Da foldbare smartphones først kom på markedet, var OnePlus temmelig tøvende med at tage teknologien til sig, men fire år senere er den her, og det var ventetiden værd. OnePlus Open er uden tvivl den bedste foldbare på markedet i dag, så længe du kan ignorere dens ene store svaghed.
OnePlus Open: Design og hardware
Det første, du vil opleve med OnePlus Open, er dens hardware, og det er også den del, hvor den virkelig skiller sig ud. Efter at have lært fra Oppos foldbare hardware, kommer OnePlus Open virkelig med det bedste af det bedste inden for foldbar hardware. Den har et robust, betryggende hængsel (der er vurderet til 1.000.000 fold), en fold, du stort set ikke kan se, og et overordnet design, der egentlig bare føles som det, vi altid har forestillet os af en foldbar, men aldrig fået fra f.eks. Samsung , Google og andre mærker.
Hængslet er den mest imponerende del. Den åbner stadig helt fladt, i modsætning til min Galaxy Z Fold 4, efter et par ugers brug, og hængslets villighed til at åbne op helt problemfrit er også værdsat. Jeg ville bare ønske, den ikke var så glat, da det kan være svært at få den i en stående position, men afvejningen er efter min mening det værd. Og flere uger efter er folden stadig lige så usynlig som den dag, jeg åbnede den for første gang.
Og det er ikke sådan, at det tvinger dig til at skal have en tykkere, tungere foldbar. OnePlus Open er tyndere end Samsungs Galaxy Z Fold 5 med en god margin. Vægten er også skåret ned i forhold til andre foldbare enheder, hvor Open egentlig bare føles som en normal telefon i min lomme. Der er dog én ting, ved tykkelsen, der ikke er optimalt, især når telefonen er lukket, men det kommer vi på senere.
Selvfølgelig er der én stor ulempe, og det er vandafvisning. Hvor Samsung tilbyder IPX8 vandafvisning, har OnePlus Open kun IPX4. Det er stadig rigeligt til et spild eller at blive fanget i regnen, men Open er bestemt et par hak bagud her. Hvad angår støvbeskyttelse, er der ingen officiel vurdering, men Opens hængsel har et klæbende lag indeni, der er designet til at fange støv, før det kan gøre nogen skade, og i mine flere ugers brug har jeg ikke haft problemer.
Det er også værd at bemærke, at OnePlus inkluderer et gratis tyndt etui i æsken med Open der matcher den foldbare farve. Det er et udmærket cover og komplimenterer designet godt.
OnePlus Open: Skærm
Både de indre og ydre skærme er OLED-paneler, der går op til 2.800 nits. De er utroligt lyse, gode til farver og bare en fornøjelse at bruge. Det bredere 20:9-formatforhold på den ydre skærm føles stort set identisk med en traditionel smartphone og efterlader den indre skærm med en næsten kvadratisk form, der er lidt højere, end den er bred.
At bruge den indre skærm er en fornøjelse, takket være dens folder, som tidligere nævnt, men det er de små ting, der virkelig hjælper med at få den til at skille sig ud. For eksempel har skærmbeskytteren over det ultratynde glas en mat finish. Dette hjælper med at minimere refleksioner, mens det også skjuler folden bedre, og det føles godt nok til, at folk ikke skal tvinges til at tage det af. (Det er ikke meningen at den skal fjernes alligevel.)
Størrelsesforholdet spiller også fint med de fleste apps. Nogle, som Gmail og YouTube, vil ikke udløse tablet-brugergrænseflade, fordi skærmen er lidt højere end bred, men det fungerer godt i det hele taget. Derudover ville jeg med glæde bytte et par tablet-apps for en bedre skriveoplevelse. Fordi Open ikke er super bred som andre foldbare, føles den faktisk ret naturligt at skrive på.
Den ydre skærm føles i mellemtiden bare som en normal telefon. Apps opfører sig som forventet, og bortset fra at nogle apps ikke spiller godt mellem de to skærme, har det været en ret glat oplevelse, i modsætning til hvordan det kan være på Samsungs høje og smalle design. At skrive føles også meget naturligt.
OnePlus Open: Kamera
På bagsiden af OnePlus Open finder du et enormt kameramodul. Det cirkulære modul stikker ud fra bagsiden af enheden og fylder over en tredjedel af det samlede design. For første gang har jeg oplevet, at størrelsen på et kamera på en smartphone er så overvældende, at den både er ukomfortabel at holde, og det samtidig heller ikke ser specielt godt ud.
Men det er det hele værd.
Inden i det struttende kameramodul er tre kameraer. Den primære sensor er et 48 MP “stablet” kamera fra Sony Lytia, og det er virkelig fantastisk. Optagelser fra dette kamera føles utroligt naturlige, uden at der skal meget HDR til for at få et godt billede. Efterbehandlingen af billederne virker minimal, hvilket kan gøre en stor forskel på resultatet af et foto. Jeg er dog ofte imponeret over kvaliteten her. Tingene begynder at blive mindre konsistente under svagt lys, men selv der er jeg ofte overrasket.
Og de sekundære linser understøtter det kun. Den 48 MP ultrabrede er meget god, måske ret standard, og – endelig – OnePlus debuterer med et periskop-zoomobjektiv. 64 MP-kameraet har et 3x optisk zoomobjektiv, der giver meget god zoom ved både 3x og 6x.
