7 ting at overveje, når du skal købe en tablet

Hvad er en tablet

Tablets bygger bro mellem bærbare computere og smartphones i størrelse og funktionalitet. Tablets er fantastiske til e-mail, web-browsing og rejser. Mange mennesker bruger også tablets som en bærbar spilleplatform. Disse enheder erstatter mange bærbare opgaver, når høj ydeevne ikke er påkrævet. Denne vejledning ser på de vigtigste specifikationer og faktorer, du bør overveje, før du køber en tablet.

7 ting du skal overveje, når du køber en tablet

Med så meget variation er det svært at indsnævre, hvad der er vigtigst, men her er de vigtigste ting, du skal se på, når du køber tablets:

 • Hvor meget skal du bruge på en tablet?
 • Hvad er størrelsen og vægten på tabletten?
 • Hvilke typer skærme tilbyder tablets?
 • Hvilket operativsystem (OS) er bedst?
 • Hvad er tilslutnings- og netværksmulighederne?
 • Hvor lang er tablettens batterilevetid?
 • Hvor meget lagerplads har du brug for?

Hvor meget skal du bruge på en tablet?

Det gamle ordsprog “du får hvad du betaler for” gælder her, så først skal du beslutte, hvad du har brug for i en tablet, og derefter se, om du har råd til det. Hvis det, du ønsker, er uden for din prisklasse, er der masser af budgetmodeller.

PrisklasseHvad du kan forvente
500-1000 kr.Amazon Fire HD 8 (10. Generation), Amazon Fire 7, Amazon Fire 7 Kids, Amazon Kindle (2019), Lenovo Tab M8,
1000-2000 kr.Amazon Fire HD 10 Kids, Samsung Galaxy Tab A (2019), Amazon Fire HD 10 Plus (2021)
2000-4000 kr.Samsung Galaxy Tab S6 Lite, Apple iPad (2021)
4000-6000 kr.Apple iPad Air (2020), Samsung Galaxy Tab S7 FE, Lenovo P11 Pro
6000-8000 kr.Samsung Galaxy Tab S7+, Microsoft Surface Pro 7
8000-10000 kr.Apple iPad Pro 12.9-tommer (2021), Lenovo Yoga 9i 15-tommer

Hvad er størrelsen og vægten på tabletten?

Tablets er designet til at være mobile. Derfor bør du overveje tabletstørrelsen og vægten. I nogle tilfælde vil du holde tabletten i lange perioder, så du ønsker ikke, at enheden skal være for besværlig. Jo lettere, jo bedre. Alligevel skal de bedste tablets være holdbar nok til at overleve et fald.

Dimensionerne er også vigtige, da størrelsen bestemmer, hvordan enheden passer i dine hænder. For eksempel kan en toptung, bred tablet være udfordrende at holde i portrættilstand.

Hvilke typer skærme tilbyder tablets?

Da skærmen også er den primære grænseflade på en tablet, spiller den en afgørende rolle i din købsbeslutning. Overvej størrelse, opløsning, betragtningsvinkel, lysstyrke og belægning. Størrelsen afgør, hvor stor tabletten er. Skærmens størrelse og opløsning bestemmer, hvor nemt eller svært det er at læse tekst på enheden.

Opløsningen har betydning, hvis du ser Full HD (1080p) medier på enheden. Der kræves minimum 720 linjer (720p) i stående retning. Synsvinkler er vigtige, når enheden ses af mere end én person eller i ulige vinkler.

Lysstyrke er noget at overveje, hvis tabletten ofte vil være udendørs. Jo lysere skærmen er, jo lettere er det at se, når det er meget lyst. Belægninger skal være holdbare, så de ikke vil vise ridser og være nemme at rengøre.

Hvilket operativsystem (OS) er bedst?

Tabletmarkedet har flere operativsystemer (OS) end markedet for smartphones eller bærbare computere. Ud over iOS og Android er der Amazon Fire OS og Microsoft Windows.

