Apple iPhone 15 anmeldelse: Overraskende store ændringer til standard-modellen

Apple iPhone 15 anmeldelse

Nu hvor iPhone 15 har været ude en smule tid, kan jeg sige med sikkerhed, at Apple burde have skiftet til en USB-C-oplader for mange år siden. Selvom det ikke er den største funktion, der tilbydes her, med de ekstremt imponerende kameraer, fantastisk ydeevne og smukke farver, så har det været en kæmpe forbedring, at jeg ikke hele tiden skal bære rundt på separate opladere til iPhonen og de andre enheder, jeg bærer rundt på.

Og det gør endelig iPhone 15 en af de bedste smartphones derude, især hvis du har ventet på, at Apple dropper sit årti gamle Lightning-kabel. Så nu, hvis du har brugt en af de bedste Android-telefoner, er iPhone 15 det bedste tidspunkt nogensinde at skifte fra Android til iOS.

Apple iPhone 15: Design og funktioner

Ved første øjekast ser iPhone 15 og iPhone 15 Plus næsten identiske ud med iPhone 14, selv kameraområdet bagpå. Men der er forskelle, hvis man ser lidt nærmere efter. Den største af disse er, at i stedet for et hak øverst på skærmen, får du nu den meget bedre Dynamic Island, som var eksklusiv til iPhone 14 Pro sidste generation.

Dette er dybest set en lille ø i displayet, der eller ville have været et sort område. Denne ø huser bl.a. de frontvendte kameraer, men der er flere enheder, som Samsung Galaxy Z Fold 5, der er i stand til at bruge et selfie-kamera under skærmen uden at afbryde dit billede. Det ser ud til, at Apple måske også er på vej i denne retning, men indtil virksomheden finder ud af, hvordan man gør det efter sin egen standard, er Dynamic Island en meget bedre måde at huse de frontvendte kameraer på.

Glasset omkring bagsiden af iPhone 15 er også anderledes. Denne gang lykkedes det Apple at tilføre farven direkte ind i selve glasset. Realistisk set vil dette ikke betyde meget for de fleste mennesker, men det burde forhindre enhver misfarvning i at opstå over tid, da støv og snavs arbejder sig ind under glasset.

I praksis betyder det selvfølgelig, at den nye iPhone ser fantastisk ud uden et etui, men sådan har det altid været med Apples smartphones.

Den største ændring kommer selvfølgelig i bunden af telefonen med den nye USB-C-indgang. Men mens iPhone 15 Pro får USB-C 3.0, som har eksisteret i 15 år, må iPhone 15 nøjes med USB-C 2.0, hvilket er meget langsommere end stort set alle andre telefoner på markedet lige nu. Jeg tænker, at dem, der overfører en masse data til og fra deres telefoner, alligevel kommer til at vælge iPhone 15 Pro, men det giver ikke meget mening at give iPhone 15 sådan en forældet USB-teknologi i 2023.

Men alligevel er alle USB-C 3.0-enheder bagudkompatible, så det er ikke sådan, at det at gå med den ældre standard kommer til at påvirke andet end hastigheden, men det er en ting, jeg ikke ville have forventet fra Apple.

Hvad angår kameraerne, får du stadig konfigurationen med to linser på iPhone 14, men begge linser er blevet væsentligt opdateret. Jeg elsker, at Apple var i stand til at opdatere kameraets muligheder uden at ændre deres design, men du bliver stadig nødt til at leve med en kamerabule, hvilket synes uundgåeligt i disse dage.

Hvad angår farvevarianter, så er der faktisk et væld af forskellige farver tilgængelige. De kommer i Sort, lyserød, gul, blå og grøn. Jeg testede en telefon i grøn, der var virkelig lækker, men farven var dog mærkeligt dæmpet. Jeg gætter på, at lyse farver går imod Apples sans for stil.

Endelig har Apple også introduceret en ny sikkerhedsfunktion, der virkelig er nyttig, hvis du enten bor i et fjerntliggende område, eller hvis du regelmæssigt går på vandretur. Du kan nu ringe efter hjælp via satellit, uanset om det er vejhjælp eller noget mere alvorligt. Det betyder, at selvom du ikke har signal, kan du få hjælp i en nødsituation. Heldigvis, hvis du allerede har en iPhone 14, så understøtter Apple også funktionen for dig, så du behøver ikke at opgradere.

