Samsung Galaxy Z Fold 5 anmeldelse: Den bedste foldbare telefon bliver (lidt) bedre

Samsung Galaxy Z Fold 5 anmeldelse

I løbet af de sidste par år har Samsung nydt at have segmentet for foldbare telefoner stort set for sig selv. Mens der var rygter om, at andre gik ind i kampen, var meget af det meste bare rygter, men i 2023 har tingene begyndt at ændre sig.

Konkurrencen er stadig for det meste fra kinesiske mærker med begrænset global lancering – Honor, Vivo, Huawei, Oppo, men andre er på vej.
Galaxy Z Fold 5 er nu testet, og jeg vil gå ned i flere detaljer i min anmeldelse.

Design

 • 154,9 x 129,9 x 6,1 mm (udfoldet); 154,9 x 67,1 x 13,4 mm (foldet); 253 g
 • Armor Aluminium, Gorilla Glass Victus 2, IPX8

Ser man på Samsung Galaxy Z Fold 5, så er der ikke meget, der adskiller den fra Galaxy Z Fold 4. Hvis du sætter de to telefoner ved siden af hinanden er forskellen utrolig minimal. Der er en omplacering af LED-blitzen på bagsiden for at gøre kameraet mindre. Kameralinserne sidder lidt højere. Der er færre åbninger i højttalergitrene, og hvis du ser rigtig godt efter, vil du måske bemærke, at venstre ramme på frontdisplayet er lidt smallere på den ældre telefon.

Samsung Galaxy Z Fold 5 anmeldelse
Kilde: Samsung

Men hvis du vender telefonerne om, vil du se en stor forskel. Jeg siger stor, men vi snakker kun et par millimeters forskel. På Galaxy Z Fold 5 foldes de to halvdele af telefonen fladt sammen. Takket være et redesign af hængslerne på den nye model, så flugter de to halvdele mod hinanden i stedet for at efterlade et hul i hængselsiden.

Effekten dette har på enheden er stor. Samsung Galaxy Z Fold 5 føles nu komplet, hvorimod Z Fold 4 for mig føltes, som om den stadig var under udvikling – den blev kompromitteret i dens foldedesign. Den nye telefon er slankere, når den er foldet som et resultat deraf, ligger den bedre i lommen, og den ligger bedre i hånden – og der er ikke længere et hul nede på midten af telefonen, der samler støv på skærmen så dramatisk, som den gjorde før. Selvom de er praktisk talt identiske, når telefonerne er side om side, er de så vidt forskellige.

Galaxy Z Fold 5 folder sig fladt, og føles altid som om den bliver åbnet ordentligt modsat andre foldbare telefoner. Den har en IPX8-beskyttelsesklassificering, så den kan klare en vis udsættelse for vand, mens den fortsætter med at bruge en højkvalitets Armour Aluminium-ramme med Gorilla Glass Victus 2 foran og bagpå til beskyttelse. Der er en række farver til Z Fold 5 – Icy Blue, Phantom Black og Cream.

Galaxy Z Fold 5 er også lettere end den telefon, den erstatter, ligesom den er en smule mindre i alle retninger – den vigtige forskel er, at den nu er 13,4 mm tyk ved hængselenden i stedet for 15,8 mm.

Samsung Galaxy Z Fold 5 føles af høj kvalitet, og det burde den også givet prisen på 14.799 kr., selvom hængslet føles lige så solidt som det gjorde før. Fingeraftryksscanneren forbliver i rammen og sidder i tænd/sluk-knappen for nem oplåsning, og jeg har fundet den pålidelig, når jeg har trykket på den.

Højttalerne i rammen er i stand til at give et bredt lydbillede med mærkbar adskillelse, så det er fantastisk til almindelig spil eller se film uden hovedtelefoner.

Z Fold 5 har stadig ikke et sted at placere S Pen, men selve S Pen er mindre denne gang, og etuiet er slankere. Jeg ville bare ønske, at det ikke stadig var et valgfrit tilbehør.

