Virker Reddit ikke i dag? Det er en protest, og her er hvad du behøver at vide

reddit

Hvis du åbnede Reddit i dag i håb om at se nogle søde kattebilleder på r/Aww eller for at lære noget nyt på r/TodayILeard, har du sandsynligvis haft nogle problemer med at gøre det. Bare rolig; der er intet galt med din telefon eller computer. Disse populære subreddits lukkede frivilligt ned i form af protest.

Fra i dag, den 12. juni 2023, vil over 3.500 subreddits “go dark” for at protestere mod planlagte ændringer af, hvordan webstedet behandler tredjepartsudviklere. Med andre ord er det faktum, at du ikke kan få adgang til store dele af Reddit, ikke en tilfældighed, men i høj grad bevidst.

Hvis det er alt, du behøver at vide, kan du blot lukke Reddit og komme videre med din dag. Teoretisk set vil en stor del af disse subreddits være tilbage den 14. juni. Indtil da kan du bare ikke bruge Reddit, hvilket selvfølgelig er, hvad demonstranterne satser på. Men hvis du er nysgerrig efter, hvorfor det sker, har vi en kort forklaring nedenfor.

Baggrund: Hvordan fungerer Reddit?

For at forstå denne protest skal du først forstå, hvordan Reddit fungerer. Reddit består af millioner af subreddits, hvor hver subreddit fokuserer på et bestemt emne. For eksempel er r/Marvel centreret om Marvel-universet. Ligeledes er r/Android fokuseret på Android-telefoner og selve styresystemet, mens r/OnePlus udelukkende er fokuseret på OnePlus-produkter. Der er millioner af subreddits, selvom kun en lille procentdel af dem anses for at være aktive.

Enhver kan oprette en subreddit, der fokuserer på et eller flere emner, de vælger. Hver subreddit har dog brug for mindst én moderator – en person med ansvar for subreddit’en for at sikre, at indlæg forbliver på emnet, og at problemer som hadefulde ytringer, uønsket indhold og andre problemer behandles omgående. Nogle subreddits har kun én moderator, men større kan have et helt hold. Moderatorer er ikke ansat af Reddit, og de bliver heller ikke betalt for deres arbejde.

Når en subreddit bliver meget stor, skal moderatorer bruge bots og andre automatiserede værktøjer til at håndtere det overvældende arbejde, det kræver at holde tingene kørende. Disse tredjepartsapps skal interagere med Reddit API’er – i det væsentlige en døråbning til data, som Reddit stiller til rådighed. Historisk set har adgangen til disse API’er været gratis, hvilket har været med til at skabe et blomstrende fællesskab af udviklere, der alle skaber unikke værktøjer til at gøre Reddit lettere at moderere. Derfor har der også været et væld af tredjeparts Reddit-apps udviklet til brugere. Apps som Sync, RIF (tidligere kendt som reddit is fun), Apollo og andre, giver brugerne mulighed for at få en helt anden oplevelse af Reddit end den officielle mobilapp tilbyder.

Tidligere i år annoncerede Reddit en væsentlig ændring. Det vil ikke længere tilbyde gratis API-adgang til hvem som helst. Visse apps ville være i stand til at få adgang til API’en gratis, men de største, mest populære skulle begynde at betale for privilegiet. På det tidspunkt var udviklere ikke tilfredse med denne nyhed, men blev forsikret om, at priserne for API-adgang ville være “baseret i virkeligheden” og ikke ville påvirke, hvordan tingene fungerede dramatisk.

Det bringer os til sidste uge.

Hvorfor sker denne Reddit-protest?

Christian Selig, udvikleren af den populære iOS-Reddit-app Apollo, var den første til at bringe nyheden om, hvor meget udviklere skulle betale for at bruge Reddits API’er. Efter Seligs skøn ville det koste ham omkring 20 millioner dollars hvert år at drive Apollo under disse nye vilkår. For klarhedens skyld betyder det, at Apollos API-omkostninger hoppede fra $0 hvert år til $20 millioner.

Som man kunne forvente, syntes Seliug ikke, at det var rimeligt. Han mente heller ikke, at det var rimeligt, at Reddit kun gav ham 60 dage, før denne ændring ville ske, hvilket næppe er tid nok til at forberede sig på en ændring af denne størrelsesorden. Selig postede sine tanker online og inkluderede endda optagede samtaler med Reddit-repræsentanter.

Disse oplysninger forårsagede et ramaskrig på tværs af Reddit. Under disse nye vilkår ville apps og værktøjer, som moderatorer og brugere har stolet på i årevis, pludselig blive økonomisk uholdbare.

Det var der ideen til protesterne begyndte. Subreddit r/Save3rdPartyApps startede, og brugere begyndte at overbevise mods til at “go dark” – ophøre med al adgang til deres subreddits – i en bestemt periode. Til sidst blev dette besluttet som 12. juni 2023, i mindst 48 timer.

Siden denne beslutning har Reddit kun ændret sin holdning en smule. Selv en katastrofal AMA med Steve Huffman, Reddits administrerende direktør, ændrede ikke noget. Apollo, Sync og RIF lukker alle permanent fra den 30. juni, hvilket er et stort slag for Reddit-fællesskabet. Så i dag, som svar, virker store bidder af Reddit ikke og vil ikke fungere i de næste to dage.

About Anders Buhl 971 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.