Få din iPhone til at køre bedst muligt ved at ændre disse iOS 15-indstillinger

Uanset om du har fået en iPhone 13, 13 Mini, 13 Pro eller 13 Pro Max i gave eller bruger en ældre iPhone-model, kan du tilpasse dine indstillinger for at få din smartphone til at fungere bedst muligt for dig. Selvom hver iPhone-model adskiller sig lidt fra den anden, kører de alle iOS 15 – den seneste store mobile softwareopdatering.

Hvis din iPhone kører iOS 15, vil du måske springe direkte ud i at bruge nogle af de mere populære funktioner, som SharePlay i FaceTime eller tekstgenkendelse i dit kamera, men der er mange vigtige indstillinger, som du bør overveje at ændre.

Nedenfor vil vi gennemgå hvordan du konfigurerer de indstillinger, der kan gøre din iPhone endnu bedre.

1. Giv besked om indgående opkald på fuld skærm

Før sidste års iOS 14-opdatering, ville skærmen for indgående opkald overtage hele ens display, når din iPhone er låst op og bliver brugt. Det er selvfølgelig forstyrrende, men det er til gengæld effektivt.

Startende med iOS 14 ændrede Apple imidlertid den indgående opkaldsprompt til at ligne en typisk alarm. Det vil sige en lille notifikation, der dukker op nær toppen af skærmen, når du bruger din telefon. Ved mere end én lejlighed har jeg næsten gået glip af et opkald, fordi jeg afviste advarslen som endnu en irriterende notifikation, der ikke umiddelbart havde brug for min opmærksomhed.

For at få de mere opmærksomhedsskabende fuldskærms-advarsler tilbage, skal du gå til Indstillinger > Telefon > Indgående opkald og tryk på Fuld skærm.

2. Skift Siris stemme

Siri fik to nye stemmer, da iOS 14.5 debuterede sidste år. Og for første gang nogensinde har Siri ikke længere som standard en kvindestemme. I stedet bliver du spurgt, hvilken Siri-stemme du vil bruge, første gang du opsætter en ny enhed. Når du har foretaget dit valg, vil Apple ændre Siris stemme på tværs af alle de enheder, der er knyttet til dit Apple-id. Det er ret lige til.

Du kan tjekke stemmeindstillingerne ved at gå til Indstillinger > Siri & Søg > Siri Stemme.

3. Sluk for 5G-dækning, du ikke ønsker eller har

Apple har en Smart Data-funktion, der er specifik for deres 5G-telefoner (iPhone 12- og iPhone 13-modellerne), der automatisk skifter mellem 4G LTE- og 5G-netværk – uden at du behøver at vide eller gøre noget – baseret på, hvordan du bruger din enhed.

Den automatiske skiften er lavet for at forbedre batterilevetiden. Du kan dog opleve, at din iPhones batteri aflades hurtigere, end den gjorde før. Hvis du ikke vil ofre batterilevetiden for hurtigere 5G-hastigheder, skal du lukke den ned. Du kan altid tænde for 5G igen, når du ønsker det, eller når servicen i dit område forbedres.

For at slukke 5G på din iPhone 12 eller iPhone 13, og dermed tvinge den til altid at bruge 4G LTE, selvom du har 5G-dækning, skal du åbne appen Indstillinger og derefter gå til Mobilnetværk> Indstillinger til data og tryk på LTE.

4. Finjuster, hvor meget data der bruges på 5G-forbindelsen

Hvis du er tilfreds med 5G-ydelsen, er her en netværksrelateret indstilling, du bør tjekke ud. Gå til Indstillinger > Mobilnetværk > Indstillinger til data > Datatilstand, hvor du finder tre forskellige muligheder: Tillad flere data på 5G, Standard og Lav Datatilstand.

Selvom der er korte beskrivelser under de tre forskellige indstillinger, viser de ikke et komplet billede for den første mulighed. Ifølge et Apple-supportdokument vil det at tillade flere data på 5G give dig video- og FaceTime-opkald i høj kvalitet, og det betyder også, at din telefon kan downloade softwareopdateringer, streame HD Apple TV og Apple Music-indhold og tillader tredje- partsudviklere til også at forbedre deres respektive apps.

Standardindstillingen på denne side afhænger af dit mobilselskab og dit dataabonnement, så det er en god idé at tjekke din iPhone og sørge for, at den er indstillet til din præference.

5. Flyt adresselinjen i Safari tilbage til dets oprindelige sted

Apple flyttede som standard adresselinjen i Safari til bunden af skærmen i iOS 15. Dette burde teoretisk set føles mere naturligt, da den er tættere på tastaturet, og hvor du typisk placerer dine tommelfingre. Men det kan være utiltalende, da mange mennesker er vant til at se URL-linjen øverst på skærmen, som det er tilfældet på bærbare computere.