Skærm

 • Ydre: 6,2 tommer, Dynamic AMOLED 2X, 2316 x 904 pixels, 48-120Hz
 • Indre: 7,6 tommer, Dynamic AMOLED 2X, 2176 x 1812 pixels, 1-120Hz

Størrelsen og billedformatet af skærmene på Galaxy Z Fold 5 forbliver, som de var på Z Fold 4, med en 6,2-tommers ydre skærm på 23,1:9 og indre skærm på 7,6-tommer 21,6:18. Begge er kraftige AMOLED-skærme, og begge er lyse og levende, men hovedskærmen er nu endnu lysere og topper med 1750 nits. Dette hjælper den virkelig med at skære gennem refleksioner, når den bruges udendørs.

Samsung Galaxy Z Fold 5 test
Kilde: Samsung

Der er stadig en mærkbar fold ned i midten af skærmen – men kun når skærmen er slukket. Så snart den er oplyst, kan du ikke se den. Som tidligere – og med alle foldetelefoner – kan du mærke det, når dine fingre løber over det, men det har aldrig været et problem for mig. Det er en foldetelefon, der kommer til at være en fold i skærmen – den forsvinder ikke på magisk vis.

Formatet på Samsungs enhed betyder, at den interne skærm er næsten firkantet, og det giver en fantastisk brugbar plads. Hvad der er vigtigere end skærmformatet, er, hvordan Samsung håndterer apps – hvilket for mig den gør bedre end andre foldbare. Samsung har formået at presse apps til at fylde hele skærmen, og det giver en meget bedre oplevelse.

En af de mest udfordrende funktioner hos Galaxy Z Fold 5 er den eksterne skærm. Samsung holder fast i at bruge et virkelig smalt frontdisplay, og selvom den gør alt godt nok, ser godt ud og er perfekt responsiv, synes jeg den er for smal. Det gør tekstskrivning sværere, end det burde, så jeg fandt mig selv i at bruge hovedskærmen mere.

Hardwareydelse og batterilevetid

 • Snapdragon 8 Gen 2 til Galaxy, 12 GB RAM
 • 256GB/512GB/1TB lagerplads
 • 4400mAh, 25W kablet, 15W trådløs

Galaxy Z Fold 5 får et ydelsesboost og har nu Snapdragon 8 Gen 2 til Galaxy. Det er den forbedrede version af Qualcomm-hardwaren, der får en højere clock-hastighed og dermed lidt mere kraft end andre flagskibsenheder på samme platform. Det er den samme hardware i Galaxy S23-modellerne, og her understøttet af 12GB RAM, med lagermuligheder, der går helt op til 1TB.

Kilde: Samsung

Det giver en telefon, der er mere effektiv, samtidig med at den er mere kraftfuld, og selvom 4400mAh-batteriet har samme kapacitet som før, betyder den øgede effektivitet af hardwaren, at du får mere liv af den – afhængigt af hvad du gør med den selvfølgelig.

En af ændringerne for at øge ydeevnen er et dampkammer, der er 38 procent større, så hardwaren er bedre til at køle sig selv, end den var før. Jeg fandt den højre halvdel af Z Fold 4 til at blive lidt varmere end nogle telefoner, når man kører hårdt – for eksempel når man bruger hotspottet og kører intensive apps på samme tid. Ydeevnen på Galaxy Z Fold 5 har dog været imponerende, den er glat og hurtig, og jeg har fundet ud af, at den fortsætter med at køre problemfrit, når du har flere apps åbne for at drage fordel af den større skærm.

Batterilevetiden er også god, selvom dette batteri ikke er så stort, som du vil få på enhver seriøs flagskibstelefon. Med den store centrale skærm er der potentiale til at dræne batteriet, især hvis du laver noget som at spille med fuld lysstyrke – hvilket er hvor en almindelig telefon har en større fordel. Det gælder også opladningen. Mens Samsung tilbyder “hurtig opladning”, kommer den ikke i nærheden af de opladningshastigheder, du får fra en masse andre mærker.