Hvert operativsystem har fordele og ulemper. Nøglen er at se på, hvordan du vil bruge det til at bestemme, hvilket OS der passer bedst til dine behov.

 • Windows kan være bedst, hvis du vil have det som en traditionel pc. Alligevel kan dette have problemer.
 • Medievisning og spil er sandsynligvis bedst tjent med iOS, selvom iPads har en tendens til at være dyrere.
 • Hvis du ønsker en mere åben platform med bedre multitasking, er Android måske det bedste valg.

Ud over operativsystemet bør du også overveje typerne og antallet af tilgængelige applikationer for hver platform.

Hvad er tilslutnings- og netværksmulighederne?

Da tablets er mobile enheder, er deres evne til at oprette forbindelse til internettet afgørende. Der findes to typer tilslutning i tablets: Wi-Fi og mobil eller trådløs.

Wi-Fi er ligetil, da dette er for adgang til lokale Wi-Fi-netværk. Det, der betyder noget her, er, hvilke former for Wi-Fi tabletten understøtter. Enhver tablet skal understøtte 802.11n. Den bedste mulighed er at understøtte både 2,4 GHz og 5 GHz.

Trådløs er lidt mere kompliceret. Du skal overveje operatører, dækning, priser, og om det er kompatibelt med mobilnetværk.

Bluetooth kan bruges til lokale peer-to-peer-forbindelser mellem tablets eller til eksterne enheder, såsom et tastatur.

Hvor lang er tablettens batterilevetid?

Hvis du har en tablet med dig hele dagen, er batterilevetiden en vigtig detalje. Denne spec er svær at bedømme for tablets, da forskellige applikationer kan trække forskellige strømbelastninger.

Der er to standardmetoder til at måle batterilevetid. Den første er gennem konsekvent web-browsing, mens den anden er baseret på at se video. At se video har en tendens til at trække mere strøm. Hvis du multitasker meget eller spiller spil, skal du forvente, at batterilevetiden er kortere end annonceret. God køretid bør være mindst otte timers web-browsing eller videoafspilning.

Hvor meget lagerplads har du brug for?

Selvom du måske ikke har så mange data på en tablet, som du måske ville have på en bærbar computer, er mængden af plads på tabletten en væsentlig faktor at overveje. Alle tablets bruger solid-state-lagring på grund af deres lave strømforbrug, lille størrelse og holdbarhed. Ulempen er den begrænsede lagerplads.

De fleste tablets kommer med mellem 8 GB og 64 GB plads, hvilket er lille i forhold til bærbare computere. Hvis du kun surfer på nettet, streamer videoer og læser bøger, er lagerplads ikke afgørende. Hvis du derimod gemmer højopløsningsfilm eller masser af spil, så overvej at få en model med højere kapacitet. På denne måde behøver du ikke at blande data mellem dine enheder.

Tablets med flash-hukommelsespladser kan udvide deres lagerplads. Du kan også supplere lageret med cloud storage, men dette er kun tilgængeligt, når tabletten er forbundet til internettet.

Hvem skal købe en tablet?

Tablets er et godt alternativ til bærbare computere til børn eller enhver, der har brug for en bærbar enhed primært til medieforbrug. Hvis du bruger meget tid på farten, er det at foretrække at bruge en tablet til at se film og spille spil frem for en tung bærbar computer. Tablets fungerer også godt til at læse e-bøger. Folk, der kunne have størst gavn af en tablet, omfatter:

 • Internationale rejsende
 • ivrige læsere
 • Børn eller voksne, der keder sig

Tablets kan også være nyttige til skole og arbejde, men de fleste studerende og professionelle har også brug for en computer til at skrive og køre specifik produktivitetssoftware. Hvis du vil have et letvægtsalternativ til en pc, så overvej en Chromebook.

Læs også: Bedste iPad lige nu

About Anders Buhl 973 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.