Google Play Butik: Guide til begyndere

Google Play Butikken er en af de største og vigtigste dele af Android. Det er det centrale knudepunkt for alt app- og spilindhold. Det er også et udmærket sted for film, tv-shows og e-bøger. Google Play Butik er til tider lidt overvældende, men du kan lære, hvordan du nemt navigerer i den med lidt hjælp. Der er et væld af kommandoer, handlinger og andre aktiviteter i appen. Bare rolig – vi kommer til at dække stort set dem alle. Herunder er omtrent alt, hvad man kan gøre i Google Play Butik.

Læs også: De bedste Android-telefoner lige nu

Bemærk venligst, at nogle handlinger er mere komplicerede end andre. Hvis du oplever problemer med Play Butik, så er her de mest almindelige problemer, og hvordan du løser dem samt nogle almindelige fejlkoder, og hvad du skal gøre ved dem.

Hvad er Google Play Butik?

Så hvad er Google Play Butik, egentlig? Google Play Butik er en digital butik til forskellige typer medier. Folk bruger oftest appen til at downloade apps og spil. Play Butik sælger dog også e-bøger, tv-shows og film. Hver kategori har også sin egen selvstændige app (undtagen apps og spil), så du kan også browse på den måde.

Butikken var oprindeligt kaldt Android Market, og udkom i oktober 2008. Den modtog mange UI-opdateringer gennem årene sammen med yderligere indhold og funktionalitet. Den skiftede navn til Play Store i marts 2012, og det har det været lige siden.

Selvom Google Play er stærkt forbundet med Android, er det ikke en del af den almindelige Android-oplevelse. Det er faktisk et ekstra stykke software til Googles specifikke Android-oplevelse. Derfor er Play Butik ikke tilgængelig på Androids som Amazons Fire OS. Leverandører skal overholde et specifikt sæt regler for at få Google-apps, og Play Butik er en del af denne pakke. Der findes også alternative app-butikker til Android.

Det grundlæggende

Den har nogle grundlæggende indstillinger med simple adgang. Play Butik giver nem kontrol over meddelelser, downloadindstillinger og nogle andre finjusteringer. Vi giver dig en kort gennemgang om, hvor de er, og hvordan du får adgang til disse.

Skift indstillinger for Google Play-meddelelser:

 • Tryk på dit profilbillede i øverste højre hjørne, og tryk på Indstillinger. Derefter skal du vælge Generelt, og notifikationer skulle nu være en mulighed.
 • Du kan aktivere (eller afvise) meddelelser på din konto, når opdateringer er tilgængelige, og når opdateringer er installeret. Der er også yderligere muligheder for, hvornår en forhåndsregistreret app eller spil lanceres sammen med en notifikation om tilbud og kampagner.

Skift Google Play download-indstillinger:

 • Der er faktisk to downloadindstillinger i Google Play Butik. Tryk på profilbilledet igen, og gå til Indstillinger. Denne gang skal du trykke på netværkspræferencer, hvor downloadindstillingerne findes.
 • Den første er indstillinger for download af apps. Du kan indstille dette til kun at downloade apps via en Wi-Fi-forbindelse, over ethvert andet netværk eller at spørge dig, når du vælger at downloade.
 • Den anden er automatisk opdatering af apps. Den første mulighed lader dig downloade opdateringer via enhver forbindelse, den anden begrænser alt til kun Wi-Fi, og den tredje mulighed slår automatisk opdatering helt fra.
 • Selvom den tredje ikke er en downloadindstilling, kan du her deaktivere automatisk afspilning af videoer. Jeg anbefaler at gøre det, da det er meningsløst spild af data.

Få adgang til, se og rediger din Google Play-ønskeliste:

 • Du kan tilføje enhver app, spil, film, tv-show, bog eller sang/album til din ønskeliste ved at gå til det pågældende medies side, trykke på 3-punktsmenuen i øverste højre hjørne og trykke på Tilføj til ønskeliste.
 • Se din ønskeliste ved at gå til Play Butikkens startside, tryk på profilbilledeknappen og tryk på Samling. Hvis du derefter trykker på en af mulighederne, kommer du til det pågældende elements Play Butik-side, så du enten kan downloade, købe det eller fjerne det fra din ønskeliste.
 • Du kan også gå ind i Indstillinger igen, klikke på Generelt og derefter Præferencer for konto og enhed. Derfra skal du trykke på Ryd ønskeliste for at fjerne alle de tidligere ønskede valg.

