iPhone 14 Pro Max koster 11.499 kr. at købe, men her er, hvor meget den koster at lave

iphone 14 pro

Hvis du vil have den nyeste og bedste iPhone, vil du have iPhone 14 Pro Max. Det er den iPhone med de fleste og bedste funktioner nogensinde, inklusive det nyeste chipsæt, det bedste kamera, den største skærm, det største batteri og alle de nyeste funktioner, inklusive Dynamic Island. Alt dette vil koste dig minimum 11.499 kr. for modellen med 128 GB intern lagerplads.

Det koster dog bestemt ikke Apple 11.499 kr. at lave en. Ifølge en Counterpoint Research-rapport bruger Apple omkring $464 (omkring 3.234 kr.) på at skabe en 14 Pro Max. Dette er kendt som “bill-of-materials” (BoM) omkostninger, da det opsummerer alle omkostningerne ved de fysiske aspekter af enheden. Som du kan se, er BoM-omkostningerne væsentlig mindre, hvad du ville betale i detailhandlen.

De fleste af omkostningerne kommer via Apples egen chip. Counterpoint siger, at omkring 22% af BoM-omkostningerne for en iPhone 14 Pro Max skyldes A16 Bionic og dens relaterede komponenter.

Hver gang vi taler om BoM-omkostningerne om en smartphone, skal vi selvfølgelig påpege, at dette ikke repræsenterer telefonens samlede omkostninger. BoM-prisen dækker ikke ting som f.eks. forsendelse, så omkostningerne ved at få en iPhone fra fabrikken til en detailforretning (eller dit dørtrin) er ikke inkluderet. Ligeledes tager BoM-omkostningerne ikke højde for de udviklings-omkostninger, Apple påtog sig for at designe telefonen, blandt mange andre omkostninger.

Alligevel er BoM for iPhone 14 Pro Max et interessant tal, primært fordi det er 3,7 % højere end den tidligere iPhone 13 Pro Max. Det betyder, at det koster Apple mindst 3,7% mere at lave den største iPhone i dens seneste serie. Det giver en god omkring, hvorfor smartphonepriserne kryber opad på verdensplan.

I Danmark kostede Phone 13 Pro Max  9.699 kr. for en 128 GB model året før, hvilket er 1800 kr. billigere eller 19% mindre. Den amerikanske udsalgspris er dog stadig den samme.

Uanset hvad vil denne stigning i BoM-omkostningerne hos iPhone sandsynligvis også påvirke amerikanske priser på et tidspunkt. Forvent med andre ord, at iPhone 15-serien er nominelt dyrere – og Android-telefoner følger trop.

About Anders Buhl 973 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.