Hvad er Spotify, og hvordan fungerer det?

Hvad er Spotify

Spotify er en digital musikstreamingtjeneste, der giver dig adgang til millioner af sange, podcasts og videoer fra kunstnere over hele verden.

Spotify er umiddelbart tiltalende, fordi du kan få adgang til indhold gratis ved blot at tilmelde dig ved hjælp af en e-mailadresse eller ved at oprette forbindelse til Facebook. Hvis du ikke er vild med at skulle betale månedlige abonnementsgebyrer for Spotify Premium, eller bare vil prøve det af og teste det, er det nemt at komme i gang, og der er ingen binding.

Hvordan fungerer Spotify?

Spotify giver dig adgang til et massivt og stadigt voksende bibliotek af musik- (og video-) indhold, stort set uanset hvor du er i verden, så længe du har en internetforbindelse. Du kan også downloade numre, albums og andet indhold til at lytte offline. Spotify er også vidunderligt at bruge på flere enheder. Du kan lytte på din telefon, din computer, dit fjernsyn, din smarthøjttaler og mange andre enheder. Der er Spotify-apps, du kan downloade fra din foretrukne app-butik, men du kan også få adgang til den via nettet eller caste den fra din telefon til andre enheder.

Det er nemt at komme i gang med at lytte til musik på Spotify:

 1. Besøg Spotify-hjemmesiden og tilmeld dig. Vi vil anbefale, at du tilmelder dig med Facebook, hvis du har en konto, da det vil gøre det nemmere at finde og følge venner, se, hvad de lytter til og dele sange med dem.
 2. Vælg et abonnementsniveau. Vi vil anbefale at gå til Spotify Premium, da det giver dig adgang til flere funktioner, er mere fleksibelt og vil forbinde med flere enheder.
 3. Download og installer den gratis Spotify-applikation. Der er versioner til desktop og iPhone/iPad og Android-telefoner.
 4. Log ind på din konto på disse enheder og lyt.

Den grundlæggende opsætning er ret ligetil, men der er meget mere til Spotify, når du først dykker ned i det, og det bliver smartere, jo mere du lytter.

Hvordan fungerer Spotify

Kan du downloade musik fra Spotify?

Ja og nej. Med Spotify Premium kan du indstille musik til at være tilgængelig “offline”, men det er ikke det samme som at downloade musik i traditionel forstand.

For eksempel kan du ikke prøve at snyde systemet ved at downloade et album og derefter annullere dit abonnement på et senere tidspunkt. Og du kan ikke downloade numrene for at brænde dem over på en cd eller kopiere dem til andre enheder.

Ideen med Spotifys offline-tilstand er at give dig adgang til din yndlingsmusik, når du forsøger at gemme mobildata eller rejser et sted, hvor adgang til internettet måske ikke er let.

Med Spotify Premium kan du have op til 10.000 sange tilgængelige at lytte til offline på op til fem forskellige enheder. Det er også nemt at downloade sange, album eller afspilningslister på Spotify, hvilket er fantastisk. Du skal bare skifte til/fra-knappen ud for Download på det album, du gerne vil downloade, for at lytte offline. Alternativt kan du klikke på de tre prikker øverst til højre og klikke på “Download”.

Hvor meget data bruger Spotify?

Som du kan forestille dig, da Spotify kræver, at du er online for at bruge det, betyder det, at det bruger nogle af dine mobildata til at afspille sange og indhold. Det er værd at huske på, især hvis du har en månedlig datagrænse på din telefon eller bredbåndsforbindelse.

Mængden af data, som Spotify bruger, vil afhænge af den streamingkvalitet, du vælger – mere om dette. Dette er en grov guide til, hvor meget data Spotify bruger:

 • En times musikafspilning vil bruge omkring 50 MB data, når kvaliteten er indstillet til “normal”.
 • Ved normal kvalitet kan du spille omkring 24 timers musik til omkring 1 GB dataforbrug.
 • Ved høj kvalitet vil 1 GB blive brugt på mindre end 15 timer.
 • Ved ekstrem kvalitet bruger du 1 GB data på 7 timer.
 • Du vil bruge meget mere data med videoafspilning.

Du kan kontrollere og ændre kvaliteten af streaming og download af sange ved hjælp af mobildata i indstillingerne på din enhed.