Skift dit Google Play Butik-tema:

 • Den her er nem. Tryk på profilbillede-knappen, og vælg Indstillinger.
 • Tryk på sektionen Generelt for at udvide den, og tryk derefter på indstillingen Tema. Dine muligheder bør nu være lyst, mørkt og systemstandard. De to første muligheder er selvforklarende. Systemstandard-indstillingen gør Play Butik mørk eller lys baseret på din enheds tema.

Skift indstillinger for Google Play Protect:

 • Tryk på profilbillede-knappen, og vælg indstillingen Google Play Protect.
 • Tryk på tandhjulsikonet i øverste højre hjørne for at se indstillingerne for Google Play Protect. Du kan også gennemtvinge en scanning for at sikre, at alle dine apps er i orden.
 • Vi anbefaler ikke at slå noget fra, da alle indsamlede data er anonyme, og Google Play Protect fungerer bedre end antivirus-apps i stort set alle tilfælde. Men hvis du vil deaktivere dem, kan du det her.

Se betalingshistorik, saldo og indløs gavekoder:

 • Tryk på profilbillede-knappen, og tryk derefter på Betalinger og abonnementer.
 • Herfra kan du vælge Betalingsmetoder, Abonnementer, budget og historik og Indløs gavekode. De 4 punkter gør stort set hvad de siger de gør.
 • Der er en anden mulighed for at indløse et gavekort under sektionen Betalingsmetoder samt en mulighed for direkte at købe Google Play-kredit.

Se andre indstillinger i Google Play Butik:

 • Klik på profilknappen, og vælg Indstillinger.
 • Under menu-punktet Om kan du se din version af Google Play Butik, se din Play Protect-certificering og se Open source-licenser.
 • Til sidst kan du se familieindstillinger under menu-punktet Familie. Her kan du bl.a. slå børnesikring til og fra.

Sådan aktiverer og deaktiverer du Instant Apps:

 • Instant Apps er en funktion, der midlertidigt indlæser apps fra weblinks og andre steder uden faktisk at downloade appen, så du kan prøve den, før du downloader den.
 • Tryk på profilbillede-knappen, og tryk på Indstillinger.
 • Tryk på sektionen Generelt, og vælg muligheden Google Play Instant. Aktiver det på næste skærmbillede. Bemærk venligst, at det kan tage lidt tid at dukke op i ting som f.eks. websøgninger.

Det burde dække alt det grundlæggende.

Sådan logger du ind og ud af Play Butik

Google Play Butik:

Lad os først dække det grundlæggende. Du logger normalt ind på Play Butik, når du logger ind på din Google-konto, mens du konfigurerer din telefon. Men hvis du ved et tilfælde ikke gjorde det, kan du stadig gøre det på andre måder. At logge ud er sjældnere at gøre, men det kan stadig lade sig gøre.

Log ind på Google Play Butik (to metoder):

 • Den første metode er at åbne Play Butik-appen. Den vil genkende, at ingen er logget ind, og beder dig om at logge ind med din Google-konto.
 • Hvis det første trin ikke virker, kan du gå til Indstillinger, navigere til Konti og klikke på Tilføj konto. Vælg Google på næste side.
 • Indtast din e-mailadresse og tryk på knappen Næste. Gør det samme med din adgangskode på næste side. Til sidst skal du håndtere enhver to-faktor-godkendelse, hvis du har det aktiveret.
 • Det burde være det. Åbn Play Butik igen, og begynd at surfe efter ting.

Log ud af Google Play Butik:

 • Gå til Indstillinger, videre til Konti, og vælg den konto, du vil fjerne.
 • På den næste side skal du trykke på knappen Fjern konto. Der vises en prompt. Vælg Fjern konto en gang til for at fjerne kontoen. Fjernelse af en konto logger dig automatisk ud af Google Play.

