iPhone 12 anmeldelse

Mens der er fire modeller i Apples lineup, så er iPhone 12 den bedste iPhone for de fleste mennesker og en af de bedste telefoner, du kan købe overhovedet. Den har et attraktivt design, 5G-forbindelse, gode kameraer og bedre ydeevne end nogen Android-telefon.

IPhone 12 er dog ikke perfekt. En lav mængde basislager og manglen på en oplader inkluderet i æsken betyder, at denne iPhone ikke er så prisvenlig, som den oprindelig ser ud til. Derudover mangler den nogle af de bedste funktioner vi kender fra Android-verdenen. Fx den kraftfulde digitale zoom og hurtige opdateringsfrekvensskærme, som Samsung Galaxy S21 har.

IPhone 12 mini er værd at se nærmere på, hvis du vil have noget billigere og mindre, og iPhone 12 Pro eller Pro Max er bedre, hvis du vil have en telezoom. Men som vores iPhone 12-anmeldelse viser, er Apples standard iPhone 12 en fantastisk velafrundet telefon.

Læs også: Leder du efter bedre kamera? – læs vores iPhone 12 Pro Max anmeldelse

iPhone 12: Design

Apple ændrer sjældent det fysiske design på iPhone fra generation til generation, og dermed modtages enhver ændring – uanset hvor lille – typisk med stor entusiasme. Du kan kritisere iPhone 12s nye flade kant design som en af de mere beskedne ændringer.

Selvfølgelig ser de flade kanter pænere ud og tilbyder en fin ændring fra de sidste mange år, hvor iPhones har været mere afrundede. Desuden forbedrer de iPhone 12’s holdbarhed sammen med Apples nye Ceramic Shield-materiale, da de afrundede rammer på tidligere iPhones faktisk gjorde dem mere skrøbelige.

Ceramic Shield-skærmen holdt rigtig godt i EverythingApplePros drop-test på YouTube. Hverken iPhone 12 eller iPhone 12 Pro knækkede fra hofte- eller skulderhøjde, og skærmen på den almindelige iPhone 12 knækkede ikke engang fra 3 meter, selvom bagsiden gjorde det.

Når det er sagt, kan jeg ikke ligefrem sige, at mine hænder har vænnet sig til det skarpere design. Få smartphones bruger flade sider nu til dags, og iPhone 12 minder mig om hvorfor. Kanterne graver sig ind i din håndflade og gør hele enheden lidt sværere at få fat i. For eksempel måler iPhone 12 7.4 mm i tykkelsen – hvilket er synligt identisk med Pixel 5 på 8 mm. Pixel 5 føles dog mere slank i hånden, fordi den naturligt passer til din håndflades krumning.

Ikke desto mindre er jeg overodnet set ret tilfreds med iPhone 12’s design. Jeg kan godt lide, at Apple barberede kanterne betydeligt ned i forhold til iPhone 11 og XR, selvom et lidt reduceret hak ville have været værdsat. Og selvom jeg ikke er en stor fan af den nye blå farve – jeg finder denne slags marineblå lidt kedelig – kan jeg godt lide den mintgrønne, der tilbydes, og jeg kan især godt lide den elegante enkelhed ved dette design. IPhone 12 kommer i tre andre farver – sort, hvid og rød.

IPhone 12 føles virkelig som en premium-telefon, og ikke nødvendigvis mindre luksuriøs end iPhone 12 Pro. Du får endda den samme IP68-vandmodstand her som i Pro (6 meter i 30 minutter), der langt overstiger andre smartphones på markedet, samt det førnævnte Ceramic Shield-materiale, der beskytter skærmen, hvilket Apple vurderer er fire gange mindre tilbøjelige til at knuses, hvis den tabes.

iPhone 12 anmeldelse: MagSafe

Mens mystikken om magneterne fortsætter med at forvirre verdens største hjerner, har Apple gjort dem til et grundlæggende aspekt af iPhone 12’s design. En ring af magneter placeret centralt på bagsiden af iPhone 12 muliggør Apples nye MagSafe-økosystem med tilbehør fra trådløse opladere til etuier og vedhæftede filer, der simpelthen klikker på og af.

