Hvad er handlingsknappen på iPhone 15 Pro, hvordan virker den, og hvad kan du bruge den til?

Hvad er handlingsknappen

Apple annoncerede iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max under deres Wonderlust-begivenhed i begyndelsen af september. De to modeller komme med en række ændringer, fra et nyt sæt farver til et nyt titanium stel. Men der er en vigtig ændring i deres design sammenlignet med tidligere iPhone Pro-modeller, Action knappen eller Knappen Handling, som den officielt hedder.

Dette er alt, hvad du behøver at vide om handlingsknappen på iPhone 15 Pro-modellerne, inklusive hvad du kan bruge den til, hvad du skal gøre med den, og hvad dens begrænsninger er.

Hvad er handlingsknappen på iPhone 15 Pro, og hvordan virker den?

Handlingsknappen erstatter kontakten Ring/lydløs på iPhone 15 Pro-modellerne, der sidder over lydstyrkeknapperne på venstre kant af telefonen. For mig sidder knappen omkring, hvor min pegefinger sidder, når jeg holder min iPhone 15 Pro Max, så den er i en meget bekvem position til at starte din yndlingsopgave.

Der er en række grundlæggende funktioner, du kan indstille handlingsknappen til at udføre – flere af dem på et minut. Du kan også indstille den til at udføre nogle mere komplekse opgaver, hvis du er en nørd til Siri-genveje. For at udføre den handling, du har indstillet, skal du trykke på handlingsknappen og holde den nede.

Læs mere: Bedste iPhones lige nu

Der er i øjeblikket ingen ekstra muligheder, så det er ikke muligt at enkelt trykke, dobbelttryk eller tredobbelt trykke for at få forskellige handlinger. Det betyder, at selvom Action-knappen er nyttig, er der masser af potentiale for, at den kan udvikle sig. Hvis Back Tap og berøringssensoren på AirPods kan tilbyde mere end én funktion, håber jeg, at handlingsknappen også vil være i stand til det.

Hvad kan du gøre med handlingsknappen på iPhone 15 Pro?

Som jeg nævnte, er der en række standardfunktioner, du kan indstille handlingsknappen til, og nogle af disse har endda også mere detaljerede muligheder. For at få adgang til dem skal du gå til Indstillinger > Knappen Handling> Stryg til den handling, du ønsker. Her er lidt om dem og hvad de involverer.

Lydløs

Hvis du er et vanedyr, og du stadig ønsker, at handlingsknappen skal udføre den samme funktion som den knap, den erstattede, er du heldig. Det er muligt at indstille den til at fortsætte med at skifte mellem lydløs og ringe, som den har gjort siden 2007. Du får ikke den orange markør til at vise, at din iPhone er i lydløs tilstand nu, men du vil se et klokkesymbol øverst på din skærmen med en streg igennem, når din telefon er i lydløs tilstand.

Det er dog værd at nævne, at der også er en ny lydløs knap i kontrolcenteret, så hvis du vil gemme handlingsknappen til noget andet, er det stadig ret hurtigt at skifte mellem lydløs og ringe. Bare stryg ned fra øverst til højre for at åbne Kontrolcenter og tryk på klokken.

Fokus

Focus er en funktion, som Apple introducerede med iOS 15 i 2021, før de udvidede den til iOS 16 i 2022. Det er en smart funktion, der giver dig mulighed for at tilpasse din startskærm og notifikationer til kun de apps eller notifikationer, du ønsker. Jeg har for eksempel et Work Focus, som jeg kører fra 9 til 5 alle hverdage. Jeg har indstillet det fokus til at fjerne alle sociale medie-apps fra min startskærm og filtrere eventuelle sociale medier eller WhatsApp-meddelelser fra, indtil det er slukket.

Du kan indstille handlingsknappen til at aktivere et fokus efter eget valg, og du kan vælge hvilken fra rullemenuen. Du kan kun vælge én, så vælg den, du vil bruge mest – som Forstyr ikke for eksempel.

Kamera

Det er muligt at indstille handlingsknappen til at starte kameraet, når du trykker på det og holder det nede, selvom jeg ikke er sikker på, hvorfor du ville gøre det, da der allerede er en kameragenvej på din startskærm nederst til højre.