Desværre er din Google-konto knyttet til Play Butik sammen med alle andre Google-apps. Det er således ikke muligt at logge ud af Play Butik, men forblive logget på Gmail. Dette er en begrænsning ved Android, da din Google-konto styrer alt. Selvom du har to Google-konti, er de begge logget ind i Google Play Butik på samme tid.

Sådan bruger du flere Google Play-konti på den samme enhed:

 • Log ind på din første konto ved hjælp af en af de metoder, der er angivet ovenfor.
 • Du har to muligheder for at tilføje yderligere konti. Den første er at gå ind i din telefons indstillinger, gå til afsnittet Konti og tilføje en anden Google-konto. Da Google-konti også automatisk er Play Butik-konti, vil den også logge dig ind i Play Butik.
 • Den anden mulighed er i Google Play Butikken. Tryk på profilbillede-knappen, og tryk derefter på den cirklede pil til højre for dit brugernavn og din e-mailadresse. Tryk på Tilføj en anden konto, og følg vejledningen for at tilføje en anden konto.
 • For at skifte konto skal du trykke på profilbillede-knappen, trykke på den cirklede pil og derefter vælge en af de andre anførte konti.

Det burde gøre det. Med ovenstående vejledninger kan du logge ind, logge ud og logge ind med flere konti i Play Butikken.

Sådan installeres og opdateres apps på Google Play

Den mest almindelige aktivitet er at downloade applikationer og spil. Dette er en ret simpel ting, og du kan finde apps og spil overalt.

Installer apps eller spil i Google Play:

 • Find den app eller det spil, du ønsker, ved at søge efter den via Kategorier eller med Googles anbefalingsmaskine. Klik på den app, du ønsker, når du har fundet den.
 • Klik på knappen Installer. Play Butik vil nu downloade appen eller spillet og automatisk installere det.
 • Bemærk: Hvis appen eller spillet ikke er gratis, skal du betale for det, før du kan downloade det. Tryk blot på prisknappen, og Google Play vil tage dig gennem processen trin for trin. Du skal tilføje en betalingsmetode, hvis du ikke gjorde det tidligere.

Opdater dine apps og spil i Google Play:

 • Klik på profilbillede-knappen i øverste højre hjørne af skærmen på Play Butiks startside.
 • Vælg Administrer apps og enheder.
 • Tryk på fanen Administrer, og du skulle se en liste over alle dine apps og spil. Tryk på Tilgængelige opdateringer for at se alle tilgængelige opdateringer. Derfra kan du trykke på knappen for at opdatere dem alle på én gang eller klikke på hver app for at opdatere individuelt.

Sådan afmelder du dig fra spil, kommende begivenheder og betaprogrammer:

 • Klik på profilbillede-knappen, og tryk derefter på Indstillinger. Under punktet Generelt skal du klikke på præferencer for konto og enhed. Her kan du deaktivere salgsfremmende e-mails fra Google Play, rydde din søgehistorik, afmelde dig begivenheder, forlade betaprogrammer og afmelde dig fra forhåndsregistrering.

Tilføjelse og fjernelse af betalingsmetoder og gavekort i Google Play Butik

Hvis du nogensinde skulle købe noget i Play Butik, skal du tilføje en metode til at betale for de ting. Heldigvis er dette ikke særlig svært.

Sådan tilføjer du en betalingsmetode til Google Play:

 • Klik på profilbillede-knappen for at åbne menuen. Klik på Betalinger og abonnementer.
 • Tryk derefter på Betalingsmetoder.
 • Den øverste halvdel af siden viser dine eksisterende betalingsmetoder. Den nederste halvdel giver dig mulighed for at tilføje flere. Du kan tilføje et kredit- eller betalingskort, bruge mobilfakturering (hvor det er tilgængeligt), tilføje din PayPal, indløse en kode til Google Play-kredit og købe Google Play-kredit.
 • Vælg den mulighed, du ønsker, og følg vejledningen for at tilføje en betalingsmetode. Det burde være ret ligetil.