Der er i sig selv intet unikt ved Apples trådløse opladning. Virksomhedens egen MagSafe opladningsdisk bruger den samme Qi-standard som enhver anden trådløs oplader til enhver anden telefon – den indeholder bare magneter. Din iPhone 12 vil stadig være kompatibel med alle former for trådløse opladere eller Qi-tilbehør, du allerede har, men for at få de maksimale 15-watts hastigheder skal du bruge en første- eller tredjepartsløsning, der indeholder MagSafe.

Den dårlige nyhed er, at MagSafe er langsommere end Apples 20W kabel oplader. Meget langsommere. I en tredjeparts opladningstest blev iPhone 12 opladt til 50% på 28 minutter ved hjælp af en 20W hurtigoplader. 15W MagSafe-opladeren tog en time.

Det er ikke for at miskreditere filosofien bag MagSafe, som giver meget god mening. Magneterne hjælper med at lokalisere iPhone 12 opladeren og gør vedhæftning af tilbehør mere praktisk. Og det er helt sikkert lettere at ligge din telefon på en disk, der derefter straks justerer sig perfekt, snarere end at fumle rundt ved din seng for at tilslutte et lille Lyn-stik.

Jeg tror, det vil kræve mere tredjeparts involvering og eksperimentering, før vi virkelig ser MagSafe nå sit fulde potentiale. Et eksempel er Apples læderpung. Det er en klog idé, og jeg er ikke i tvivl om, at nogle iPhone-ejere vil elske den. Men magneterne i iPhone 12 er ikke helt stærke nok til at holde tegnebogen stift fast i alle tilfælde.

iPhone 12: Skærm

IPhone 11’s LCD-skærm har utvivlsomt været akilleshælen på Apples almindelige-premium-iPhones i de senere år, men iPhone 12 kommer det til livs. Det hele takket være en ny 6,1-tommer Super Retina XDR OLED-skærm, der matcher det, du får i iPhone 12 Pro.

Denne skærm har en opløsning på 2532×1170, hvilket giver en dramatisk forøgelse af klarheden på indhold på skærmen sammenlignet med iPhone 11’s outdated 1792×898-skærm. Den er også HDR10-klassificeret, så du kan se videoer, der er optaget med enhedens Dolby Vision-udstyrede bagkamera, som de var beregnet til at blive set.

Skærmen på iPhone 12 er stadig ikke perfekt, og grunden til det er klart for alle, der har brugt en nylig Galaxy-, Pixel- eller OnePlus-telefon i noget tid. Efter måneder med rygter, der tydede på det modsatte, besluttede Apple at give afkald på skærme med høje opdateringsfrekvenser på alle iPhone 12-modeller, som faktisk er blevet ret almindelige når det kommer til top smartphone de sidste par år.

Og resultatet er, at animationer ikke er så jævne, og skærmen reagerer ikke lige så hurtigt, når du trykker eller ruller på den sammenlignet med f.eks. Pixel 5 med 90Hz eller Galaxy S20 med 120Hz. Selvom iPhone 12 er kraftigere end disse enheder – som vi snart vil se senere i anmeldelsen – føles den til tider langsommere at bruge, simpelthen fordi skærmen ikke er så atletisk. Og det er noget, Apple sikkert burde forsøge at rette op på, når iPhone 13 bliver til virkelighed.

Med hensyn til lysstyrke toppede iPhone 12 på 569 nits ved sin højeste indstilling, hvilket faktisk falder betydeligt under Apples 625-nit estimat. Den var i stand til at gengive 114,5% af sRGB-farveområdet – en lille smule mindre end de 122,8% af Samsung Galaxy Note 20 – hvilket indikerer lidt mere tilbageholdende og naturlige nuancer snarere end overmætning.