Højkvalitets streaming og lydkvalitet

Der er fire forskellige niveauer af streamingkvalitet på Spotify. Alt streaming foregår i Ogg Vorbis-formatet og bruger følgende bithastigheder for hvert af kvalitetsniveauerne:

 • Lav ved 24 kbps
 • Normale streams ved 96 kbps
 • Høj ved 160 kbps
 • Meget høj ved 320 kbps

Kvalitetsniveauet, du bruger, afhænger af dine præferencer og valg omkring dataforbrug, men det er værd at bemærke, at Meget høj kun er tilgængelig for Spotify Premium-abonnenter. Og med hensyn til webafspilleren får ikke betalende brugere kun adgang til 128kbit/s kvalitet vs 256kbit/s for premium brugere.

Spotify Friends

Sådan finder du personer og venner på Spotify

Hvis du tilmelder dig Spotify med Facebook eller forbinder din Facebook-konto på et senere tidspunkt, kan du nemt finde og følge venner og se, hvad de lytter til.

Aktivitetsfeedet vises i højre side af desktopsoftwaren og er en fantastisk måde at opfange venner, der lytter til den samme musik som dig.

Du kan også bruge søgefunktionen i appen til at finde venner. Gå ind på din profil i indstillinger og tryk på knappen “Find venner”, som giver dig mulighed for at finde og følge flere venner eller kunstnere.

Hvis du ikke er på Facebook eller ikke ønsker at forbinde din Facebook-konto til Spotify, kan du stadig finde og følge venner, det kan bare være lidt sværere i nogle tilfælde.

Ifølge Spotify er den bedste måde at finde og følge en ven på at bruge søgefeltet på skrivebordsklienten og bruge dette format:

spotify:user:USERNAME

Kopier dette og erstat USERNAME med navnet på din ven. Hvis dette ikke virker, så bed din ven om enten at kopiere deres profillink direkte fra deres profilside og sende det til dig. Alternativt kan du spørge, om de må dele en af deres offentlige playlister med dig. Hvis de har oprettet afspilningslisten, er deres brugernavn indeholdt i URL’en som et tal:

Du kan enten bruge det nummer til at finde dem eller klikke på deres navn i afspilningslisten for at følge dem. For mere detaljeret vejledning om at finde venner på Spotify, se Spotifys officielle vejledning.

Spotify-playlister, radio og opdage ny musik

Det er lige så nemt at oprette en afspilningsliste som at højreklikke på en sang og klikke på “Tilføj til afspilningsliste” eller klikke på de tre prikker ved siden af en sang på appen.

Find dine yndlingssange og put dem i en playliste. Når du først kommer i gang, vil du hurtigt opdage, at du følger playlister lavet af venner eller kunstnere.

Spotify er også smart, jo mere du lytter, jo mere lærer den den slags musik, du kan lide, og det har en indflydelse på den musik, den vil præsentere for dig i fremtiden. Når du dykker ned i “Hjem”-sektionen af appen, vil du finde en række anbefalinger baseret på dine seneste lyttevalg. Dette inkluderer kunstnere, der ligner dem, du allerede har lyttet til, såvel som dine “Discover Weekly”, “Release Radar”, “Top Songs of [year]” og “Family Mix”-playlister, blandt andre.

Hvad er Discovery Weekly?

“Discover Weekly” er en afspilningsliste, der automatisk opdateres af Spotify hver mandag og indeholder en række forskellige sange baseret på, hvad du har lyttet til for nylig. Det er en fantastisk måde at opdage nye sange, der allerede passer til din personlige smag.

Hvad er Release Radar?

“Release Radar” er et udvalg af nye numre fra kunstnere, du følger. Det er værd at bemærke her, at hvis du følger dine yndlingsmusikere, vil du også modtage notifikationer og opdateringer, når de udgiver nyt indhold.

Hvad med de andre?

“Family Mix” kombinerer musik lyttet til af alle i et Premium for Family-abonnement, og du kan vælge mellem Chill eller Upbeat.

“Topsange i [året] er alle de sange, du har elsket mest i det foregående år.

For at opdage ny musik kan du enten trykke på fanen “Hjem”, hvor du finder masser af muligheder, eller du kan gå til fanen “Søg” for at søge efter nyt indhold efter kategori og genre. Dette er fantastiske måder at opdage ny musik, der ligner din nuværende smag, men som du måske ellers ikke havde lyttet til.

Hvad er Spotify Enhance?

