Et af de største problemer med Android er manglen på langsigtet support. Softwareopdateringer kan forlænge en enheds levetid med et antal år, men det hele afhænger af, at telefonproducenten rent faktisk tilbyder dem. Heldigvis kunne EU være indstillet på at tvinge dem til at tilbyde mere – blandt andet foranstaltninger, der skal øge enhedens levetid.
I øjeblikket tilbyder en typisk Android-enhed to til tre års softwareopdateringer – ofte to år med fulde Android-opdateringer og tre års sikkerhedsrettelser. Et nyt udkast til forslag i EU søger at formalisere nogle regler, der vil tvinge telefonproducenter til at understøtte enheder i mindst fem år.
Læs også: Bedste Android-telefoner lige nu
Mere specifikt ville telefonproducenter skulle tilbyde fem års sikkerhedsopdateringer. De ville kun være forpligtet til at frigive fulde Android-opdateringer i tre år.
Derudover presser EU på for regler, der tillader selvreparation, hvilket sikrer, at telefonproducenter tilbyder reparationsdele og -tjenester i mindst fem år efter salget. Dele inkluderer batterier, skærme, kameraer, opladningsporte, mekaniske knapper, mikrofon og højttalere, plus eventuelle involverede hængselsamlinger – som inkluderer dem, der bruges på foldetelefoner og tablets.
Hvis det ikke var nok, vil forslagene sætte en minimumsstandard for telefonbatterikvalitet. Det er angivet som mindst 83% af den oprindelige nominelle kapacitet efter 500 fulde opladningscyklusser og 80% efter 1.000. Telefonproducenter får derefter et valg: opfylde disse standarder eller sikre, at udskiftningsbatterier og covers er tilgængelige. Det er de mere let udskiftelige batterier fra gamle Android-telefoner, snarere end en aftale med en reparationstekniker.
Ifølge forslaget handler det hele om at opstille “økodesignkrav til mobiltelefoner, trådløse telefoner og tablets.” Ideen er, at bedre softwaresupport, batterier af højere kvalitet og muligheden for at få enheder repareret vil tilskynde folk til at beholde deres telefoner i længere tid – og forhindre e-affald i processen.
Android-support: Sådan står det til lige nu
I øjeblikket har meget få Android-telefoner faktisk dette foreslåede niveau af softwaresupport. Google Pixel-telefoner og visse Samsung-enheder er de bedst kendte eksempler. Pixel 6-serien får i øjeblikket tre års Android-opdateringer og fem års Android-sikkerhedsopdateringer.
I mellemtiden tilbyder Samsung fire års Android-opdateringer og fem års sikkerhedsopdateringer. Det er dog kun udvalgte telefoner, primært flagskibstelefoner, som får denne form for support. Disse regler ville tvinge Samsung og alle andre telefonproducenter til at sikre, at alle deres telefoner har det samme niveau på software siden.
Apple ville sandsynligvis være upåvirket af de nye regler omkring opdateringer, da de har en historie med at understøtte ældre enheder. Den seneste iOS 16-opdatering understøtter enheder op til og inklusive iPhone 8, som blev udgivet i 2017. Det er fem år med iOS og sikkerhedsopdateringer.
Apple kan dog ikke overholde reparations- og batterikravene. Som Ars Technica bemærker, er iPhone-batterier i øjeblikket vurderet til at have 80% kapacitet efter 500 opladningscyklusser – mærkbart lavere end hvad EU ville være tilfreds med.
På samme måde har Apple historisk set været modvillig over for ideen om selv- eller tredjepartsreparationer, og dets relativt nye iPhone Self Service Repair-sæt kommer med en masse forbehold. Især de høje omkostninger, binding af dele til specifikke enheder og det faktum, at den ældste enhed med officiel selvreparationsunderstøttelse er den to år gamle iPhone 12.
Dette ville ikke være første gang, at Apple støder sammen med EU. Virksomheden har modstået forsøg på at tvinge dem til at vedtage en standardopladningsport til iPhone, selvom rygter tyder på, at USB-C iPhone måske ikke er for langt væk. Lige i tide til evt. nye EU-regler.
Be the first to comment