buhl 984 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.