Du kan ændre dette ved at åbne Indstillinger, trykke på Safari og vælge indstillingen Enkelt faneblad.

6. Organiser dine underretninger med en notifikationsoversigt

Apple vil gerne hjælpe dig med at administrere dine notifikationer i iOS 15, startende med funktionen Notifikationsoversigt. I stedet for at lade meddelelser hobe sig op på din startskærm, kan du planlægge ikke-hastende underretninger til at ankomme i et bundt på et bestemt tidspunkt af dagen. Vigtige meddelelser som opkald, direkte beskeder og andre tidsfølsomme advarsler vises stadig med det samme.

For at prøve dette skal du åbne Indstillinger, trykke på Meddelelser og trykke på Planlagt oversigt.

7. Tilpas de funktioner, du kan bruge, når din iPhone er låst

Der er tidspunkter, hvor du måske skal have visse oplysninger ved hånden, selv når din telefon er låst. Det er derfor, Apple giver dig mulighed for at aktivere nogle funktioner uden at skulle låse din enhed op. Disse omfatter blandt andet meddelelsescenteret, kontrolcenteret, muligheden for at svare på beskeder og Wallet-appen.

Tilpas de funktioner, du gerne vil have adgang til på låseskærmen, ved at åbne menuen Indstillinger, tryk på Face ID og adgangskode og indtast din adgangskode, når du bliver bedt om det. Rul ned, indtil du ser sektionen Tillad adgang, når låst, og skift så baseret på dine præferencer.

8. Indstil din foretrukne e-mail-app eller webbrowser som din standard

Det har været længe undervejs, men 2020’s iOS 14-opdatering bragte endelig muligheden for at vælge dine egne standardapps – i det mindste til e-mail og web-browsing. Det betyder, at når du trykker på et link eller en knap for at sende en e-mail, vil din iPhone automatisk starte den webbrowser eller e-mail-udbyder du vælger i stedet for Safari eller Mail.

For at komme i gang skal du åbne menuen Indstillinger og vælge den app, du vil indstille som standard (f.eks. Google Chrome, Outlook osv.). Du bør derefter se en knap, der siger Standard Mail App eller Standard Browser App. Tryk på den mulighed, og vælg den app, du vil have i stedet for Safari eller Mail.

9. Vis hele meddelelser på din låseskærm

Første gang du oplever Apples Face ID-teknologi, vil du bemærke, at du ikke kan se indholdet af nye advarsler og meddelelser på låseskærmen. I stedet for at se, hvem der har sendt dig en tekstbesked, og hvad den siger, vil du f.eks. kun se en generisk besked notifikation.

Som standard vil alle iPhones med Apples Face ID-teknologi skjule indholdet af en advarsel, indtil du tager din telefon op og låser den op ved at se på den. Det er en privatlivsfunktion, som jeg synes er meget god, men jeg forstår også, hvordan det kan være irriterende (og har hørt et par klager fra både læsere og familiemedlemmer).

Du kan ændre, hvordan meddelelser vises på din låseskærm, ved at gå til Indstillinger > Meddelelser > Vis forhåndsvisninger og vælge Altid. Omvendt kan du vælge Aldrig, hvis du altid vil holde indholdet af dine notifikationer skjult på låseskærmen.

10. Du vil måske slå denne kamerafunktion fra… indtil videre

Telefoner fra iPhone 12- og iPhone 13-serien kan optage HDR – eller high dynamic range – videoer med Dolby Vision. Dette betyder, at dine videoer bliver lysere med mere præcise farver og forbedret kontrast. Lyder fantastisk, ikke? Det er det sådan set også. Men der er et problem – ikke alle apps eller tjenester fungerer med HDR-video.

Udviklere skal opdatere deres app for at acceptere HDR-video, men selv da skal den person, der ser videoen, have en egnet enhed for at se HDR-forskellen. For Apple-enheder inkluderer det iPhone 8 eller nyere, 2020 iPad Air, 2. generations iPad Pro og nogle Macs.

Så hvad kan du gøre? Du har et par muligheder:

  • Du kan slå HDR-video fra ved at gå til Indstillinger > Kamera > Optag video og slå HDR-video Fra. Fremover vil alle videoer blive optaget i standard dynamisk range, og du vil ikke have nogen problemer med at dele eller redigere dem.
  • Lad HDR-video være slået til, men når du vil dele videoen med f.eks. Facebook, skal du bruge Photos-appen i stedet for at gå ind i Facebook-appen og uploade den der. Ved at bruge appen Fotos vil din iPhone automatisk konvertere videoen til SDR og uploade den. Når du sender videoen til en anden iPhone-bruger, vil Apple registrere, om deres iPhone, iPad eller Mac er kompatibel med HDR Dolby Vision. Hvis den ikke er det, konverterer Apple videoen automatisk.
  • Hvis du lader HDR Video være slået til og har brug for at redigere din video, kan du bruge Apples iMovie-app eller Photos-appen, der er indbygget i din iPhone. Du kan endda bruge iMovie til at eksportere videoen som SDR, hvis det er nødvendigt.

