Google Chromecast: Hvilken skal du vælge i 2023?

Billede kredit: googlechromecast

Vi kan ikke benægte det: streaming online er vores guilty pleasure. Men ved du, hvad der er endnu bedre? Hvis vi ser streaming på en endnu større skærm. Og en måde at gøre det på er at bruge HD streaming-enheder som Google Chromecast.

Mens moderne fjernsyn allerede har indbygget streaming-hardware, så har andre fjernsyn det ikke. Heldigvis er der stadig en måde for dig at gøre dit tv “smart”. Det kan gøres ved at bruge en streaming-enhed som Chromecast.

Før:

Ikke alle kunne streame indhold fra Netflix, Youtube, Amazon, HBO og andre websteder ved hjælp af deres fjernsyn.

Nu:

Selv dem, der ikke har råd til 4K-fjernsyn eller smart-tv for den sags skyld, kan streame film og serier online. Takket være denne lille, men super unikke enhed. Og hvad er det så?

Chromecast er en streaming-enhed, der kommer som en dongle, som du kan slutte til dit tv. Den giver dig mulighed for at afspille internet-streamede serier eller film fra din smartphone eller pc til dit tv via apps. Den afspejler også det indhold, der vises på din Android-enhed eller pc på dit fjernsyn.

I skrivende stund er Chromecast kommet med sin 3. generation. Og i denne artikel finder vi ud af, hvad den tilbyder sammenlignet med Chromecast 2 og Chromecast Ultra.

Men Google Chromecast er ikke den eneste spiller på markedet. Dens nærmeste rivaler er Roku og Fire TV. Derfor vil vi først foretage en hurtig sammenligning af de tre konkurrenter, før vi sammenligner de 3 Chromecast.

Læs også: De bedste tablets lige nu

Chromecast Ultra vs Roku vs Fire TV

Roku var de første til at oprette en streaming-enhed tilbage i 2008. Google og Amazon fulgte trop og introducerede deres egne enheder i henholdsvis 2013 og 2014. Google Chromecast Ultra, der blev udgivet i 2016, inkluderede en ekstra funktion, der gav dem en fordel i forhold til sine konkurrenter.

Chromecast Ultra giver dig adgang til tv-indholdet ved hjælp af din smartphone, tablet eller computer. Søg efter det, du vil se fra internettet, og med et enkelt klik bliver det vist på fjernsynet. Kort sagt, alt hvad du ser på din telefon eller computerskærm, vises på tv’et.

Hovedårsagen til, at du skulle vælge Chromecast, er, at den har en enkel og simpel brugerflade. Den giver dig mulighed for at styre alt fra din Android-enhed, smartphone eller pc. Du kan nemt tilføje videoer, film, serier eller andet indhold, du ser på din enhed til dit tv.

Chromecast 2. og 3. generation vs Chromecast Ultra: En sammenligning

Taget i betragtning af hvor let Chromecast Ultra er at bruge, så er den bestemt værd at overveje. Men hvordan klarer den sig, når den bliver sat op mod sin forgænger, Chromecast 2 eller den nyere Chromecast 3? Og hvis du er en stolt ejer af Chromecast 2, er det en god idé at opgradere til Ultra? Eller hvis du bruger Ultra, er det klogt at skifte til Chromecast 3? Lad os tage et nærmere kig.

Design

For de fleste personer er designet på Chromecast ikke det, der spiller den store rolle. Årsagen er ganske simpel: ingen kommer til at se den, da den bare vil være bagest på dit tv det meste af tiden. Så længe den fortsætter med at fungere som den skal, så er dens udseende sådan set ligegyldigt.

Det kan dog være relevant at diskutere designet mellem de forskellige af praktiske årsager, og ikke nødvendigvis af æstetiske, ikke mindst så man kan skelne mellem de 3 modeller.

Google Chromecast 2 Design

Chromecast 2

Hvis du sammenligner Chromecast 2 med sin forgænger, den første generation af Chromecast, kan du se mange forskelle designmæssigt. Chromecast 2 er utvivlsomt langt kønnere end den klodsede Chromecast, der er fuldt beklædt med et plastik.