Op til omkring 10x er billederne ret gode, men de begynder at falde fra hinanden, jo længere du kommer ind. OnePlus sætter virkelig en stor indsats ved at inkludere op til 120x hybridzoom. Kvaliteten er dog ikke eksisterende, når man først rammer de trecifrede, og stabiliseringen gør det ret svært at låse sig fast på en ting. Men alligevel er det langt bedre end bare at holde sig til et andet traditionelt zoomobjektiv, og den slår uden tvivl Galaxy Z Fold 5.
Det er det bedste kamera OnePlus har lavet og er mere end tilstrækkeligt til daglig brug.
OnePlus Open: OxygenOS
Jeg går ikke så meget op i udseendet på OxygenOS, software-versionen til OnePlus-telefoner, der kører oven på Android. Det er i det mindste funktionelt og tager det meste af stilen fra vanilla Android.
Det, der i stedet tiltrækker mig mest ved OxygenOS 13.2, der kører i OnePlus Open, er, hvordan det håndterer multitasking. Det er den største hindring, som producenter af foldbare telefoner har stået over for med deres egne implementeringer, fordi lad os se det i øjnene – disse foldbare telefoner i notebook-stil er basalt set mini-tablets.
Open Canvas er den funktion, som OnePlus tilbyder med multitasking, og efter at have kørt mange af mine yndlingsapps, synes jeg, det er den bedste multitasking-implementering, jeg har set i en foldbar telefon til dato. Det skyldes, at den kan køre tre apps samtidigt, uanset om de er optimeret til den større hovedskærm.
Det ligner for det meste, den måse Galaxy Z Fold 5 håndterer multitasking ved at trække og slippe nye apps på skærmen – men det er den måde, Open Canvas håndterer dem og viser dem på skærmen, der er anderledes og unik. De fleste apps vises i deres sædvanlige lodrette format, men jeg kan godt lide, hvordan apps, der er optimeret til fuldskærmstilstand, holdes i fuld skærm. Det skyldes, at dette “lærred” dynamisk lader mig skifte min visning, med fuldskærms-apps, der skifter rundt til hovedskærmen, mens jeg kigger på dem.
OnePlus Open: Batteri og opladning
Et andet område, hvor mange foldbare enheder har kæmpet, er batterilevetiden, men OnePlus Open er ret solid her.
Batteriet på 4.805 mAh indeni er større end Samsungs, og tilbyder batterilevetid, som ingen af konkurrenterne kan matche. Jeg går regelmæssigt i seng efter 4-5 timers skærmtid med 40% eller mere tilbage i tanken. På mine mest produktive dage fik jeg omkring 7 timers aktiv brug med omkring 20% tilbage. Kort sagt er den imponerende og et frisk pust sammenlignet med de fleste foldbare. Jeg formoder, at dette i høj grad skyldes OnePlus’ aggressive lukning af baggrundsapps (du får også næsten konstante meddelelser om apps, der bruger batterilevetiden).
En anden god funktion er den kablede opladning, som rammer 67 W og er den hurtigste på en foldbar, og den medfølger i æsken.
Hvad der ikke er godt, er manglen på trådløs opladning, hvilket er et absolut must i en enhed til denne pris. Nogle vil være hurtige til at sige: “Men hurtig opladning er bedre,” og sådan, men disse funktioner udelukker ikke hinanden. OnePlus har selv bevist, at hurtig trådløs opladning findes og er fantastisk. Der er fine argumenter for, hvorfor denne enhed ikke skulle have trådløs opladning, som den store størrelse af kameramodulet, men når alt kommer til alt, så skal der bare være trådløs opladning i en telefon til 13.999 kroner. OnePlus må bare se at komme ind i kampen.
OnePlus Open: Pris
OnePlus Open koster 13.999 kroner, hvilket er 800 kr. mindre end Galaxy Z Fold 5. Jeg håbede virkelig på en større rabat taget i betragtning af, hvordan OnePlus-telefoner historisk set har underbudt konkurrenterne med en meget større margin.
Der er kun en enkelt 512 GB lagringsmulighed til OnePlus Open, der er ledsaget af hele 16 GB RAM. Til sammenligning koster den samme 512 GB lagermulighed til Galaxy Z Fold 5 15.799 kr. Det er en generøs mængde lagerplads, og den giver helt sikkert mere værdi for pengene i den forstand.
Der er stadig et eksklusivt samarbejde kørende. Til og med d. 27. november kan OnePlus Open købes til en særlig intropris hos Telia til kun 9.999 kroner, hvis man samtidig køber et abonnement. Produktet vil efterfølgende blive tilgængeligt hos flere udvalgte forhandlere.
OnePlus Open: Endelig bedømmelse
De sidste par uger har OnePlus Open virkelig vist hvordan en foldbare enhed skal skæres. Designet er næsten perfekt, kameraet er godt nok til at være ens primære kamera, og softwaren, selvom Oxygen ikke er min favorit, har alle kvaliteterne til at lade Open blomstre som en foldbar telefon.
OnePlus Open har overtaget pladsen fra Galaxy Z Fold 5 som den bedste foldbare telefon. Jeg foretrækker meget af Samsungs tilbehør. Men i sidste ende har OnePlus skabt en foldbar, der næsten ikke går på kompromis med noget og har gjort det i et omfang, der er langt tættere på, end nogen anden har formået.
Be the first to comment