Men den samlede præstation er ikke noget, jeg kan kritisere. Jeg har fundet alt – lige fra telefonopkald og brug af hotspot i længere perioder til spil og brug af telefonen til aggressivt at køre masser af faner i Chrome – at alt er virkelig solidt. Meget af det kommer ned til raffinement i One UI, som taler om Samsungs lange erfaring med Android-enheder.

Kamera

 • Hoved (bag): 50 MP, 1,0 µm, f/1,8, OIS
 • Ultrabred (bag): 12MP, 1,12µm, f/2,2
 • Telefoto (bag): 10 MP, 1,0 µm, f/2,4, OIS, 3x
 • Forside: 10MP, 1,22µm, f/2,2
 • Indvendig (UDC): 4MP, 2,0 µm, f/1,8

Der er fem kameraer spredt rundt om Galaxy Z Fold 5, tre hovedkameraer på bagsiden af telefonen og derefter et frontvendt kamera til hver af de andre skærme. I det væsentlige, uanset hvilken vej telefonen peger, er der et kamera at bruge. Den indre skærm har et under-skærm kamera, som du for det meste ikke vil bemærke, selvom der er en lille forskel i skærmmønstret, hvor det sidder.

Indlæsningen af kameraerne har ikke ændret sig fra Galaxy Z Fold 4, og for nogle kan det være en skuffelse. Opsætningen af bagkameraet er stort set det samme som Galaxy S23+ frem for flagskibet Galaxy S23 Ultra. Ydeevnen er også den samme, og Galaxy Z Fold 5 tilbyder fantastiske billeder under de fleste forhold.

Kilde: Samsung

De billeder, du får fra Galaxy Z Fold 5, er typiske for Samsung, med mætning i blå og grønne farver for at få tingene til at se lidt bedre ud, end de faktisk var på det tidspunkt. Dette er noget, der virkelig er mærkbart på Samsungs mættede skærm, men som ikke er så aggressivt, når man ser det på en anden enhed. Tag et billede af et solrigt landskab, og himlen vil være lidt mere blå og græsset lidt grønnere end virkeligheden.

Kameraet er effektivt under de fleste forhold, og anbefaler nattilstand i svagt lys, men tager stadig længere eksponering, når lyset falder. Resultaterne er ret gode, men Samsung kan ikke konkurrere med de bedste, når det kommer til at behandle billederne for de bedste resultater – og indendørs fotos med svagt lys har en vis støj i skygger. Det samme gælder telekameraet. Det tilbyder 3x optisk, hvilket er et virkelig nyttigt kamera af god kvalitet, der strækker sig ud til 30x digital zoom – selvom resultaterne du får fra sidstnævnte er lidt grødet.

Generelt er det svært at se, at nogen går glip af det store med Galaxy Z Fold-kameraet, fordi det fungerer under stort set alle forhold, hvilket giver fantastiske billeder, som du med glæde vil dele, med et komplet udvalg af funktioner og optagelsesmuligheder.

Da dette er en foldetelefon, kan du bruge hovedkameraet til selfies, og dette vil give dig bedre resultater. Det er især nyttigt til portrættilstand, men at kunne vende til det ultrabrede for selfies er også meget sjovt – vær blot opmærksom på, at det ultrabrede ikke giver dig kvaliteten fra hovedkameraet, især i svagt lys, så du får også blødere billeder og lavere farvekvalitet.

Software

 • Android 13, One UI 5.1.1
 • Fire OS-opdateringer, 5-års sikkerhed

Samsung tilbyder nu en af de bedste softwareopdateringspolitikker, der findes – om du stadig vil have din Z Fold 5 til at modtage de fire OS-opdateringer eller fem års sikkerhed er en anden sag, men det tilføjer værdi til brugtmarkedet for disse enheder. Lancering på Android 13 med One UI 5.1.1, en af de gode ting ved at vælge Galaxy Z Fold 5 er, at det er Samsung hele vejen igennem. Det gør det til et nemt valg for en, der har brugt en Samsung-telefon før, fordi alt ser ud og opfører sig, som du forventer, at det skal.