11. Undgå app-rod på startskærmen

Siden udgivelsen af iOS 14 i 2020 har iPhone-brugere flere muligheder og større kontrol over, hvordan deres startskærm ser ud end nogensinde før. Appbiblioteket fungerer for eksempel som en appskuffe, så du kan fjerne apps fra din startskærm uden at slette dem. Du kan endda tilpasse din telefons udseende fuldt ud med forskellige app-ikoner og widgets – det er meget Android-agtigt, og det er der bestemt ikke noget galt med.

Hvis du kan lide det minimalistiske udseende, så vil du gerne sikre dig, at nyinstallerede apps ikke automatisk placeres på din startskærm, hver gang du downloader en app. Eller modsat, hvis du ikke ønsker, at nye apps skal gå direkte til appbiblioteket, hvor du er sikker på at glemme deres eksistens efter en dag eller to, skal du gå til Indstillinger > Startskærm og vælge enten Føj til startskærm eller Kun appbibliotek.

12. Brug smarte wallpapers

En anden tweak til startskærmen, du bør foretage, involverer din wallpaper eller baggrund. Apple har tilføjet nogle nye wallpapers i de seneste opdateringer, med et ret fedt udseende.

Åbn appen Indstillinger på din iPhone, og vælg Baggrund. Sørg for at, “mørkt udseende,” under de to miniaturevisninger af din baggrund er slået til. Tryk nu på Vælg ny baggrund, og vælg enten Stillbilleder eller Live. Kan du se cirklen nær bunden af hvert wallpaper? Den er halv sort, halv hvid.

Den cirkel betyder, at den specifikke wallpaper har en lys og mørk tilstandsversion og ændres automatisk baseret på din telefons systemstatus.

Du kan også indstille levende wallpapers som din baggrund, hvis du ikke er helt solgt på mørk og lys tilstand.

13. Slå mørk tilstand til. Du vil ikke fortryde det

Apropos mørk tilstand, hvis du ikke ønsker at skulle justere skærmens lysstyrke gentagne gange, kan du bruge din telefons dedikerede mørke tilstand, der har vist sig at spare på batterilevetiden. Mørk tilstand konverterer alle de hvide baggrunde i apps til, for det meste, en sort baggrund. Til gengæld er din telefon i stand til at spare på batteriet takket være de mørkere farver.

Slå den til ved at gå til Indstillinger > Skærm og lysstyrke og vælge indstillingen Mørk øverst på skærmen.

Apples apps vil automatisk skifte til et mørkt farvetema, og de fleste tredjeparts apps har også taget funktionen til sig.

14. Opsæt en Focus til at administrere dine notifikationer

Vi får mange notifikationer hver dag, men ikke alle er lige relevante. Med iOS 15 introducerede Apple en ny funktion for at løse dette kaldet Focus Mode. Tænk på det som en slags tilpasset Forstyr ikke, men skræddersyet til specifikke omstændigheder.

Dette tillader notifikationer fra vigtige personer og apps at komme igennem, så du ikke går glip af noget, mens du blokerer mindre relevante advarsler. Du kan indstille forskellige typer fokustilstande til specifikke omstændigheder. Apple tilbyder i øjeblikket muligheder for Forstyr ikke, personligt, søvn, arbejde, kørsel, fitness, spil, mindfulness og læsning, men du kan også oprette din egen brugerdefinerede tilstand. Du kan planlægge fokustilstande, så de tænder automatisk, når det er nødvendigt, og viser en status i apps, så andre ved, hvornår du har slået notifikationer fra.

For at komme i gang skal du åbne menuen Indstillinger, trykke på Fokus og vælge en af de tilgængelige muligheder for at konfigurere dine meddelelsespræferencer. Tryk på plus-symbolet (+) i øverste højre hjørne for at tilføje et nyt fokus.

15. Gør skærmtekst lettere at læse

Med et par tryk på din iPhones skærm kan du justere skriftstørrelsen for at gøre den nemmere at læse. Åbn Indstillinger og gå til Skærm og lysstyrke > Tekststørrelse, hvor du kan bruge skyderen, indtil du er tilfreds med skriftstørrelsen.

Hvis du vil havde det med lidt ekstra smørelse kan du også slå fed tekst til (det er lige under knappen Tekststørrelse).

For mere, her er, hvordan du overfører data fra din Android til din nye iPhone.

About Anders Buhl 973 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.