Ser man på Delta-E farvenøjagtighedstest scorede iPhone 12 et resultat på 0,29, hvilket overraskende er lidt dårligere end iPhone 11s 0,22 resultat. (Tal tættere på nul angiver mere nøjagtige nuancer.) Ikke desto mindre syntes farver at være passende for mit øje, og skiftet til OLED alene gør dette til et massivt spring i forhold til den forrige generation, overordnet set.

iPhone 12 anmeldelse: Kamera

Det vil ikke være underligt hvis du ville tro, at iPhone 12 havde omtrent det samme kamera-setup, som iPhone 11, fordi på overfladen er der ikke så meget der har ændret sig. Der er stadig en primær 12Mp bred snapper og en 12Mp ultrabred, men førstnævnte har en opgraderet f/1.6 blænde og en ny 7-element linse for yderligere at forbedre fotografering i svagt lys.

Disse forbedringer er i høj grad også til at få øje på i langt de fleste tilfælde. Billeder taget med det bageste hovedkamera er lyse, detaljerede og levende med fantastisk farvegengivelse, og der er en mærkbar forbedring i ydeevne i svagt lys sammenlignet med iPhone 11. Det er en alsidig snapper, der kan producere utrolige resultater, især når de kombineres med de forskellige software funktioner, der tilbydes.

Hardwaren i den 120-graders ultrabrede linse har muligvis ikke ændret sig i forhold til sidste år, men det betyder ikke, at der ikke er nogen forbedringer, at komme efter. Den mest bemærkelsesværdige er automatisk linsekorrektion, som har til formål at reducere forvrængning omkring kanterne af billederne taget med den ultrabrede linse, hvilket giver billederne et mere naturligt udseende.

En af de mest spændende funktioner ved iPhone 11 var Night Mode, og Apple har forbedret dens evner på iPhone 12. Du kan nu ikke kun se forbedringer af den overordnede kvalitet og den mængde lys, der bliver fanget takket være den opgraderede hovedlinse, men du har nu også muligheden for at bruge den ultrabrede linse og frontvendte selfies-kameraer.

Resultaterne fra hovedsensoren er til tider forbløffende. Den kan fange et større område, end du kan se med dine egne øjne og tager du et billede om natten og får det til at se ud som om det blev taget ved daggry.

Ud over Night Mode, så har iPhone 12 fået Apples nye Smart HDR 3-teknologi, der bruger maskinlæringsfunktionerne i A14 Bionic til at opdage og forstå scener og tilpasse optagelsen i overensstemmelse med. Det kan komme i form af at fremhæve motivet i forgrunden i et baggrundsbelyst billede eller blot fange detaljer i både himlen og land i naturskønne billeder. Slutresultatet er ofte ekstra detaljer i både lyse og mørke områder i billeder taget under udfordrende lysforhold.

En del af grunden til, at billeder taget på iPhone ser så detaljerede ud, er Deep Fusion. Introduceret sidste år på iPhone 11 Pro bruger Deep Fusion maskinindlæring til at forbedre billedet via “pixel-by-pixel-basis” til at justere belysning og skærpe billeder uden at miste detaljer, og det fungerer imponerende godt, hvilket gør billederne virkelig imponerende.

Samlet set lander iPhone 12 blandt de bedste i sin prisgruppe, når det gælder kameraets ydeevne, men det er ikke det bedste i alle scenarier. Til natbilleder vil jeg stadig hellere have en Google Pixel, der kan tage de samme udfordrende billeder, men med mindre støj. Og hvis det var på afstand, ville jeg hellere have en Pixel 5 for sin overlegne digitale Super Res Zoom eller en af Samsungs enheder – enten Galaxy S20 FE eller Note 20 – til deres 3x optiske og hybrid zoom systemer.

iPhone 12: Ydeevne

Bevæbnet med den første 5-nanometer-processor, der nogensinde er integreret i en smartphone – Apples nye A14 Bionic – leverer iPhone 12 den bedste ydeevne i dens klasse. A13 Bionic-chippen i iPhone 11-serien var allerede hurtigere end Qualcomms førende 2020-silicium, Snapdragon 865 Plus, men A14 udvider dette hul yderligere. Nu hvor det er 2021, begynder vi dog at se flere Snapdragon 888-telefoner, inklusiv Galaxy S21-serien.

De fleste telefoner har brug for ca. et minut eller mere for at gennemføre en videokodningstest, hvor en kort 4K-video konverteres til 1080p ved hjælp af Adobes Premiere Rush-app. IPhone 11 Pro havde brug for 46 sekunder for at fuldføre denne opgave; den 888-udstyrede Galaxy S21 Ultra, 1 minut og 2 sekunder. IPhone 12? Bare 26 sekunder.