I september 2021 udgav Spotify en smart opdatering til sin mobilapp for at hjælpe dig med at opgradere dine playlister.

Enhance er en knap, du kan trykke på, og som sidder øverst på dine afspilningslister. Hvis du trykker på knappen, udfyldes afspilningslisten med ekstra sange i samme stil. Personlige musikanbefalinger baseret på dine nuværende lyttevaner.

Forbedringsknappen føjer ekstra sange til din afspilningsliste, blandet mellem dem, du allerede har tilføjet. Du får en ekstra sang efter hver to af dine egne numre med maksimalt 30 ekstra, der føjes til din afspilningsliste.

Hvis du kan lide det, du ser, kan du klikke på plusknappen for at tilføje hvert spor permanent. Hvis du ikke er fan af tilføjelserne, kan du klikke igen, og den vil fjerne det tilføjede som en fortryd-knap.

Spotify Bluetooth-forbindelse

Spotify Bluetooth-forbindelse

En af de åbenlyse fordele ved Spotify er, at hvis du bruger det på din telefon, kan du oprette forbindelse til et væld af forskellige Bluetooth-enheder og streame dit indhold på den måde. Uanset om det betyder en højtalere i hjemmet, høretelefoner i din bil eller Bluetooth-hovedtelefoner – der er masser af muligheder. Med Spotify Premium kan du også drage fordel af Spotify Connect.

Hvad er Spotify Connect?

Spotify Connect giver dig mulighed for at afspille din musik gennem en række forskellige Wi-Fi-forbundne enheder inklusive alt fra Wi-Fi-højttalere til dit fjernsyn, Amazon Echo, Google Home, Chromecast, pc og meget mere.

Dette er fantastisk, fordi det betyder, at du kan lytte til din musik flere steder og med flere enheder. Det giver dig også mulighed for at vælge, hvordan du styrer musikken, der afspilles på din Spotify-konto. For eksempel, hvis du streamer til højttalere i din lounge ved hjælp af din telefon, kan du bruge den som en fjernbetjening til at justere lydstyrken, skifte numre eller oprette en festafspilningsliste, mens du lytter.

Hvad er Spotify Pets?

Spotify har tilsyneladende udført nogle undersøgelser og fundet ud af, at en stor procentdel af kæledyrsejere specifikt spiller melodier for deres kæledyr.

For at hjælpe med at skabe den perfekte lytteoplevelse for kæledyrsejere har virksomheden skabt et værktøj, der hjælper dig med at oprette en kæledyrs-playliste. Det er også nemt at komme i gang med det:

 1. Besøg Spotify Playlist-minisiden
 2. Log ind på din konto
 3. Klik for at vælge dit kæledyr, om det er hund, kat, leguan, hamster eller fugl
 4. Vælg en stemning og tilføj noget info om dit kæledyr
 5. Tilføj deres navn
 6. Klik for at oprette afspilningslisten og begynde at lytte

Disse kæledyrscentrerede afspilningslister er baseret på din musikalske præference og tager kun hensyn til dit kæledyrs humør og gemyt.

Spotify Kids

Spotify Kids er en app specielt designet til små børn, der er en del af en husstand, der allerede har et Spotify Premium-abonnement.

Denne app henvender sig til børn, der lytter fra tre år og opefter, og den er også designet til at være “sikker” og privat. Som du kunne forvente, er musikken her mere interaktiv med sange, filmlydspor og endda historier.

Lytteindhold på denne app inkluderer også melodier håndplukket af et dedikeret team af redaktører for at sikre god lytning for de små.

Appen er også designet til at være børnevenlig for også at gøre den engagerende og brugervenlig.

Ligesom den primære Spotify-app er Spotify Kids også tilgængelig til både Android– og iOS-enheder.

Hvor meget koster Spotify?

Spotify kommer i to kategorier – gratis og Premium. Spotify Premium koster 99 kr. om måneden, hvilket inkluderer adgang til funktioner som reklamefri streaming, ubegrænsede skip, ekstrem kvalitetsstreaming og Spotify Connect.

Hvis flere personer i dit hus bruger Spotify, kan du overveje Premium for Family, som giver op til seks personer adgang til deres egen unikke Spotify-konto under én regning. Alle brugere skal bo på samme adresse, så det er ikke en pakke, som man kan dele med sine venner, men det er en god måde at dele omkostningerne på derhjemme.

