Er hovedtelefoner skadelige for hørelsen?

Næsten alle bruger hovedtelefoner, inklusiv vores børn. Men hvad ved vi om de langsigtede virkninger? Og skal vi gøre mere for at beskytte vores hørelse? Og hvor skadelig er hovedtelefoner egentlig for vores hørelse?

Vi har kun fem sanser, så vi skal beskytte vores hørelse ligesom vi beskytter vores syn. Du ville jo aldrig udsætte dit syn ved at kigge op på solen en gang om dagen, men du ville måske ubevidst overbelaste din hørelse med de bedste høretelefoner.

Muligheden for privat at kunne lytte til musik eller andet lyd har ændret verden på mange måder. Det kan næsten garanteres, at hvis du sidder i et tog eller en bus, kan du høre den særprægede støj fra et par hovedtelefoner.

Mobiltelefoner, tabletter, computere og bærbare computere bruger alle hovedtelefoner, og forbruget øges i takt med, at folk ikke kun bruger dem derhjemme, men også ser film, nyheder og hører musik på farten. Men muligheden for at lytte til musik, når vi har lyst, er relativt nyt. Den oprindelige Sony Walkman blev udgivet i 1979, så spørgsmålet er, om vi virkelig kender de langsigtede bivirkninger efter 38 år?

I 1997 udtalte Verdenssundhedsorganisationen (WHO), at “støj-induceret høretab er den største undgåelige årsag til permanent nedsat hørelse over hele verden”. Og for ikke så lang tid siden udtalte WHO bekymret, at 1,1 mia. mennesker, især teenagere og unge voksne, er i fare for høretab på grund af dårlig brug af hovedtelefoner (WHO, 2015).

Så hvad kan vi gøre for at beskytte vores hørelse?

Det korte svar: Skrue ned for lydstyrken.

I sidste ender handler det om hvor lang tid du lytter, og hvor høj volumen er – altså hvor meget dine øre bliver udsat for lyd. Der er specifikke regler og vejledning om støj eksponeringsniveauer, der træder i kraft på arbejdspladsen, men når det kommer til privat brug, er der ingen klare regler eller vejledninger inden for dette område.

Der har været mange forsøg på at løse dette problem. For fem år siden ville næsten alle lydafspilnings apparater, herunder din telefon, blinke med advarsler som fx ‘lytte til højt niveau er farligt’, eller din Iphone ville ændre farve fra grøn til, orange, til rød, når du øgede volumen. Intet af dette beskyttede faktisk din hørelse, og nu er det meste enten væk eller let at fjerne.

Et simpelt men effektivt første skridt ville være at sænke den øvre volumengrænse på din egen enhed. På nuværende tidspunkt skal alle bærbare lydenheder, der sælges i EU, have denne mulighed, selvom det er helt op til ejeren, om de vil aktivere denne funktion. Langt de fleste ejere er dog desværre uvidende om denne funktion.

Nedenfor er en nem trin-for-trin guide, til at hjælpe dig med at beskytte din hørelse, når du bruger hovedtelefoner eller øretelefoner.

Apple apparater

iPhone

Naviger til og vælg:

  • Indstillinger
  • Musik
  • Volumengrænse

Dette giver dig mulighed for at indstille et maks niveau. Nogle apparater har også mulighed for at aktivere “EU-volumengrænse”, som automatisk sænker niveauet til EU-anbefalet niveau. Du kan også manuelt vælge et lavere niveau, hvis det er nødvendigt, for eksempel til små børn.

iPad

Naviger til og vælg:

  • Indstillinger
  • Musik
  • Volumengrænse

Meget lig iPhone, bortset fra at muligheden for at vælge det anbefalede EU-niveau mangler. Det er op til brugeren at indstille et passende niveau.

Android apparater

Android apparater er ikke så ligetil. I stedet for en begrænset lydstyrke, advarer den dig, når volumenet er kommet forbi et sikkert niveau: “Lytte ved for høj lydstyrke i for lang tid kan beskadige din hørelse. Tryk på OK for at tillade, at lydstyrken øges over sikre niveauer “.

Efter dette faresignal skifter den farve fra grøn til rød for at angive det usikre lydniveau. Problemet er, at de fleste mennesker bare trykker på ‘OK’, og advarslen kommer aldrig igen. Advarslen kommer kun igen efter en slukning eller genstart af telefonen.

Du kan dog stadig opnå en volumengrænse gennem apps, der er gratis tilgængelig på Google Play. Disse er en fantastisk løsning, især når du vil begrænse lydstyrken på et barns enhed. Nogle apps indeholder faktisk en børnesikring, så du kan indstille et niveau, der ikke kan ændres uden et kodeord. “Limit Volume” og “Volume Limiter Lock” er blot et par eksempler på de tilgængelige apps.

Andre tips til beskyttelse af din hørelse

Kontroller altid lydstyrken på hovedtelefonerne eller øretelefonerne for at se om den er passende – dette vil variere afhængigt af den anvendte type. Bare fordi volumen er sat til sikker grænse, betyder det ikke, at det ikke er højt. Du vil muligvis indstille niveauet lavere, især for yngre børn.

About Anders Buhl 975 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.