Din smartphone er som en minicomputer, der passer i din lomme, så – ligesom din bærbare computer – er den også sårbar over for malware, som kan tage form af spyware, adware eller ransomware.
Desværre kan det nogle gange være svært at afgøre, om din enhed er blevet inficeret. Dette er bevidst, da dem, der står bag malwaren, ikke ønsker, at du finder deres software og fjerner den, så det er op til dig at se efter tegn på bekymrende aktivitet.
iOS vs. Android: Hvilket OS er mest sårbart?
Android er designet som et åbent økosystem, hvilket har sine fordele, men også gør operativsystemet mere sårbart over for ondsindede apps end Apples iOS. Google har gjort fremskridt her; en nylig rapport bemærkede, at ondsindede aktører har været nødt til at blive mere kreative for at få deres malware-apps ind på Android-enheder. Men den samme rapport fandt ud af, at trojanske dropper-apps for nylig hentede over 300.000 downloads på Google Play for at få folks bankoplysninger.
Hvis du har en iPhone, tænker du måske, at intet af dette gælder for dig. Tanken om, at Mac-computere ikke får virus, strækker sig trods alt til alle andre Apple-enheder, ikke? Forkert. Selvom det er sandt, at iPhones er mindre tilbøjelige til at blive inficeret med malware end Android-telefoner takket være Apples strenge godkendelsesproces, betyder det ikke, at iPhones er immune over for infektion.
Så uanset hvilket mobil OS du kører, er det vigtigt at være opmærksom. Du ved aldrig, hvornår en tilsyneladende harmløs app har en ondsindet intention.
Tegn på, at din telefon kan være inficeret
Er din telefon inficeret med malware? Her er nogle ting, du skal være opmærksom på:
Pop-up-annoncer, der ikke forsvinder
Hvis du pludselig ser mange annoncer i en bestemt app, eller endda når ingen apps er åbne, kan du være inficeret med adware. Disse irriterende pop-ups kan generere penge fra annonceklik, forsøge at inficere dig med værre malware eller linke til fidustilbud. Uanset hvad du gør, så klik ikke!
Uforklarede ekstra betalinger
Tag et kig på din telefonregning eller kreditkortudtog, og sørg for, at du kan verificere hver enkelt opkrævning. Hvis ikke, er der en chance for, at du er blevet offer for et bedrag, der føjer uønskede tjenester til din telefon og opkræver gebyrer på din telefonregning, også kendt som cramming.
Dit batteri aflades hurtigere end forventet
Selvom batterier nedbrydes naturligt over tid, bør du ikke se et pludseligt skift i batterilevetiden med normal slitage. Malware kan kapre din telefons komponenter for at udføre baggrundsopgaver, hvilket resulterer i, at batteriet skal genoplades hurtigere end forventet.
Din telefon er overophedet
Under normale omstændigheder bør din telefon aldrig være varm at røre ved, men visse malware kan overanstrenge den interne CPU eller opladningsmekanismen. Hvis din telefon bliver overophedet, anbefaler vi, at du tager den ud af strømforsyningen og slukker den. Efterladt uden opsyn kan en varm telefon forårsage brand og endda eksplodere.
Din telefon er langsommere end normalt
Ligesom en computer indeholder din smartphone en processor, der bruges til at udføre visse beregningsopgaver. Hvis din enhed er blevet kapret, kan malwaren overbebyrde komponenterne inde i din telefon og få simple opgaver til at tage længere tid, end de burde. Hvis din telefon lider af en pludselig opbremsning og endda går ned, kan malware være årsagen.
Afbrudte opkald og dårlige forbindelser
Hvis din telefon er blevet inficeret med malware, kan en udgående forbindelse til en fremmed server forstyrre din telefons evne til at opretholde en stabil Wi-Fi- eller mobilforbindelse, hvilket resulterer i dårlig forbindelseskvalitet og hyppige afbrudte opkald. Hvis andre enheder på den samme Wi-Fi-forbindelse fungerer korrekt, og dem i din husstand ikke oplever mistede opkald, kan malware være synderen på din telefon.
En uventet app dukker op
Nogle gange kan en app, du downloader, blive fyldt med malware, der installerer yderligere programmer. Tag et kig på din app-liste, og sørg for, at du genkender og vil have alt på telefonen. Hvis du finder noget uventet, skal du ikke åbne appen.
Sådan undgår du malware
Malware er ingen joke. Undgå at blive offer for et angreb ved at være forsigtig med, hvad du downloader og være opmærksom på de tilladelser, du giver dine apps.
For eksempel, før du downloader noget, skal du læse anmeldelser af appen omhyggeligt for at sikre, at folk får det, der annonceres for, men vær på udkig efter mistænkeligt høje karakterer og gentagne anmeldelser på apps uden navn. Det kunne være en pay-for-play-situation. Hvis en app, du installerer, giver dig et tilbud, du måske ikke havde forventet, eller beder om personlige oplysninger, så tænk dig om, før du giver den.
Som en generel regel bør du kun give adgang til funktioner, du forventer, at appen har brug for. Hvis det for eksempel er en beskedapp og beder om at foretage telefonopkald eller få adgang til dit kamera, kan det være et dårligt tegn. Android- og iPhone-brugere kan få adgang til en tilladelsesadministrator under deres respektive privatlivsindstillinger.
Du kan læse mere her om hvordan man fjerner malware på iPhone og Android, hvis du tror, din telefon er inficeret.
Be the first to comment