Apple iPhone 14 anmeldelse: Alt hvad du behøver at vide

iPhone 14 anmeldelse

Den nye iPhone 14 virker ikke særlig ny ved første øjekast. Designet er stort set identisk med iPhone 13, inklusive hakket, og chippen er sidste års A15 Bionic – dog fra den mere kraftfulde iPhone 13 Pro-serie.

Den dyrere iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max får tilsyneladende alt det seje nye legetøj, såsom Dynamic Island og en always-on display.

Men der er mere ved dette flagskib, end man kan se. iPhone 14 har et nyt kamerasystem, der leverer bedre ydeevne i svagt lys og et hurtigere og lysere TrueDepth-kamera med autofokus. På videofronten er der en ny Action-tilstand til super stabile optagelser.

Tilføj nogle praktiske sikkerhedsfunktioner som Registrering af ulykke og Nødopkald SOS (kommer snart), og du har et formidabelt flagskib. Men skal du købe iPhone 14 eller den større iPhone 14 Plus? Eller spendere yderligere for Pro’en?

iPhonen er bestemt blandt de bedste iPhones og hører til på vores liste over bedste telefoner, men det er måske ikke noget for dig. Min iPhone 14 anmeldelse gennemgår alle fordele og ulemper.

Læs også: iPhone 14 Pro Max anmeldelse

iPhone 14 specifikationer

Pris8.299 kr. 
Skærm6,1 tommer (2532 x 1170 pixels, 60Hz)
CPUA15 Bionic
Lager128GB, 256GB, 512GB
Kameraer12 MP bred (f/1.5), 12 MP ultrabred (f/2.4), 12 MP front f/1.9
VandafvisendeIP68
FarverMidnat, lilla, stjerneskær, (PRODUCT)RED, blå
Størrelse146,7 x 71,5 x 7,80 mm
Vægt172 gram

iPhone 14 anmeldelse: Design

iPhone 14-designet er ikke, hvad jeg vil kalde nyt. Det er dybest set en tro-kopi af iPhone 13, inklusive hakket.

Misforstå mig ikke, aluminium- og glashuset er solidt og ret attraktivt – og du får den samme hårde (aftagelige) keramiske skjold foran og hårde glasbagside, sammen med IP68 vandtæthed. Men du vil sikkert blive jaloux, når du ser iPhone 14 Pro’s Dynamic Island, som erstatter hakket med en mindre og interaktiv udskæring til notifikationer og live-aktiviteter.

iPhone 14-farverne er midnat, stjerneskær, blå, lilla og rød. iPhone 14 forbliver kompakt og ret let, vejer 172 gram og måler 146,7 x 71,5 x 7,80 mm. Det er faktisk en smule lettere end iPhone 13, selvom den model var lidt tyndere.

iPhone 14 anmeldelse: Skærm

iPhone 14’s 6,1-tommer Super Retina XDR-skærm forbliver en af de bedste skærme i denne prisklasse med hensyn til kvalitet, selvom der ikke er nogen opgraderinger i forhold til sidste år. Den største manglende funktion er en 120Hz opdateringshastighed, som Galaxy S22 tilbyder, så du får ikke den samme super glatte rulning eller animation under spil.

Ikke desto mindre nød jeg at se diverse YouTube-klip på iPhone 14’s skærm, da den leverede levende farver og brede betragtningsvinkler. Det er også en fornøjelse at se billeder på iPhone 14, da jeg kunne se masser af detaljer.

iPhone 14 anmeldelse: Kameraer

I modsætning til Pro-linjen får iPhone 14 kun to bagkameraer: en 12 MP primær og en 12 MP ultra-bred med et 120-graders synsfelt. TrueDepth-kameraet tilbyder autofokus for første gang sammen med en hurtigere f/1.9 blænde.

I dagtimerne fangede iPhone’en rige, kraftfulde farver og masser af detaljer, og der er som sådan ikke meget at kritisere. Men hvis jeg skal pege noget ud, bemærkede jeg, at sammenlignet med Pixel 6 Pro, overeksponerede iPhone 14 lejlighedsvis nogle billeder, hvilket resulterede i lidt mere udvaskede farver og en smule mindre dynamisk rækkevidde. I mellemtiden matchede iPhone 14 stort Googles Night Sight-tilstand i svagt lys, og tog lyse billeder med gode detaljer.

Jeg tror dog, at den største opgradering til iPhone 14’s generelle fotooplevelse er Photonic Engine. Billedbehandling i svagt lys er op til en halv gange hurtigere, hvilket betyder, at der er mindre ventetid mellem optagelserne, og endnu vigtigere er der også en mindre chance for, at du går glip af at fange det magiske øjeblik.

iPhone 14 anmeldelse: Ydeevne

IPhone 14s chip er ny og gammel på samme tid. Det er A15 Bionic fra sidste års iPhone 13 Pro, så du får et lille trin op i grafikydeevnen med dens 5-core GPU.

Jeg var imponeret over den konsollignende grafik, den tilbød. Et andet plus, iPhone 14 blev ikke for varm, efter at have spillet i 30 minutter, og dette er sandsynligvis takket være et nyt internt design, der er optimeret til at sprede varme.

iPhone 14 anmeldelse

På Geekbench, som måler den samlede ydeevne, scorede iPhone 14 1.727 i single core og 4.553 i multicore. Det er kun lidt højere end iPhone 13 (1.668/4.436), men et godt stykke over Galaxy S22 (1.204/3.348).

