Hvad er et smartwatch, og hvad kan de?

Hvad er et smartwatch

Et smartwatch er en bærbar enhed, der er designet til at blive båret på et håndled. Ligesom smartphones bruger de touchskærme, tilbyder apps og registrerer ofte din puls og andre vitale tegn.

Apple Watch og Wear-modellerne (tidligere Android Wear) fik flere forbrugere til at værdsætte nytten af at bære en minicomputer på deres håndled. Derudover er der mere specielle smartwatches, der er beregnet til udendørsaktiviteter, fitness eller smartwatches til børn.

En kort historie om Smartwatch

Mens digitale ure har eksisteret i årtier – nogle med funktioner som regnemaskiner og enhedsomformere – begyndte teknologivirksomheder først i 2010’erne at udgive ure med smartphone-lignende evner.

Apple, Samsung, Sony og andre store aktører tilbyder de bedste smartwatches på forbrugermarkedet, men en lille startup fortjener faktisk kredit for at popularisere det moderne smartwatch. Da Pebble annoncerede sit første smartwatch i 2013, rejste det et rekordstort beløb på Kickstarter og fortsatte med at sælge mere end en million enheder.

Pebble smartwatch udgik, da virksomheden lukkede ned i 2016, men har stadig en række fans og entusiaster, der fortsætter med at bruge og udvikle til det.

Samtidig åbnede døren for andre dedikerede smartwatches på grund af udvikling inden for chip-teknologi. Virksomheder som Garmin understøtter f.eks. smartwatches som Fenix, som er mere robuste og optimeret med sensorer og trackere til at understøtte land-ekspeditioner. Ligeledes udgav virksomheder som Suunto smartwatches optimeret til dykning, der modstår længere tid på betydelige dybder.

Hvordan virker et smartwatch?

De fleste smarture – uanset om de er beregnet til daglig brug (som med Apple Watch) eller til specifikke formål (som med Garmin Fenix) – tilbyder en række standardfunktioner:

Notifikationer: Smartphones viser notifikationer for at advare dig om vigtige begivenheder eller aktiviteter. Typerne af meddelelser er forskellige. Enheder, der er tilsluttet en smartphone, kan blot spejle telefonens meddelelser på dit håndled, men andre smartwatches viser meddelelser, som kun en bærbar kan give. For eksempel inkluderer nyere Apple Watches en faldsensor. Hvis du falder, mens du har uret på, fornemmer den din efterfølgende bevægelse. Hvis den ikke registrerer nogen bevægelse, sender den en række eskalerende meddelelser. Bliver der ikke reageret på underretningen, antager uret, at du er skadet og advarer myndighederne på dine vegne.

Apps: Udover at vise meddelelser fra din telefon, er et smartwatch kun så godt som de apps, det understøtter. Appens økosystemer varierer, og de er knyttet til enten Apples eller Googles miljøer. Smartwatches med et dedikeret formål, såsom vandreture eller dykning, understøtter generelt de apps, de skal bruge for at opnå dette formål uden mulighed for at tilføje andre slags apps.

Mediestyring: De fleste smartwatches parret med smartphones kan administrere medieafspilning for dig. Når du for eksempel lytter til musik på en iPhone ved hjælp af Apples AirPods, kan du bruge dit Apple Watch til at ændre lydstyrke og sang.

Besvar beskeder med stemmen: Kan du huske de gamle Dick Tracy-tegneserier, hvor heltedetektiven brugte et ur som telefon? Moderne smartwatches, der kører enten watchOS- eller Wear-operativsystemerne, understøtter stemmediktering.

Fitness tracking: Hvis du er en hard-core atlet, er en dedikeret fitness tracker sandsynligvis et bedre valg end et smartwatch. Alligevel inkluderer mange smartwatches en pulsmåler og en skridttæller for at hjælpe med at spore din træning.

GPS: De fleste smartwatches inkluderer en GPS til at spore din placering eller modtage placeringsspecifikke advarsler.

God batterilevetid: Moderne smartwatches har batterier, der får dig igennem dagen, ved normal brug, med en smule strøm tilbage. Batteribrug varierer; Apple Watch får typisk 18 timers normal brug på en enkelt opladning, mens Pebble har to eller tre dage.