Til 149 kr. er Premium for Family ikke meget ekstra i forhold til en standard Premium-plan, så det er en fin investering. Der er også Spotify Duo, der koster 124 kr. om måneden for to Premium-konti.

For studerende er der en rabatplan, der koster kun 49 kr. om måneden.

Hvad får du med Spotify Free?

Du kan bruge Spotify Free, men dets funktioner er begrænsede. På det gratis abonnement kan musik afspilles i shuffle-tilstand, og du kan skippe op til seks gange i timen. Spotify Radio er ikke tilgængelig, men du kan få adgang til Daily Mix-playlister.

Med Spotifys gratis abonnement kan du få adgang til alle afspilningslister, opdage ny musik og dele melodier med venner.

Du kan også afspille enhver afspilningsliste, album eller kunstner, men kun i tilstanden Shuffle Play.

Hvor kan du bruge Spotify Free?

Spotify er gratis at bruge på mobil, desktop eller tablet – så det er nemt tilgængeligt, uanset hvor du er. Du kan få adgang til den gratis version ved hjælp af smartphone-appen, desktopsoftwaren eller webstedet. Det er den samme app, uanset om du betaler eller bruger Spotify gratis.

Hvad får du med Spotify Premium?

Spotifys Premium-niveau giver dig adgang til alt, og har ikke reklamer – uanset om du lytter på computer, mobil eller tablet. Du kan dog stadig høre nogle annoncer, hvor de er blevet integreret af skabere i podcasts som sponsorerede segmenter.

Premium-brugere kan afspille alle de sange, de ønsker (efter anmodning), samt finde og høre afspilningslister, opdage ny musik, oprette og redigere afspilningslister samt dele musik og afspilningslister.

Premium-brugere kan også skippe alle sange, lytte offline, høre musik i høj kvalitet og bruge Spotify-appen på deres mobilenhed som en computerfjernbetjening.

Hvad er Spotify Codes?

Spotify Codes er en funktion fra Spotify, der giver brugerne mulighed for nemt at dele musik med venner og familie, samt deres konto, som andre kan følge.

Du kan bruge den til at generere en unik kode til en sang, et album, en afspilningsliste eller din profil og derefter få en anden til at scanne koden for at dele den med deres enhed og give dem mulighed for også at nyde den eller følge dig.

Spotify Codes fungerer på både iPhone og Android-enheder, for at bruge det skal du blot klikke på knappen ‘…’ ud for det du vil dele, og du vil se en pop-up med albummet, sangen eller afspilningslisten og koden sidder nedenunder. Klik på den kode for at zoome, så den anden person kan scanne den.

På den anden enhed skal du trykke på søgefanen nederst og derefter trykke på søgelinjen øverst. Der er et kameraikon øverst til højre, som hvis du starter, så vil du blot kunne scanne koden. Spotify-koder er åbne for alle.

Uden for Spotify-koder kan du også nemt dele sange fra Spotify direkte på tværs af en række sociale medieplatforme, herunder Facebook, Twitter, Skype, Tumblr eller blot et direkte link til at kopiere et brugbart link til, hvor du vil på nettet. Du skal blot højreklikke på skrivebordet eller trykke på de tre prikker på mobilen på den sang, album, kunstner eller playliste, du vil dele, og vælg den relevante tjeneste.

Spotify Time Capsule

Hvad er Spotify Time Capsule?

Spotify udgiver regelmæssigt opdateringer til sin tjeneste for at hjælpe med at forbedre din lytteoplevelse. Dette inkluderer skræddersyede afspilningslister og opdagelsesrejser for at hjælpe dig med at udvide din musikalske horisont og finde nye kunstnere, som du sandsynligvis vil nyde.

Nogle gange tilføjer de dog bare lister, som viser, hvor godt de kender dig baseret på dine aktuelle lyttetrends. Time Capsule er et eksempel på dette.

Dette er en personlig afspilningsliste, som udvælger omkring 60 numre, som du ville have lyttet til, da du voksede op. Det er en samling af tilbagevendende sange, der vil fylde dig med nostalgisk glæde.

Vi fandt, at Time Capsule var ret præcis, skræmmende faktisk, men det kræver naturligvis, at Spotify har et godt kendskab til din musiksmag.

Hvad er Spotify Daily Mix-afspilningslister?