Vi oplevede et større løft i grafikydeevnen, hvor iPhone 14 leverede en score på 11.531 og 69 fps på 3DMark Wild Life Unlimited. iPhone 13 mønstrede 9.331 og 51 fps. Galaxy S22 var endnu en gang bagud med 9.976/59 fps.

iPhone 14 anmeldelse: Batterilevetid og opladning

Den mindre chip og et nyt køledesign inden i har givet Apple mulighed for at placere et større 3279 mAh batteri i iPhone 14 sammenlignet med 3227 mAh i iPhone 13.

Dens forgænger holdte allerede rigtig godt, og iPhone 14’s batterilevetid er ingen undtagelse takket være de sparsommelige tilslutningschips og den effektive iOS 16 opgavedistributør. Ifølge Apple skulle der være en time mere til videoafspilning eller streaming, eller fem timer længere til lydafspilning.

Vi så ikke så stor forskel mellem iPhone 13 og 14, når det kom til streaming, men browsertesten viste mere signifikante forskelle. Den mere kraftfulde og mere energikrævende grafiksystem klarede sig dog ikke godt med hensyn til batterilevetid under spil sammenlignet med iPhone 13.

iPhone 14 holder sig til 20W opladning, så resultaterne af vores opladningstid er ikke overraskende. Telefonen nåede 54% på 30 minutter, hvilket er en smule bedre end Apples 50% påstand. Og vi nåede 27% på 15 minutter.

I modsætning hertil kan OnePlus 10T nå 84% opladning på 15 minutter og 100% opladning på kun 20 minutter via sit 150W opladningssystem. Og Galaxy S22 nåede 60% på 30 minutter med sin 25W oplader.

iPhone 14 anmeldelse: Nødopkald SOS og Registrering af ulykke

Senere i efteråret vil Apple lancere to vigtige sikkerhedsfunktioner til iPhone 14. Den første er Nødopkald SOS, som kombinerer nye antenner og software til at oprette forbindelse til satellitter, når du ikke kan få et mobil- eller Wi-Fi-signal. Du får derefter hjælp fra nødtjenester til din placering.

Under en demo låste iPhone 14 sig hurtigt fast på en satellit, og telefonen leder dig gennem en række spørgsmål, så Apple kan fortælle afsenderen alt, hvad de ved om din tilstand og nøjagtige placering.

Den anden sikkerhedsfunktion er Registrering af ulykke, som udnytter iPhone 14s forbedrede accelerometer og gyroskop til at registrere, om du er i en bilulykke. Derfra kan den automatisk ringe til nødtjenester, samt give besked til dine nødkontakter, du udpeger.

I en iPhone 14 Registrering af ulykke-test af en YouTuber fungerede funktionen godt under simulerede styrt ved hjælp af et fjernstyret køretøj. Begge gange begyndte iPhonen sin nedtælling for automatisk at ringe til nødtjenester, inden den blev aflyst.

iPhone 14 anmeldelse: iOS 16

iPhone 14 kører iOS 16 som standard, og der er meget at kunne lide i denne nye softwareopdatering. Du kan tilpasse låseskærmen med widgets, billeder og mere. Andre højdepunkter inkluderer muligheden for at fjerne tekster og redigere dem, en erstatning for adgangskoder kaldet adgangsnøgler, en ny Fitness-app og (endelig) returneringen af batteriprocentindikatoren.

Senere på året vil iCloud Shared Photo Library gøre det nemmere at dele billeder med familiemedlemmer. Og Live-aktiviteter kommer fra udviklere, som vil gøre den dynamiske ø på iPhone 14 Pro bedre ved at vise ting som sportsresultater og realtidsfremskridtene for din madbestilling eller rideshare.

iPhone 14 anmeldelse: Endelige bedømmelse

iPhone 14 er den bedste iPhone for de fleste, men på trods af det er den ikke så spændende. iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max får de største opgraderinger i år, inklusive always-on displays, en smart erstatning for hakket og et 48 MP hovedkamera.

Alligevel er der meget at kunne lide ved den. iPhone 14 leverer fantastiske billeder og videoer. Skærmen er fantastisk; og du får en ydeevne, der stadig slår de bedste Android-telefoner. Action mode er et andet plus, hvis du leder efter super glat video.

Hvis du ikke er fuldt integreret med iOS, er Samsungs Galaxy S22 bedre på nogle måder, da den tilbyder både et telefotozoomobjektiv og 120Hz-skærm – to funktioner, som Apple reserverer til sine Pro-modeller. Men S22s kameraer og ydeevne er ikke helt så gode som iPhone 14.

Hvis du vil have længere batterilevetid og en større skærm, vil du måske vente på iPhone 14 Plus, men generelt er iPhone 14 et godt – men sikkert – valg.

  • Fremragende kameraer
  • Levende skærm
  • Hurtig A15 Bionic ydeevne
  • Imponerende action-tilstand
  • Stadig kun 60Hz opdateringshastighed
  • Ingen optisk zoom
  • Langsom opladning sammenlignet med konkurrenter
About Anders Buhl 970 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.