Inflation har fået ældre iPhone-modeller til at storhitte

Den økonomiske krise påvirker danskernes forbrugsvaner, der i stigende grad er blevet opmærksomme på istandsatte iPhones som et alternativ til den nyeste model. Det viser udviklingen hos finske Swappie, der køber og istandsætter iPhones. I første halvdel af 2022 var iPhone 11, X og 11 Pro blandt de mest populære, mens iPhone 8, en fem år gammel model, og Apples budgetmodeller hittede i anden halvdel af året. Den udvikling har Swappie ikke tidligere oplevet.

I løbet af sidste år så Swappie et tydeligt skift i hvilke modeller, der hittede blandt danskerne – et skifte, der matchede sommeren, hvor de økonomiske forhold blev væsentligt forværrede. I det første halve år var iPhone 11, X og 11 Pro helt forventeligt blandt de mest solgte modeller, mens iPhone 8, en fem år gammel model, og Apples budgetmodeller hittede i sidste halvdel, hvor også salget af SE 2020 blev fordoblet sammenlignet med samme periode året før.

Læs også: Bedste iPhone-covers

Ifølge Swappie er forbrugerne stadig interesserede i at købe iPhones, men ønsker at spare penge ved at vælge modeller, der fungerer som nye, men som koster en brøkdel af en ny model. 

“Normalt ville en fem år gammel model udfases, og vi ville forvente et fald i salget, men den fem år gamle iPhone 8 storhittede i sidste halvdel af 2022 – og det er første gang, vi ser den udvikling,” siger Casper Andersen, der er dansk landechef for Swappie, og fortsætter:

“Tallene for sidste kvartal af 2022 vidner om, at værdi for pengene er blevet vigtigere end den nyeste model, når danskerne køber en ny smartphone. Forbrugerne får lige så stille øjnene op for, at de ikke behøver en helt ny model for at opfylde deres smartphone-behov. De kan få en telefon, der er ældre, end man skulle tro, men som fungerer fuldstændig som en ny.”

Cirkulær økonomi i fokus

Ved at købe istandsat elektronik er der også andre fordele udover at spare penge. Forbrugerne bidrager både til cirkulær økonomi og den grønne omstilling. En istandsat iPhone udleder nemlig 78 pct. mindre CO2 sammenlignet med en fabriksny telefon – og ved at vælge en istandsat frem for en ny er forbrugerne med til at mindske de enorme mængder af tech-affald. 

“E-affald er verdens hurtigst voksende affaldskilde, og smartphones er en af de helt store syndere. Det er derfor positivt, at flere og flere får øjnene op for istandsatte iPhones som alternativ til en ny model og på den måde hopper med på vores mission om at gøre det mainstream at købe istandsat elektronik.”

About Anders Buhl 970 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.