Strukturen er mere afrundet og med det traditionelle Chrome-logo prydet på siden. Den tilbydes i flere iøjnefaldende farver som Coral og Lemonade og den sædvanlige sorte.

Google Chromecast Ultra Design

Chromecast Ultra

Chromecast 2 og den nyeste Chromecast Ultra har det samme udtryk, som vi godt kan lide. Sidstnævnte har også den cirkulære form og HDMI-kablet magnetisk fastgjort på bagsiden. Den eneste mærkbare forskel er, at det ikoniske Chrome-logo erstattes af et Google logo. I øjeblikket er den kun tilgængelig i sort.

Google Chromecast 3 Design

Chromecast 3

I denne 3. generation Chromecast fulgte Google den minimalistiske æstetik, der blev introduceret med Chromecast Ultra, frem for det pulserende og stilfulde design fra Chromecast 2. Den bevarede stadig det cirkulære dongle-design og har en omkreds på 5 cm. Men den har ikke længere den lille magnet, der findes på HDMI-kablet.

Den kommer kun i almindelig sort eller hvid. Den har et subtilt “G”-logo, der ser ud til at passe ind i enhedens ene farve. Nogle synes måske dette er “kedeligt” og for enkelt, men andre vil elske det minimalistiske design.

Vinder: Uafgjort

De er mere eller mindre ens når det kommer til design. Med kun logoet og farverne som de primære forskelle. De 3 enheder er lige store. Men hvilken af dem der er bedst med hensyn til design, vil i sidste ende komme an på ens personlige præference. Så vi vil kalde det uafgjort.

Specifikationer

Hvad der er vigtigere at tage i betragtning inden du køber en enhed end det fysiske udseende, er hvad den indeholder. Ved at gøre det ville du være i stand til at reflektere over, om det har værd at bruge dine hårdt tjente penge på produktet eller ej.

Google Chromecast 2 specifikationer

Chromecast 2 viser indhold på dit tv i Full-HD, det vil sige 1920 x 1080 pixels. Det betyder, at selvom dit fjernsyn er i stand til 4K-videoer, vil indholdet være begrænset til Full-HD. På den anden side, hvis du bruger et HD-tv, nedskaleres indholdet til 1280 x 720 pixels.

Chromecast 2 har et Marvell Armada 1500 Mini Plus-chipsæt, som er blevet fremstillet baseret på ARM-arkitektur. RAM er på 512 MB, mens den indbyggede lagerplads er på 256 MB.

Google Chromecast Ultra specifikationer

Som det tidligere blev lovet af Google, så kom Chromecast Ultra med 4K-funktioner. Også takket være den 4K-kompatible processor. Men bare rolig, Chromecast Ultra er ikke eksklusiv til 4K tv-ejere. Selvom du bruger et HD eller Full-HD tv, kan du stadig bruge Chromecast Ultra.

Den eneste ulempe er imidlertid, at indholdet stadig skaleres ned, så det passer til dit tvs maksimale skærmopløsning. Kort sagt er det ikke et godt valg at købe denne streaming-enhed, medmindre du har eller planlægger at købe et 4K tv med HDR-understøttelse. Hvis du ikke gør det, anbefaler vi dig at holde dig til Chromecast 2 eller prøve 3. generation.

Google Chromecast 3. generation

Sammenlignet med sin forgænger (Chromecast 2) tilbyder 3. generation ikke mange væsentlige ændringer med hensyn til specifikationer. Den eneste væsentlige forbedring er hardwaren. Chromecast 3. generation har bedre og hurtigere hardware end Chromecast 2. Bortset fra at være hurtigere, har den også nogle klarere farver, især den dybe sorte og blå. Bortset fra disse er alt stort set det samme.

Det er en skam, at 3. generation fortsatte 1080p-opløsningen fra sin forgænger, frem for at give 4K og HDR som Chromecast Ultra. Det er uden tvivl dens største svaghed at holde sig til 1080p. Den tilbyder ikke i nærheden af de smukke og rige farver og toner som man ser på 4K og HDR-indhold.

