En kort historie om hovedtelefoner: Hvornår blev hovedtelefonen opfundet

Hvornår blev hovedtelefonen opfundet

Har du nogensinde spekuleret over, hvornår hovedtelefonerne blev opfundet? Så hop med, når vi ser tilbage på hovedtelefonernes historie.

Fra luksus til en nødvendighed, ingen kan benægte behovet for at have mindst et par hovedtelefoner i dag. Faktisk tjente høretelefonindustrien omkring 34,8 milliarder dollars alene i 2020 eller solgte så meget som 514,5 millioner enheder på bare et år!

Men ligesom enhver anden teknologi blev hovedtelefoner ikke en kæmpe industri fra den ene dag til den anden. Det tog årtiers innovation at omdanne denne teknologi til de hovedtelefoner, vi kender i dag. Og det er en ret fascinerende historie!

Nysgerrig efter hovedtelefonernes oprindelseshistorie?

Lad os tage et dyk og se, hvordan hovedtelefonteknologien har udviklet sig siden 1880’erne, og hvad fremtiden bringer for denne essentielle bærbare teknologi.

1880’erne: Høretelefonerne på 4,5 kg

Mange synes, at store hovedtelefoner er generende eller endda ubehagelige. Det er derfor, de fleste foretrækker at bruge mindre, mere lette muligheder. Hvis du skulle have været til stede i begyndelsen af hovedtelefonernes levetid, ville en mindre mulighed ikke have været mulig!

Tilbage i 1880’erne brugte omstillingsoperatører en type “hovedtelefon” opfundet af Ezra Guilliland, der kunne veje over 4,5 kg. Den indeholdt et ørestykke, der var knyttet til en telefon, og en stor mikrofon hvilende på skulderen.

1910: De første officielle hovedtelefoner

kort historie om hovedtelefoner

Der havde været lignende idéer før, men mange mennesker anser Nathaniel Baldwin for at være ham, der opfandt hovedtelefonen. Alt sammen fordi Baldwins opfindelse inkluderede nogle bemærkelsesværdige fremskridt fra tidligere designs.

I lighed med hovedtelefoner, der bruges i dag, omfattede Baldwins opfindelse 2 polstrede ørekopper og 2 bånd på tværs af hovedet, så det kunne sidde komfortabelt på hovedet – ingen hænder påkrævet.

Uden at indse det enorme potentiale, opfandt Baldwin de første hovedtelefoner i sit køkken i Utah som en enhed til at hjælpe ham med at høre prædikenerne i sit lokale mormontempel.

Oprindelige investorer hånede ideen og vidste ikke dens værdi, før den amerikanske flåde tog den op. Flåden afgav en stor ordre af disse hovedtelefoner på grund af deres design, der ikke behøvede en ekstern strømkilde. Dette åbnede en enorm forretningsmulighed for Baldwin.

Desværre holdt Baldwins økonomiske succes ikke. En række ukloge investeringer og et ophold i fængsel for postsvindel gjorde at hans virksomhed gik konkurs.

1958: Det første varemærke

Nogle lydmærker er let genkendelige, som Philips og Sennheiser. Men alle de mærker, vi kender og elsker i dag, skylder deres start til John Koss.

På dette tidspunkt i 1950’erne var hovedtelefoner ikke let kommercielt tilgængelige. Hovedtelefonbrug var begrænset mest til militær og kommunikation.

Dette ændrede sig i 1958, da Koss udviklede et “privat lyttesystem”, Koss Model 390 fonografen. Den inkluderede en pladeafspiller, højttaler og hovedtelefonstik. Han udviklede også hovedtelefoner sammen med det, Koss SP-3 hovedtelefoner. Disse tidlige hovedtelefoner havde plastik ørekopper, en 3-tommer højttaler og skum ørepuder til behageligt brug.

Med de første hovedtelefoner lavet specielt til musiklytning, åbnede John Koss’ innovation vejen for flere fremskridt inden for hovedtelefonteknologi. Plus, en enorm fremkomst i popularitet for personlig musiklytning.

1960’erne: De første trådløse høretelefoner

første trådløse høretelefoner

Årtier før Bluetooth-teknologi eksisterede, invaderede trådløse høretelefoner allerede markedet. Faktisk var de til stede og meget brugt gennem 1960’erne og 1970’erne.

Disse hovedtelefoner var kendt som “radiohovedtelefoner”, og de var præcis, hvad navnet antyder. Ved at bruge indbyggede am/fm-radioantenner og 2-tommers højttalere i hver polstret ørekop gav disse hovedtelefoner brugerne mulighed for at medbringe deres radio, uanset hvor de gik.

Radioer var en stor ting dengang. Så denne model hjalp også hørehæmmede med at høre deres radioer bedre overalt. Dette er tidlige modeller af radiohovedtelefoner på markedet i dag.

1966: Beatlephones

Beatlephones

John Koss var ikke kun innovativ i sin skabelse af de første stereohovedtelefoner. Han gjorde også betydelige fremskridt inden for markedsføring. The Beatlephones udgivet i 1966 var mærkede hovedtelefoner med et partnerskab mellem Koss og The Beatles.

Samarbejdet med The Beatles var en marketingsucces. For første gang udvidede markedet for hovedtelefoner til at omfatte et teenagepublikum og gå ind i popkulturen.

1979: Walkman

Førhen blev hovedtelefonerne primært brugt som lytteudstyr derhjemme, mest fordi de ikke havde en bærbar lydkilde.

Men at lytte til musik blev mere personlig og privat med introduktionen af Walkman‘en. Dette gav mulighed for at lytte til ens egen musikbibliotek i stedet for radioen. Og for første gang, efter udgivelsen af Walkman’en, blev der solgt flere kassettebånd end vinyler.