Sådan fjerner du en betalingsmetode fra Google play:

 • Klik på profilbillede-knappen for at åbne menuen, og klik på Betalingsmetoder.
 • Rul ned og vælg Flere betalingsindstillinger.
 • En webbrowser åbnes, hvor du kan se dine Google Pay-betalingsmetoder (Google Play bruger Google Pay).
 • Find den betalingsmetode, du vil slette, og tryk på knappen Fjern. Dette bør fjerne kortet fra din konto.

Sådan indløser du et Google Play-gavekort:

 • Klik på profilbillede-knappen og vælg betalinger og abonnementer.
 • Tryk på Indløs gavekode på næste side.
 • Herfra kan du enten scanne gavekortet med dit kamera eller indtaste koden. Tryk på knappen Indløs.
 • Der er en metode mere. Følg de samme trin som at tilføje en betalingsmetode, bortset fra at denne gang skal du trykke på Indløs kode og følge de samme anvisninger som før for at indløse en kode. Vi anbefaler dog den første mulighed, da den er en smule hurtigere.

Sådan tjekker du din Google Play-saldo:

 • Tryk på profilbillede-knappen, og tryk derefter på Betalingsmetoder. Saldoen vises øverst over dine andre betalingsmetoder.

Kræv godkendelse for køb:

 • Tryk på profilbillede-knappen som sædvanlig, og gå ind i Indstillinger.
 • Åben godkendelses-menuen
 • Den første mulighed lader dig bruge biometrisk godkendelse. Indstillingen bruger din standard biometriske metode (fingeraftryk, ansigtslås osv.) til at godkende køb.
 • Den anden mulighed lader dig vælge, hvor ofte du vil have Google Play til at godkende køb.
 • Muligheden Aldrig gør, så du aldrig behøver at indtaste en adgangskode for at købe indhold fra Play Butikken. Det er den mindst sikre mulighed.
 • Muligheden hvert 30. minut giver dig mulighed for at downloade og købe ting uden adgangskode i 30 minutter, efter du har foretaget dit første køb. Dette er en fin sikkerhedsmulighed.
 • Endelig er der muligheden ved alle køb via Google Play på denne enhed, som bogstaveligt talt vil bede dig om en adgangskode, hver gang du prøver at bruge penge. Dette er den, vi anbefaler til alle, især til forældre, der lader deres børn bruge deres telefoner til at spille mobilspil.

Med disse vejledninger burde du nemt kunne tilføje og fjerne permanente betalingsmetoder samt tilføje gavekortsaldi til din Play Butik-konto.

Tilføj, skjul og fjern enheder fra Google Play

Der er nogle gode nyheder og nogle dårlige nyheder omkring denne proces. Den gode nyhed er, at din enhed automatisk føjes til Google Play, så snart du logger ind på din Google-konto på din telefon, og intet andet er nødvendigt fra din side.

Desværre kan du ikke permanent fjerne enheder fra Google Play på nuværende tidspunkt. Du kan dog logge ud for at fjerne Google Play-adgang til en bestemt enhed, og vi har denne vejledning ovenfor. Til gengæld kan du skjule enheder fra din liste på Google Play, og vi viser dig, hvordan du gør det.

 • Brug en webbrowser og gå til Play Butikken hjemmeside.
 • Klik på tandhjulsknappen i øverste højre hjørne.
 • Du bør nu se en liste over alle dine Android-enheder. Der er også en kolonne kaldet Synlighed. Fjern markeringen i afkrydsningsfeltet for alle enheder, du ikke ønsker skal vises på din Google Play-konto.

Dette udgør en sikkerhedsrisiko, og vi håber, at Google genovervejer sin holdning til at lade os fjerne enheder fra vores Google Play-konti. Indtil videre anbefaler vi, at du logger ud af Play Butik på enhver telefon, du har til hensigt at smide ud eller sælge, og udfører en fabriksnulstilling manuelt for at sikre, at ingen kan få adgang fra den enhed.

Læs også: Sådan skifter du fra iPhone til Android

About Anders Buhl 973 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.