Typer af smartwatches

I store træk indtager smartwatches to nicher på markedet for wearables. Først er der smartwatches til generelle formål – som Apple Watch og de fleste Google-drevne Wear-enheder. De er designet til at erstatte mekaniske armbåndsure og er stærkt smartphone-afhængige. Tænk på dem som en støtteenhed til din telefon, som du tilfældigvis har på dit håndled.

Du ser også leverandørspecifikke klasser af smartwatches til generelle formål på forbrugermarkedet:

  • Apple Watch: Designet og solgt af Apple.
  • Pixel Watch: Designet og solgt af Google, kompatibel med Android-telefoner, men ikke i øjeblikket med Apple-enheder.
  • Wear watches: Designet og solgt af mange leverandører ved hjælp af Googles Wear-operativsystem.
  • Tizen-ure: Eget styresystem designet af Samsung til deres populære Galaxy smartwatch-serie.

Den anden niche omfatter specialenheder beregnet til specifikke anvendelsestilfælde. Disse enheder tilbyder ofte en mere robust version af en fitness-tracker, hvilket gør dem til en blanding mellem et telefonafhængigt smartwatch og en selvstændig fitness-tracker som en Fitbit.

Eksempler på disse specialiserede enheder omfatter:

  • Vandreure: Beregnet til lange ture og med solid batterilevetid, GPS-sporing og navigation, grundlæggende vitale funktioner og vejrudsigt. Ofte konstrueret til avanceret holdbarhed for at beskytte mod stød, fald, støv og vand. Eksempler inkluderer Garmin Fenix 5 Plus, Suunto 9 Baro og 2022 Apple Watch Ultra.
  • Dykkerure: Slut din førstetrinsregulator til en Bluetooth-sender for at bruge et dykkerur. Garmins Descent Mk2i og Suuntos DX tilbyder dybde, resterende tid, temperatur og andre vigtige indikatorer. Og Apple Watch Ultra kan bruge Oceanic+ Dive Computer App til at beregne dykketider, vise en række forskellige statistikker og kan håndtere dybder på op til 40 meter.
  • Flyveure: Et nichemarked, men Garmins MARQ Aviator Gen. 2 tilbyder en jetlag-rådgiver, GPS-drevet bevægende kort, NEXRAD vejrrapporter (ved hjælp af METARs, TAFs og MOS2), flylogning, en barometrisk højdemåler og mere.

Smartwatch markedsvækst

Smartwatches kom ind i en stejl vækstkurve i slutningen af 2010’erne når det kommer til det globale markedede. Data fra Statista viser, at salget steg fra fem millioner enheder på verdensplan i 2014 til anslået 173 millioner i 2022. Apples markedsandel steg fra 13- til 30 procent fra andet regnskabskvartal af 2017 til samme periode i 2021. Med Samsung på andenpladsen med en markedsandel på 10 procent.

I samme periode oplevede specialleverandører som Garmin en stigning på 4,1 procent i år-til-år vækst, mens fitness-tracker-forhandlere som Fitbit oplevede et næsten 22 procent fald i markedet.

Statista forudser, at over 253 millioner smartwatches vil blive sendt på verdensplan i 2025.

FAQ

Er smartwatch vandtæt?

Nej, ikke nødvendigvis. Et vandtæt smartwatch kan modstå vandsprøjt eller korte perioder med nedsænkning, men det er ikke designet til længere tids udsættelse for vand. Hvis du vil have et smart-ur, som du kan have på, mens du svømmer, skal du kigge efter et produkt, der specifikt markedsføres som et svømme- eller dykker-smartwatch.

Hvad er et hybrid ur?

Hybride smartwatches er ure med et urs traditionelle udseende og fornemmelse, men de kommer også med smartwatch-funktionalitet.

Hvad er forskellen mellem et smartwatch og en Fitbit?

Fitbits er fitness-trackere, som har funktionalitet, der ligner smartwatches, men de fokuserer på fitness-orienterede funktioner og kommer ikke ofte med de avancerede funktioner i smartwatches.

About Anders Buhl 971 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.