Spotify lærer, hvad du kan lide, mens du bruger det. Jo mere du lytter, jo mere intelligent bliver den. Denne musikstreamingtjeneste er genial til denne form for intelligens. Automatiske afspilningslister oprettes derefter baseret på dine præferencer.

Dette inkluderer automatiske afspilningslister som Summer Rewind, som indeholder alle de sange, du har lyttet mest til i løbet af de sidste par måneder.

Daily Mix-playlister er lidt anderledes, de er som en radiostation, der blander dine yndlingssange med lignende musik, Spotify tror, du vil nyde.

Flere daglige mix-playlister er tilgængelige for de forskellige stilarter eller genrer af musik, du lytter til. Disse individuelle mix bliver ved med at spille, så længe du vil lytte og kan forbedres ved at like de sange, du kan lide, eller fjerne dem, du ikke kan.

Ligesom Discover Weekly er Daily Mix-playlister en fantastisk måde at opdage ny musik, som du vil elske.

Spotify Privat lytning

At lytte på Spotify kan være en social oplevelse. Hvis du for eksempel har koblet Spotify til din Facebook-konto, så vil venner og familie kunne se, hvad du lytter til, og du kan dele dine yndlingssange med dem.

Der kan dog være tilfælde, hvor du ikke ønsker, at folk skal vide, at du lytter til et bestemt album eller en sang ved konstant gentagelse. Vi har alle en guilty pleasure, som vi ikke behøver, at andre kender til.

Spotify hjælper med dette via en “privat lytning“, som du kan aktivere fra indstillingerne i appen, under Social, og et hurtigt klik på en knap på skrivebordsbrowseren.

Podcasts

Spotify er mere end bare en musikstreamingtjeneste.

Hvis du har en Spotify-konto, kan du også bruge den til at lytte til tusindvis af forskellige podcasts, der inkluderer alt fra komedie til sport, livsstil, nyheder og mere.

Disse podcasts er tilgængelige i både app- og desktopbrowseren, og det er nemt at finde og følge dine yndlingspodcasts og få adgang til de seneste episoder, uanset hvor du er.

Spotify podcast

Sådan får du Spotify til at lyde bedre

Nogle lydsnobber vil fortælle dig, at Spotifys kvalitet ikke er god nok, vi synes, det lyder godt, men der er ting, du kan gøre for at få det til at lyde endnu bedre.

Dyk ned i indstillingerne på appen, og du vil se forskellige indstillinger, som du kan slå til eller justere for at forbedre lydkvaliteten. Hvis du ikke er bekymret for databrug, er det værd at ændre nogle af disse.

 • Normaliser lydstyrken – der er en mulighed i indstillingerne for at indstille den samme lydstyrke for alle sange. På denne måde vil du ikke pludselig opdage, at den ene er højere end den anden, og du får en mere behagelig oplevelse. Du kan også justere lydstyrken til dine præferencer her ved at vælge mellem høje, normale og stille muligheder
 • Lydkvalitet – lydmulighederne inklusive muligheden for at justere kvaliteten. Der er muligheder for både Wi-Fi og mobillytning her. Vælg meget højt fra rullemenuen for at gøre kvaliteten bedre, men husk, at dette vil bruge flere data.
 • Equalizer – rul ned i lydindstillingerne, og du kan få adgang til equalizeren. Derfra kan du justere indstillingerne for dette, herunder at vælge mellem forskellige forudindstillinger som klassisk, dans, hiphop og mere.

Sådan sletter du din Spotify-konto

Hvis du beslutter dig for ikke længere at have din Spotify-konto, kan du slette den. Det er dog værd at bemærke, at du kan nedgradere fra Premium til en gratis konto, så hvis omkostningerne er problemet, vil vi anbefale, at du overvejer det først.

Hvis du stadig gerne vil slette din Spotify-konto, skal du følge disse trin:

 1. Besøg Spotifys supportside om, hvordan du lukker din konto.
 2. Log ind på din Spotify-konto.
 3. Klik på dette link for at slette din konto.

Hvis dette ikke virker, kan du også prøve denne metode:

 1. Log ind og gå direkte til Spotifys Kontakt Support-side.
 2. Vælg ‘konto’ som kategori.
 3. Vælg ‘Jeg vil lukke min Spotify-konto permanent’.
 4. Klik derefter for at lukke din konto eller annullere dit abonnement

Læs også: Spotify dominerer markedet

About Anders Buhl 970 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.