Hvad er en tablet?

Hvad er en tablet

Tablets kan opfattes som små, håndholdte computere. De er mindre end en bærbar computer, men større end en smartphone.

Tablets tager funktioner fra begge enheder for at danne en slags hybridenhed, et sted mellem en telefon og computer, men de fungerer ikke nødvendigvis på samme måde som nogen af dem.

Hvordan virker tablets?

Tablets fungerer på meget samme måde, som det meste elektronik fungerer, især computere og smartphones. De har en skærm, er drevet af et genopladeligt batteri, har ofte et indbygget kamera og kan gemme alle slags filer.

Den primære forskel på en tablet og andre enheder er, at de ikke inkluderer alle de samme hardwarekomponenter som en komplet stationær computer eller bærbar. Der er normalt også et specielt mobiloperativsystem indbygget, der giver menuer, vinduer og andre indstillinger, der er beregnet specifikt til mobilbrug på storskærm. iPad er et eksempel på en tablet. Den bruger et styresystem kaldet iPadOS.

Bemærk: En undtagelse er den hybride bærbare computer. Dette er det udtryk, der bruges til at beskrive en tablet/laptop combo, hvor skærmen foldes ned for at gøre den bærbare computer til en tablet. Disse enheder adskiller sig fra din typiske tablet, fordi de inkluderer bærbar hardware som et tastatur og flere USB-porte og kommer ofte med et komplet desktopoperativsystem – de fungerer bare også som en touchscreen-tablet.

Da tablets er bygget til mobilitet, og hele skærmen er berøringsfølsom, behøver du ikke nødvendigvis at bruge et tastatur og en mus med et. I stedet interagerer du med alt på skærmen ved hjælp af din finger eller en stylus. Et tastatur og en mus kan dog normalt tilsluttes tabletten trådløst.

I lighed med en computer, hvor en mus flyttes for at navigere med markøren på skærmen, kan du bruge en finger eller stylus til at interagere med skærmvinduerne for at spille spil, åbne apps, tegne osv. Det samme gælder med en tastatur. Når det er tid til at skrive noget, dukker et tastatur op på skærmen, hvor du kan trykke på de nødvendige taster.

Tablets genoplades med et kabel, der ofte er identisk med en mobiltelefonoplader, som et USB-C-, Micro-USB- eller Lightning-kabel. Afhængigt af enheden kan batteriet være aftageligt og udskifteligt, men det er mindre og mindre almindeligt.

Hvorfor bruge en tablet?

Tablets kan bruges til sjov eller arbejde. Da de er så bærbare, men låner nogle funktioner fra en bærbar computer, kan de være et godt valg frem for en fuld bærbar, både i pris og funktioner.

De fleste tablets kan oprette forbindelse til internettet via Wi-Fi eller et mobilnetværk, så du kan surfe på internettet, foretage opkald, downloade apps, streame videoer osv. Du kan ofte tænke på en tablet som en kæmpe smartphone.

Når du er hjemme, er en tablet også nyttig til at afspille videoer på dit tv, som hvis du har et Apple TV eller bruger Google Chromecast med dit HDTV.

Populære tablets giver adgang til en enorm butik af mobilapps, som du kan downloade direkte til tabletten til alt fra at tjekke din e-mail og overvåge vejret til at spille spil, lære, navigere med GPS, læse e-bøger og bygge præsentationer og dokumenter.

De fleste tablets kommer også med Bluetooth-funktioner, så du kan tilslutte højttalere og høretelefoner til trådløs afspilning, når du lytter til musik eller ser film.

Tablet-begrænsninger

Mens en tablet kan passe perfekt til nogle, vil andre måske finde den mindre nyttig, da det ikke er en computer, som du måske tænker på en.

De inkluderer ikke ting som et optisk diskdrev, ekstra USB-porte, Ethernet-porte og andre komponenter, der normalt ses på en bærbar eller stationær computer. Tablets er derfor ikke et godt køb, hvis du forventer at tilslutte flashdrev eller eksterne harddiske, og de er heller ikke ideelle til tilslutning til en kablet printer eller andet ekstra udstyr.