Alligevel, hvis du vil indstille handlingsknappen til kameraet, kan du det, og ligesom fokustilstanden kan du vælge, hvilken del af kameraet, der skal starte. Valgmulighederne er Foto, Selfie, Video, Portræt og Portræt Selfie. Dette gør det lidt mere nyttigt end genvejen på startskærmen, da det kun åbner standardkameraet, men jeg ville stadig vælge en anden handling til handlingsknappen for at få flere muligheder for hurtig adgang.

Lommelygte

Du kan indstille handlingsknappen til at tænde og slukke for lommelygten, men lidt ligesom kameraet, vil du måske ikke spilde funktionen på dette, da der allerede er en genvej til låseskærmen. Tryk og hold handlingsknappen én gang nede for at tænde lommelygten, og tryk og hold den nede igen for at slukke for lommelygten. Du kan dog ikke trykke én gang for at øge lysstyrken på lommelygten med handlingsknappen – for at gøre det skal du stryge ned fra øverste højre hjørne af din skærm og trykke og holde på lommelygteikonet i kontrolcentret.

Memo

Når du indstiller handlingsknappen til Voice Memo, starter den en optagelse med det samme, når du trykker og holder den nede, og når du trykker og holder den nede igen, afsluttes optagelsen. Alle noter, der er optaget ved hjælp af handlingsknap-genvejen, vises i Voice Memo-appen, hvor du vil være i stand til at omdøbe dem, redigere dem og gemme dem i filer. Husk, at handlingsknappen kun lader dig starte og stoppe optagelser.

Forstørrelsesglas

Næste mulighed er Forstørrelsesglas. Som navnet antyder, vil denne funktion forvandle din iPhone til et forstørrelsesglas for at zoome ind og registrere objekter i nærheden af dig. Hvis du indstiller handlingsknappen til forstørrelsesgenvejen, når du trykker på og holder handlingsknappen nede, åbner den forstørrelsesprogrammet direkte. Du kan derefter bruge skyderen til at zoome ind og ud af, hvad det er, du gerne vil se tydeligere. Du kan også trykke tre gange på tænd/sluk-knappen på højre kant og vælge Forstørrelsesglas som en af de to muligheder, samt tilføje ikonet til dit kontrolcenter.

Genvej

Dette er måske min yndlingsgenvej til handlingsknappen, fordi mulighederne, når du vælger genveje, er stort set uendelige, kun begrænset af din evne til at forstå genvejsappen. Helt basalt kan du vælge genveje og derefter trykke på Vælg genvej. Herfra kan du vælge en genvej, du har oprettet tidligere, eller du kan bruge en af de forudindstillede muligheder, såsom Åbn app og vælg den app, du vil åbne, eller Favoritter for at få et kort frem øverst på din skærm med dine kontakter. Der er meget, du kan gøre her, lige fra at åbne en app, du bruger regelmæssigt, til mere komplekse handlinger afhængigt af din opsætning.

Tilgængelighed

Ligesom genveje er der en række muligheder, som handlingsknappen kan indstilles til at starte, når tilgængelighedsindstillingen er valgt. Du kan kun vælge én mulighed fra tilgængelighedsmenuen, men der er et antal at vælge imellem, herunder farvefiltre, øget kontrast, reduceret bevægelse, voiceover, stemmestyring og guidet adgang. Guidet adgang, hvis du ikke ved det, er basalt set børnetilstand.

Ingen handling

Den sidste mulighed for indstillingerne for Action Button er at vælge Ingen handling. Dette gør den til en knap, der gør absolut intet, hvilket føles som lidt spild for at være ærlig, men du skal selvfølgelig gøre hvad der passer dig.

Er der andet jeg har brug for at vide om handlingsknappen?

Jeg har stort set dækket, hvad du har brug for at vide om handlingsknappen ovenfor, men det er værd at bemærke, at når du går igennem mulighederne i indstillingerne for Knappen Handling, vil det, du lander på, blive indstillet. I modsætning til de fleste andre indstillinger på iPhone, behøver du ikke trykke på ‘Udført’ eller noget, når du har valgt, så sørg for, at du er på den handling, du ønsker, før du stryger væk fra menuen Knappen Handling.

About Anders Buhl 973 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.