Over 400 millioner inficeret med Android-spyware – slet disse apps

malware

Over 100 Android-apps med mere end 400 millioner downloads tilsammen er blevet inficeret med en ny malware, der bliver distribueret som et softwareudviklingskit (SDK) til annoncører.

Som rapporteret af BleepingComputer, blev opdagelsen gjort af sikkerhedsforskere hos Dr. Web, som fandt et spyware-modul inde i de berørte apps, som de har kaldt ‘SpinOk’.

Grunden til, at denne nye Android-malware bliver omtalt som spyware, skyldes, at den kan stjæle private data, der er gemt på de bedste Android-telefoner, og sende dem til en fjernserver, der styres af hackerne bag denne kampagne.

App-udviklere tilføjede sandsynligvis SpinOk-modulet til deres apps, da det ser ud til at være legitimt ved første øjekast og bruger minispil til at give brugerne “daglige belønninger” med det formål at holde dem interesserede.

Desværre udfører SpinOk dog en række ondsindede aktiviteter i baggrunden, mens de kontrollerer en Android-enheds sensordata (inklusive dens gyroskop og magnetometer) for at afgøre, om den kører på en faktisk telefon.

Slet disse apps lige nu

Ifølge Dr. Webs rapport hævder antivirusproducenten at have fundet 101 apps, der blev downloadet mere end 421 millioner gange fra Google Play Butik. Nedenfor finder du de berørte apps med flest downloads, og du kan tjekke rapporten for den fulde liste:

  • Noizz: videoredigeringsprogram med musik – 100 millioner downloads
  • Zapya – Filoverførsel, Del – 100 millioner downloads
  • vFly: video editor & video maker – 50 millioner downloads
  • MVBit – MV video status maker – 50 millioner downloads
  • Biugo – video maker & video editor – 50 millioner downloads
  • Crazy Drop – 10 millioner downloads
  • Cashzine – Tjen penge belønning – 10 millioner downloads
  • Fizzo Novel – læsning offline – 10 millioner downloads
  • CashEM: Få belønninger – 5 millioner downloads
  • Tick: Se for at tjene – 5 millioner downloads

Mens de fleste af de berørte apps er blevet fjernet fra Play Butik, er de ikke alle endnu. Hvis du har nogen af disse apps installeret på din Android-smartphone, anbefales det, at du sletter dem med det samme. Spywaren er dog blevet fjernet i de seneste versioner af mange af disse apps, så du kan opdatere til den nyeste version i stedet for at fjerne dem helt. Alligevel er det nok bedst, at du sletter disse apps for din egen sikkerhed.

Er du i tvivl om hvordan man fjerner malware fra din telefon? Tjek vores guide omkring hvordan du fjerner malware fra din Android.

About Anders Buhl 970 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.