Fordi en tablets skærm ikke er så stor som en stationær eller bærbar skærm, kan det tage lidt tilvænning at skrive e-mails, surfe på nettet osv.

Noget andet at huske er, at ikke alle af dem er bygget til at kunne bruge et mobilnetværk til internet. Nogle kan kun bruge Wi-Fi. Med andre ord kan disse typer tablets kun bruge internettet, hvor Wi-Fi er tilgængeligt, som derhjemme eller på arbejdet, eller i mere offentlige rum som lufthavne eller restauranter. Det betyder, at tabletten kun kan foretage internettelefonopkald, downloade apps, tjekke vejret, streame onlinevideoer osv., når den er tilsluttet Wi-Fi.

Selv når den er offline, kan en tablet dog stadig fungere på mange måder, som at skrive e-mails, “streame” downloadede videoer og musik, spille videospil og meget mere.

Nogle tablets kan dog købes med et bestemt stykke hardware, der lader den bruge internettet via en mobiludbyder. I disse tilfælde ligner tabletten endnu mere en smartphone, og kan så være betragtes som en phablet.

Hvad er en Phablet?

En phablet er et andet ord, du måske ser smidt rundt sammen med telefoner og tablets. Ordet er en kombination af ‘phone’ og ‘tablet’ der henviser til en telefon, der er så stor, at den ligner en tablet.

Phablets er altså faktisk ikke tablets i traditionel forstand, men mere et sjovt navn for overdimensionerede smartphones.

Hvad er en tegnetablet?

Før du overvejer, om du skal købe en tablet, er det vigtigt at vide, at nogle tablets er bygget meget anderledes end den måde, de er beskrevet ovenfor.

Tegnetablets er i det væsentlige en anden input-enhed, ligesom en computermus, men designet til at tegne i hånden. Med en stylus tegner du på tablettens overflade ligesom på papir. Dette bliver oversat af den computer, den er forbundet til, og i sidste ende afspejlet i den software, du bruger.

Tegnetablets (eller grafiske tablets, digitale kunsttavler, pennetablets) bruges almindeligvis af animatorer og grafiske designere.

FAQ

Hvordan nulstiller du en Samsung-tablet?

Først skal du sikkerhedskopiere alle data, du ikke vil miste, før du nulstiller din Samsung-enhed. Gå derefter til Indstillinger > Generel > Nulstil > Nulstil fabriksdata > Nulstil enhed > Slet alle. Når du ser Android-gendannelsesskærmen, skal du holde knappen Lydstyrke ned, indtil indstillingen Slet data/gendannelse af fabriksindstillinger er valgt, og derefter bruge tænd/sluk-knappen til at bekræfte.

Hvor meget koster en tablet?

En tablets pris varierer meget afhængigt af dens operativsystem, hardwarespecifikationer, skærmstørrelse og lagerplads. En Kindle Fire-tablet koster omkring 700 kr., mens noget som Microsoft Surface 2 er over 3000 kr., og Microsoft Surface Pro 8 er 9.000. I mellemtiden starter Apples iPad ved 4.200 kr.

Hvad er den bedste tablet?

Techtilalle anbefaler Apple iPad Air (2022) som den bedste tablet i 2023 samlet set. Vi kalder Samsung Galaxy Tab S8+ for den bedste Android-tablet, mens Microsoft Surface Go 2 vinder høje karakterer for produktivitet. Folk, der leder efter den bedste værdi, bør prøve Apple iPad 2022.

Hvordan forbinder man en tablet til et tv?

Den nemmeste måde at tilslutte din tablet til et tv er med et HDMI-kabel. Du kan få et HDMI til USB C-kabel for ikke særlig mange penge, for eksempel. Hvis du vil oprette forbindelse trådløst, kan du bruge Cast-funktionen på Android eller AirPlay-funktionen på iOS til at streame indhold til et smart-tv, så længe begge enheder er på samme netværk. Hvis du ikke har et smart-tv, kan du bruge en streamingenhed som en Google Chromecast.

About Anders Buhl 973 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.