Vinder: Google Chromecast Ultra

Chromecast Ultra er kompatible med de bedste fjernsyn, der tilbydes i dag. Med 4K- og HDR-understøttelse gør den billeder skarpere og tilbyder en oplevelse, der næsten ligner det, man får i en biograf. Du vil dog kun drage fordel af Chromecast Ultras maksimale formåen på et kompatibelt fjernsyn.

Forbindelse

Hvordan gør en streaming-enhed det muligt for fjernsynet at oprette forbindelse til internettet? Selvfølgelig ved hjælp af Wi-Fi og andre forbindelsesrelaterede mekanismer. Det er en af de vigtigste faktorer, du bør overveje, før du beslutter dig for at købe en. Lad os se, hvordan Google Chromecast 2 og 3. generation og Chromecast Ultra klarer sig på dette område.

Google Chromecast 2 forbindelse

Chromecast 2 understøtter Wi-Fi 802.11ac på både 2,4 GHz og 5 GHz. Du kan slutte den til en 5V/1A strømforsyning ved hjælp af et mikro-USB-kabel. Hvis fjernsynet ikke kan levere strøm, kan du vælge at bruge adapteren og det 1,75 meter lange kabel, der følger med i pakken. Du kan også vælge at købe en ethernetadapter i stedet, hvilket giver en hurtigere og mere stabil netværksforbindelse.

Google Chromecast Ultra forbindelse

Det giver muligvis sig selv, at få at streame video i høj kvalitet, skal man have en hurtig og stabil forbindelse. Ligesom Chromecast 2 kommer Chromecast Ultra med understøttelse af Wi-Fi 802.11ac ved 2,4 GHz og 5 GHz. Bedre endnu, den kan prale af en 1×2 SIMO-antenne og en indbygget ethernet-port til lynhurtige netværkshastigheder og lav latenstid.

Google Chromecast 3rd Gen

Som allerede nævnt er Chromecast 3. generation basalt set den samme som Chromecast 2, og det inkluderer også forbindelsen. Den har stadig en Wi-Fi 802.11ac-forbindelse ved 2,4 GHz/5 GHz, mikro-USB-indgang og HDMI-forbindelse. Ligesom Chromecast 2 kan du få en valgfri Ethernet-adapter. Begge enheder er stort set de samme.

Vinder: Google Chromecast Ultra

Af de 3 tilbyder Chromecast Ultra en hurtigere netværkshastighed og ekstra funktioner, der i høj grad vil påvirke tilslutningsmulighederne. Du behøver heller ikke købe en anden ethernetport, da der medfølger en med Chromecast Ultra.

Endelig bedømmelse: Hvilken er bedst

Hvis du bliver spurgt om, hvilken af de 3 der er den bedste, er svaret klokkeklart: Google Chromecast Ultra. Bedre specifikationer, hurtigere og mere stabil forbindelse, ekstra funktioner – alle disse ting vil i høj grad have positiv indvirkning på dens præstation.

Du kan få Chromecast Ultra til mellem 550 og 600 kr. Det er dog værd at nævne, at den koster det dobbelte af Chromecast 2 eller Chromecast 3. Selvom det kan virke lidt dyrt i forhold til de to andre, er Chromecast Ultras pris stadig billig for en enhed med 4K-understøttelse.

Så vil vi anbefale Chromecast Ultra? Ja, hvis du ejer et 4K-tv med HDR-understøttelse. Som vi nævnte tidligere, kan du stadig få det maksimale ud af Chromecast Ultra, selvom du kun har et HD eller Full-HD tv.

Chromecast 2 og 3 er også fantastiske enheder, og de passer endnu bedre til dit Full-HD tv. For en hurtigere netværkshastighed kan du vælge at købe et ethernet-adatper. Så for bare ca. 350 kr. kan du få en udmærket streaming-enhed og en hurtig forbindelse, hvilket samtidig sparer dig nogle penge.

Læs også: Bedste telefoner lige nu

About Anders Buhl 983 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

1 Trackback / Pingback

  1. De bedste muligheder for at få streamingtjenester på sit fjernsyn - Trendsonline.dk

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.