Faktisk er der kun et par mindre forskelle i Z Fold 5 sammenlignet med noget som Galaxy S23 for at tage højde for de forskellige kameraarrangementer og for at lade dig udnytte den interne skærm bedre. Om du vælger at bruge multitasking, delt skærm eller pop-up-visninger afhænger af, hvad du forsøger at gøre.

En af grundene til ikke at bruge flere apps er, at så snart du installerer tastaturet, spiser det stort set halvdelen af skærmen alligevel, og så ser du på delvise versioner af de apps, du brugte. Samsungs tastatur er fint, og telefonen er også udstyret med Microsofts SwiftKey, men jeg erstattede snart standardtastaturet med Gboard. Årsagen er, at Samsungs autokorrektur ved brug af glide-input bare ikke er så hurtig og præcis som Gboard – og glide-input (hvor du stryger fingeren hen over tastaturet) er den bedste mulighed for det smalle frontdisplay på grund af manglen på plads til konventionel maskinskrivning.

Kilde: Samsung

Der er selvfølgelig en vis duplikering af apps, og Samsung kan godt lide at pakke et ekstra galleri, browser, kalender, alarmer og andre apps ind, som du bare ikke har brug for. Heldigvis kan du afinstallere de fleste ting, du ikke ønsker. Der er stadig nogle forudinstallerede apps bortset fra det – en samling fra Microsoft, Facebook, Netflix, Spotify og en masse Samsung-tjenester – som nogle måske vil se som bloat, hvis de ikke har brug for dem.

Nogle af Samsungs tjenester kan være værd at bruge, hvis du er i et bredere Samsung-økosystem, som at logge ind på din Samsung-konto. Mange af tjenesterne er nu replikeret på din Google-konto, men det afhænger af, hvem du er, og hvad du leder efter.

Der er dog også en række smarte funktioner, såsom Multi Control til at forbinde dine andre Galaxy-enheder, integreret link til Windows og Samsung DeX for at give dig en skrivebordslignende visning, når den er tilsluttet en større skærm. Sidstnævnte mulighed vil give dig mulighed for grundlæggende at tilslutte et tastatur og en mus, så du bruger din Z Fold 5 som en computer – selvom dette ikke er unikt for foldetelefonen, og mange Samsung-telefoner har den muligheden.

Det gælder også for nogle af de delte skærme og pop-up-visninger, der tilbydes. Samsung har længe aktiveret en pop-up eller flydende vinduesvisning på nogle af sine enheder, og dette er her som en ekstra mulighed oven på delt skærm. Det betyder, at du kan se tre apps på hovedskærmen, hvis det er det, du vil gøre.

Samsung Galaxy Z Fold 5: Endelig dom

Samsung Galaxy Z Fold 5 har appel på en række områder. Af alle foldetelefoner synes jeg, den giver den mest modne oplevelse. Den tilbyder alle de muligheder, som Samsung bringer til sine telefoner, mens den også håndterer apps bedre end andre foldbare. Jeg forventer, at det ændrer sig i løbet af de kommende år med udviklere, der optimerer apps for en bedre oplevelse, men i skrivende stund er det Samsung Galaxy Z Fold 5, jeg ville vælge.

Der er ikke store de opgraderinger her fra Z Fold 4. Der er stadig masser af kraft, fantastiske skærme og et godt kamerasystem – og det kunne få Z Fold 5 til at føles som lidt mere end en standard opgradering. Men det er klart, at hængslets redesign, der gør at telefonen kan blive foldet helt flad ud, er sådan som Z Fold altid burde have været. Det får Galaxy Z Fold 5 til at se bedre ud, føles bedre og indfri løftet om en foldetelefon.

About Anders Buhl 970 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.