Apple iPhone 15: Kamera

iPhone 14 trak lidt det korte strå, når det kom til kameraet. Mens dens 12 MP hovedsensor var god, og den selvfølgelig blev boostet af Apples generelt fremragende billedforstærkende algoritmer, var den langt bagefter iPhone 14 Pro. Sådan er det stadig, hvor iPhone 15 Pro har et fremragende skydespil, men iPhone 15 er meget bedre stillet denne gang.

iPhone 15 har en opsætning med to kameraer på bagsiden af telefonen, der parrer et 48 MP hovedkamera med et 12 MP teleobjektiv, der kombineres for at skabe virkelig fremragende billeder. På fronten får du et 12MP TrueDepth-kamera, som stort set er det samme kamera som iPhone 14s selfie-kamera. Det er godt nok til at få fantastiske selfies, og portrættilstand forbliver selvfølgelig højdepunktet i ethvert iPhone-kamera.

Det er rart, at iPhone 15 aktiverer portrættilstand som standard, når kameraet registrerer, at der er en person eller et kæledyr i billedet. Den er i stand til at gøre dette gennem dybdesensorer i kameraet, der kan fortælle med det samme, om du fanger en person eller ej. Telefonen gør den antagelse som standard, at du faktisk ønsker portrættilstand, men jeg kan ikke forestille mig, hvorfor du ikke ville.

Hvad der dog er overraskende, er hvor hurtig det er i praksis. Der er ingen downtime mellem man åbner kamera-appen og tager et billede – det er fuldstændig problemfrit.

Apple iPhone 15: Ydelse

iPhone 15 Pro ser ud til at gå all in på at være den bedste gaming-telefon, med en enhed, der kan køre AAA-konsolspil som Resident Evil Village. iPhone 15 er til gengæld et undervurderet valg for mobil gamers.

Selvom den ikke har A17 Pro med dens 6-core GPU, er A16 Bionic langt fra en sløj chip. Vi taler om en 6-core CPU med 2 ydeevnekerner, 4 effektivitetskerner og en 5-core GPU. Den understøtter måske ikke officielt de avancerede spil, der kommer til Pro, men jeg ville ikke blive overrasket, hvis der kom support, for ydeevnen er ret fænomenal.

Udover at den køre de tunge spil uden problemer, så overraskede det mig også, hvor lille indvirkning på batterilevetiden, gaming synes at have. Jeg spiller ret ofte på telefonen, og over en uge eller deromkring ved brug af iPhone 15, har jeg kun virkelig haft brug for at oplade den måske tre gange. Du kan jævnligt forvente, at telefonen holder hele dagen, stort set uanset hvad du laver. Selvom USB-C 2.0-forbindelsen stopper din telefon i at oplade lige så hurtigt som nogle af dens Android-modstykker.

Med hensyn til batteriydelse lover iPhone 15 det samme som sin forgænger ved 20 timers videoafspilning, og efter min erfaring præsterer den også omtrent det samme. Husk på, at der tilbydes et lysere display med 2023-modellen såvel som Dynamic Island, så jeg er glad for at kunne sige, at det ikke ser ud til at have haft en stor indflydelse på antallet af timer, du får ud af det.

Apple iPhone 15: Skærm

Apropos skærmen, så har Apple gjort det igen. Selvom det ikke er den mest imponerende på papiret, med en opløsning på 2.556 x 1.179 til iPhone 15 – har Apple igen fået skærmen til at være ekstremt farvenøjagtig og lysstærk. Der er ingen tvivl om, at der smartphones med højere opløsning derude, og der er telefoner med vanvittigt høje opdateringshastigheder, men på en eller anden måde har Apple knækket koden til at få en skærm til at se fejlfri ud.

Jeg synes jævnligt at trække min telefon frem og se YouTube-videoer eller læse tegneserier, selvom jeg har enheder med større skærme ved hånden, bare fordi iPhone 15-skærmen er så god. Det absolut forbløffende kontrastforhold på 2.000.000:1 gør sorte farver ekstremt mørke, mens en maksimal lysstyrke på 2000 nits udendørs betyder, at de lysere områder får enhver scene til at se ekstra skarp ud.

Der er blevet sagt meget om HDR, og hvordan det virkelig kan transformere det indhold, du forbruger, men når du har en skærm, der er lige så god til at vise HDR-indhold som iPhone 15, er den virkelig i en liga for sig.

Endelig dom

iPhone 15 og iPhone 15 Plus ser næsten identiske ud med iPhone 14. Men den lighed skjuler ægte forbedringer i kameraerne, skærmen og endda glasset på bagsiden af telefonen. Derudover kan det ikke undervurderes, hvor stor tilgangen af USB-C virkelig er for iPhone. Det skærer markant ned på mængden af ledninger, du skal have med rundt hver dag, især hvis du bruger mange forskellige gadgets.

Aktuelle priser på iPhone 15

Fordele
  • Fantastisk design
  • Solid ydeevne
  • Fremragende kamera, inklusive 2x zoom
  • Gode skærmopgraderinger
  • USB-C
Ulemper
  • Ingen Always-On Display
  • Kun 60Hz
  • Langsom opladning
About Anders Buhl 971 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.