“Pas på, verden! I 1979 hjalp Sony hovedtelefoner med at komme ud af huset for første gang med den revolutionerende Walkman. Walkman’en var lille nok til at bære overalt, hvor du gik, og ekstremt let. Dette udfyldte i det væsentlige behovet for bærbarhed i hovedtelefoner.”

Men mens teknologien ændrede den personlige musikscene, mente mange brugere, at de hovedtelefoner, der fulgte med Walkman (lavet af et enkelt metalhovedbånd og 2 skumhøretelefoner) ikke gav den bedste lydkvalitet. Dette førte til et boom i efterspørgslen efter tredjeparts høretelefoner.

Uden at Sony vidste det, banede deres opfindelse vejen for flere mærker og konkurrenter på markedet.

1989: Boses støjreducerende hovedtelefoner

Boses støjreducerende hovedtelefoner

Brugen af hovedtelefoner til en privat lytteoplevelse udviklede sig endnu mere i 1989 med den innovative opfindelse, støjreducerende hovedtelefoner.

Historien om støjreducerende hovedtelefoner startede mange år tidligere, med forskellige designs og patenter, der går tilbage til 1950’erne. Men disse designs blev ikke udviklet til det, vi kender i dag, før Dr. Amar Boses arbejde. Du kan måske genkende ham som grundlæggeren af det populære lydfirma Bose.

Grundlæggende fungerer støjreducerende hovedtelefoner med en lille mikrofon, der fanger al den ydre støj og genererer en lige, modsat lydbølge for at udligne støjen.

Denne teknologi viste sig nyttig for piloter i luftfartsindustrien, kampvognsbesætninger i hæren. Men det udvidede sig selvfølgelig i popularitet til personlig brug.

2001: Fremkomsten af iPods

Der er ingen tvivl om, at Apple ved århundredeskiftet begyndte at gå foran med lyd og teknologiske fremskridt. Et godt eksempel på det er iPods.

Udgivelsen af iPods gjorde plads til bærbar digital musiklytning. På grund af dette flyttede folk ivrigt væk fra klodsede kassettebånd, cd’er osv.

De øretelefoner, der fulgte med dette, fornyede også branchen med deres hvide, slanke og moderne æstetik.

Ligesom det, der skete i 80’erne med fremkomsten af Walkman, førte fremkomsten af iPod og mp3-afspillere til en enorm vækst på markedet for billige, lette øretelefoner, der stort set har fortsat indtil i dag.

2004: Bluetooth-revolution

Selvom der havde været omfattende opgraderinger til de bedste høretelefoner gennem årtier, havde én ting stort set altid været konsekvent: ledninger, der forbinder dem med lydkilden. Det var ved at ændre sig med opfindelsen af Bluetooth.

Bluetooth-teknologi havde været under udvikling siden 1999, men mens tidlige versioner kunne understøtte taleopkald, kunne båndbredden ikke håndtere streaming af studiemusik.

2008: Beats af Dre

Da vi kom ind i 2010’erne, fortsatte hovedtelefoner med at vokse i popularitet og blev i stigende grad integreret med mode. I 60’erne så vi mærkede hovedtelefoner med The Beatles, og dette fortsatte i fuld kraft, da rapperen Dr Dre udgav sine Monster Beats af Dr Dre – store, omfangsrige og dristige.

“Beats by Dre blev et stærkt fashion statement og statussymbol, især efter at have vundet popularitet hos top NBA-spillere i dag.”

Deres succes har inspireret andre berømtheder til også at gå ind i hovedtelefonindustrien. Forbindelsen mellem hovedtelefoner og mode er fortsat, med hundredvis af stilarter tilgængelige i dag til forskellige funktioner og præferencer.

2015: De første virkelig trådløse øretelefoner

Ja, trådløse hovedtelefoner og øretelefoner havde eksisteret før 2015 (Bluetooth-teknologi havde været i brug i omkring 10 år på det tidspunkt), men de var ikke helt trådløse. Ja, hovedtelefoner havde ikke en ledning til lydkilden, men de havde en ledning, der forbinder hvert ørestykke.

Derfor overraskede Onkyo, en japansk producent med speciale i lydudstyr, alle, da de udgav de første virkelig trådløse hovedtelefoner – Onkyo W800BT. Nu, med virkelig trådløse hovedtelefoner, var alt indeholdt i øretelefonerne, inklusive tænd/sluk-knap, mikrofon og lydstyrkekontrol.

Og selvom teknologien ikke er på niveau med de ægte trådløse øretelefoner, vi har i dag, beviste Onkyo muligheden med denne teknologi og banede en vej for flere producenter til at frigive deres egne.

2017: AirPods

Selvom Onkyo måske har frigivet de første virkelig trådløse hovedtelefoner, gjorde det ikke en større indflydelse end Apples AirPods.

Apple ændrede spillet igen i 2017 med en større ændring i designet af deres iPhone og øretelefoner, der bevægede sig væk fra deres kablede øretelefoner. Utrolig let, vejer kun 4 g hver, nogle af AirPods’ bemærkelsesværdige funktioner inkluderer muligheden for at dobbelttrykke for at sætte lyden på pause og automatisk pause, når de fjernes fra øret.

De er hurtigt blevet Apples mest populære tilbehør, med over 120 millioner solgte enheder.

Efter deres store succes blandt forbrugerne, er flere producenter og mærker kommet med deres egne versioner af AirPods, hvor nogle endda kopierer deres stil direkte.

Konklusion

Hovedtelefoner, som vi kender dem, har en lang historie, der går over 100 år tilbage. Industrien er fortsat med at innovere for at følge med, efterhånden som teknologien har udviklet sig, og forbrugernes interesser har ændret sig.

About Anders Buhl 970 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.