Geekbench 5-testen, der måler den samlede systemydelse, viser en lignende fordel for Apples nyeste CPU. Her satte iPhone 12 et vildt tempo med en score på 3.859 i multicore-delen af benchmarket. Galaxy S21 Ultra fik 3.440 point.

Og Apple har heller ikke sparet på den grafiske side af tingene. Apple siger, at GPU’en inde i A14 Bionic er 50% hurtigere end den i A13. Mens de nyeste mobilspil ikke altid drager fuld fordel af telefonproducenternes hurtige innovation, kan jeg sige, at nogen af de mest krævende spil, der til tider kan køre lidt hakkende på selv avancerede Android-telefoner – føltes glat og skarp på iPhone 12.

Et bedre mål for ydeevnen er 3DMarks Wild Life-grafikbenchmark, som giver enhederne den opgave at gengive komplekse og krævende scener i realtid. Galaxy S21 Ultra topper med 34 fps i denne test. IPhone 12 ramte 39 fps i testen.

iPhone 12: Batteri

Apple er kommet langt de sidste par år med hensyn til batterilevetiden i iPhone-serien, hvor iPhone 11 Pro Max er i stand til at vare mere end en dag på en enkelt opladning. Det er ikke helt, hvad du kan forvente fra iPhone 12 med et mindre batteri end 11 Pro Max, men det svarer til hvad du vil få fra en standard iPhone 11. Interessant nok citerer Apple faktisk et lidt dårligere batteri med 17 timers videoafspilning sammenlignet med 18 timer sidste år – men det er ikke særlig mærkbart i dagligdagen.

Generelt kan iPhone 12 vare en dag uden behov for en fuld opladning, men det afhænger meget af, hvad du laver, og om du har forbindelse til det batteri krævende 5G-netværk. Jeg er kommet forholdsvis let igennem dagen, mens jeg sms’ede, tweetede og ringede, men mere strømintensive handlinger som FaceTime-video, så dræner batteriet ret hurtigt.

Det er vigtigt at bemærke, at selvom det er godt for en iPhone, er det ikke så godt i forhold til Android-konkurrenterne, og det vises i vores test. IPhone 12 formåede at vare 8 timer og 25 minutter i vores batteritest, langt efter telefoner som Moto G Power, der varede godt over 16 timer i testen

iPhone 12 anmeldelse: Endelig bedømmelse

Der er ingen tvivl om, at dette generelt er en god telefon, og mange af de ændringer, Apple har foretaget på sin mest populære iPhone, er til det bedre. Den nye Super Retina XDR-skærm er en fænomenal forbedring i forhold til de skuffende LCD-skærme i de tidligere modeller til denne pris, selvom den mangler en høj opdateringshastighed. Og det nye nye design, MagSafe-systemet og det fremragende dobbeltkamera-system fortjener alt sammen top karakter.

Men Apples modstand mod ændringer på nøgleområder er stadig skuffende. Næsten enhver større telefonproducent er stoppet med at være nærig med basislagring. Det faktum, at iPhone 12 stadig kun starter med 64 GB, er kriminelt lavt. Ligeså frustrerende er det, at Apple er stoppet med at inkludere en oplader, selvom Samsung gør det samme med Galaxy S21.

Nogle vil måske vente på iPhone 13 til efteråret. Den nye iPhone lover endnu hurtigere ydeevne, bedre kameraer, Touch ID på skærmen, et mindre hak og 120Hz-skærme (i det mindste på Pro-modellerne). Men lige nu er iPhone 12 stadig værd at købe.

  • Attraktivt nyt design med MagSafe
  • Omfattende 5G-dækning
  • Imponerende dobbeltkameraer
  • Kraftigste ydeevne i en telefon
  • Kun 64 GB basislager
  • 60Hz skærm
  • Ingen oplader eller hovedtelefoner i æsken
  • Digital zoom kan stadig forbedres

Læs også: Bedste smartphones lige nu

About Anders Buhl 977 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.