Hvad er Apple Spatial Audio (Rumlig lyd), hvordan virker det, og hvordan får man det?

Hvad er Apple Spatial Audio

Apples Spatial Audio eller Rumlig lyd blev introduceret med iOS 14 i september 2020 og har udviklet sig en del over tid. Det er Apples svar på Dolby Atmos til hovedtelefoner og Sonys 360 Reality Audio, der skaber en virtuel 3D-surroundlydeffekt i et par stereohovedtelefoner. Det virtualiserer et lydmix, der omgiver dig, så det ser ud til, at du er midt i handlingen.

Det er dog unikt, at den også bruger sporingshardware i Apple-enheder, inklusive AirPods (3. generation), AirPods Pro 2 og AirPods Max-hovedtelefoner, til at spore dit hoved i realtid sammen med positionen af en iPad eller iPhone. Dette gør det muligt at placere lydeffekten realistisk afhængigt af, hvor du kigger eller vender dig.

Det er værd at bemærke, at spatial audio eller rumlig lyd også er et udtryk, der bruges af andre producenter, som Google med sine Pixel Buds og Amazon for Amazon Music. Dette refererer til den samme, mere fordybende lydoplevelse, men Apples udgave byder også på hovedsporingsteknologien, som er separat. Her er, hvordan det virker, hvilke enheder det er tilgængeligt på, hvordan du tænder og slukker det, og alt andet, du har brug for at vide.

Hvordan fungerer Spatial Audio?

Spatial Audio giver dig mulighed for at høre tredimensionel lyd fra understøttede videoer, der følger bevægelsen af din iPhone eller iPad.

Det genskaber effektivt en biograflignende oplevelse, hvor lyde ser ud til at komme fra hele vejen rundt om dig – foran, bagved, fra siden – selv over dit hoved. For at gøre dette bruger Spatial Audio 5.1, 7.1 og Dolby Atmos-miks fra en kompatibel film eller video, anvender retningsbestemte lydfiltre og justerer frekvenserne af de forskellige lyde, der sendes til hvert øre for at give dem en plads i et 3D-lydbillede.

Hvor Apples Spatial Audio adskiller sig fra andre lignende teknologier, som Dolby Atmos til hovedtelefoner, er i sin sporing. Accelerometre og gyroskoper i AirPods Max, AirPods Pro/AirPods Pro 2 og AirPods (3. generation) bruges til at spore din hovedposition og justere lyden derefter. Den sporer også din iPhone eller iPad, så lyden du hører også er i forhold til den skærm du ser på.

Som et resultat, når Apples Spatial Audio er tændt, og du ser en understøttet film eller video, forbliver den lyd, du hører, med handlingen på skærmen, hvis du drejer hovedet eller flytter din enhed.

Hvad med Spatial Audio med Dolby Atmos?

Ud over Spatial Audio til film og tv-serier tilbyder Apple Spatial Audio med Dolby Atmos-musiknumre på Apple Music.

Disse er blevet remixet til at være objektbaserede, med forskellige lyde og elementer af nummeret placeret omkring og over dig. Dette er for at give indtryk af, at du sidder midt i et studie eller livekoncert.

Som med film giver det indtryk af dette 3D-lydbillede gennem almindelige stereohovedtelefoner, men det kræver et dedikeret Dolby Atmos-musikmix for at få det til at fungere. Der er i øjeblikket tusindvis af sange tilgængelige i Spatial Audio, og når de afspilles gennem hovedtelefoner, høres musikken komme fra alle sider.

Med hensyn til hvilke hovedtelefoner der er kompatible, understøtter alle Apple- og Beats-hovedtelefoner med H1- eller W1-chippen de nye 3D-musikmix, når de afspilles gennem en iPhone, iPad, Mac eller Apple TV, og vil have Atmos-afspilning slået til som standard. Men faktum er, at alle hovedtelefoner kan afspille Spatial Audio, du skal bare dykke ned i Apple Musics menuer for at sikre, at du hører det, da tredjeparts høretelefoner ikke tænder for Dolby Atmos-understøttelse automatisk.

For at lytte på dine høretelefoner fra tredjepart skal du gå til Indstillinger > Musik > Dolby Atmos og skifte til “Always On”. Dette virker dog kun med Spatial Audio med Dolby Atmos – almindelig film og TV Spatial Audio er stadig en eksklusiv Apple-enhed.

Du kan også høre det komme gennem de interne højttalere på en iPhone eller iPad, der kører iOS 15.1 eller nyere, MacBook Pro eller HomePod (begge generationer), selvom det ikke er den bedste måde at opleve det på. Et Apple TV 4K vil også afspille Dolby Atmos-numre gennem et kompatibelt TV eller AV-modtager (som med understøttede film).

Nogle Android-enheder understøtter også Spatial Audio med Dolby Atmos gennem Apple Music-appen. Det er dog producentspecifikt, så tjek først, at din telefon er kompatibel.

Sådan får du Spatial Audio

Der er et par ting, du skal bruge for at opleve Apples Spatial Audio på film og tv-serier. De er:

 1. AirPods Pro/Airpods Pro 2, AirPods Max, AirPods (3. generation) eller nyeste Beats-hovedtelefoner.
 2. En iPhone 7 eller nyere, iPad Pro 12,9-tommer (3. generation) eller nyere, iPad Pro 11-tommer (1. generation) eller nyere, iPad Air (3. generation) eller nyere, iPad (6. generation) eller nyere, iPad mini (5. generation) eller senere.
 3. iOS 14 eller iPadOS 14 eller nyere
 4. AV-indhold fra en understøttet app. Hvis en app understøtter 5.1, 7.1 eller Dolby Atmos – som Netflix, Disney+ eller Prime Video – så fungerer den med Spatial Audio.

Som nævnt ovenfor fungerer Spatial Audio med Dolby Atmos på Apple Music automatisk, selvom du bliver nødt til at skifte den til “Always On” i Indstillinger > Musik > Dolby Atmos, hvis du bruger høretelefoner fra tredjepart.

Hvordan slår du Apple Spatial Audio til eller fra?

Følg nedenstående trin for at slå Spatial Audio til.

 1. Gå til Indstillinger
 2. Tryk på Bluetooth
 3. Find dine AirPods (3. generation), AirPods Pro/AirPods Pro 2 eller AirPods Max
 4. Tryk på “i” ved siden af dine hovedtelefoner
 5. Rul ned og slå Spatial Audio til
 6. Du kan også trykke på ‘Se og hør, hvordan det virker’ for en hurtig demo, der sammenligner det med stereolyd

Hvordan styrer du Spatial Audio?

Når du ser en kompatibel video eller film på din iPhone eller iPad med dine AirPods (3. generation), AirPods Pro/AirPods Pro 2 eller AirPods Max, kan du her se, hvordan du styrer Spatial Audio og kontrollerer, om den er tændt:

 1. Stryg ned fra toppen af din skærm eller op fra bunden, afhængigt af din iPhone- eller iPad-model, for at åbne kontrolcenteret
 2. Tryk og hold lydstyrkeknappen nede
 3. En anden skærm vises, hvor du vil kunne se ikonet Spatial Audio
 4. Tryk på den én gang for at slå den til eller fra. Den er blå, når den er tændt, og sort, når den er slukket.
 5. Hvis lydbølgerne pulserer rundt om personens hoved i ikonet, er Spatial Audio slået til. Hvis de ikke bevæger sig, men ikonet er blåt, er Spatial Audio aktiveret, men ikke aktiv for det indhold, du lytter til.
About Anders Buhl 970 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.