iPhone 15 vs iPhone 14: De største opgraderinger

iPhone 15 vs iPhone 14

Vores iPhone 15 vs iPhone 14 sammenligning er her for at vise alle de største ændringer og også hjælpe dig med at beslutte, om det er værd at opgradere.

Den nye iPhone 15 og iPhone 15 Plus tilbyder begge Dynamic Island til notifikationer og live-aktiviteter, lysere skærme og USB-C-forbindelse. Og du får hurtigere ydeevne via A15 Bionic-chippen. Der er også en håndfuld fantastiske kameraopgraderinger, inklusive en ny 48 MP hovedsensor.

Samtidig er iPhone 14 stadig en fantastisk telefon, og den koster 1000 kr. mindre end iPhone 15. Vi kan ikke træffe din købsbeslutning for dig, men vi sørger for, at du har alle de detaljer, du har brug for for at træffe det bedste valg til dine behov.

iPhone 15 vs iPhone 14: Specifikationer

iPhone 14iPhone 15
Skærm6.1-tommer OLED (standard og Pro); 6.7-tommer OLED (Plus og Pro Max)6.1-tommer OLED (standard og Pro); 6.7-tommer OLED (Plus og Pro Max)
Opdaterings-hastighed60Hz (standard og Plus); 120Hz (Pro og Pro Max)60Hz (standard og Plus), 120Hz (Pro og Pro Max)
CPUA15 Bionic (standard og Plus); A16 Bionic (Pro og Pro Max)A16 Bionic (standard og Plus); A17 Pro Bionic (Pro og Pro Max)
Lagerplads128GB, 256GB, 512GB (alle), 1TB (kun Pro og Pro Max)128GB, 256GB, 512GB (alle)/ 1TB (Kun Pro og Pro Max)
Bag-kameraer12 MP hoved/12 MP ultrabred (standard og Plus); 48 MP hoved/12 MP ultrabred/12 MP 3x telefoto (Pro og Pro Max)48MP hoved/12MP ultrabred (standard og Plus); 48 MP hoved/12 MP ultrabred/12 MP 3x telefoto (Pro); 48 MP hoved/12 MP ultrabred/ 5x periskop telefoto (Pro Max)
Front-kamera12MP48MP
OpladningsportLightningUSB-C

iPhone 15 vs iPhone 14: Pris og tilgængelighed

Priserne på de iPhones fik overraskende prisfald i år med henholdsvis 500 kr. får standard og plus modellerne og 700 kr. for Pro og Pro Max modellerne.

Det gør at du i år kan få iPhone 15 basis modellen fra 7.799 kr. med 128 GB lagerplads, Plus fra 8.799 kr. og Pro kan du få fra 9.799 med 128 GB og iPhone 15 Pro Max fra 11.799 kr. med 256 GB.

iPhone 15 vs iPhone 14: Design og skærm

iPhone 14-serien ligner ret meget tidligere generationer med nogle mindre undtagelser. Alle fire modeller er fladsidede telefoner med enten et hak (på basismodellerne) eller en Dynamic Island (hos pro’erne), der indeholder det forreste selfie-kamera.

iPhone 15 design

Du kan få både Pro- og ikke-Pro-telefoner med 6,1-tommer og 6,7-tommer OLED-skærme (dog ingen 5,4-tommer mulighed, nu hvor mini er væk), hvor Pro-modellerne også får always-on display funktioner, en 120Hz ProMotion opdateringshastighed og en højere lysstyrke.

iPhone 15 ligner stadig sine forgængere meget, men den kan måske føles anderledes i dine hænder på grund af de nye afrundede kanter på bagsiden og forsiden. Den har også fået et lidt anderledes udseende på bagsiden takket være en ny mat finish på glasset.

Aluminiumssiderne og IP68-klassificeringerne for støv- og vandafvisning på iPhone 14 har også fundet vej til de relevante iPhone 15-modeller.

Plus, Apple har droppet den gamle mute-knap på siden af iPhone for en ny “Action knap” på iPhone 15 Pro og Pro Max. Denne nye knap kan konfigureres til at gøre flere ting, som at tænde lommelygten, aktivere en fokustilstand, køre en brugerdefineret genvej eller bare slå telefonen fra, som den gamle kontakt gjorde.

Men den knap er kun tilgængelig på iPhone 15 Pro-modellerne. Den måske største designændring på hele iPhone 15-serien er, at Dynamic Island, som engang var unik for iPhone 14 Pro-telefonerne, nu er til stede på alle iPhone 15-modeller.

iphone 15 USB-C

Den eneste anden store designændring, er Apples skift til USB-C-opladning. Det er rigtigt, du kan sige farvel til dine Lightning-kabler, når du opgraderer til en iPhone 15 – den nye iPhone 15 USB-C-port, som EU tvang Apple til at tilføje, vil lade dig oplade og dele filer via USB-C, hvilket betyder øget fil overførselshastigheder i forhold til ældre iPhones også.

iPhone 15 vs iPhone 14: Kameraer

iPhone 14 bragte to store kameraopgraderinger med sig, da den erstattede iPhone 13. Det første var et autofokus-selfie-kamera på alle fire modeller, og det andet var et 48 MP hovedkamera på Pro-modellerne.

Det bliver nu udlignet af Apple, for nu kommer alle iPhone 15-modeller med et 48 MP hovedkamera. Der er dog stadig forskelle i sensorkvalitet, der adskiller iPhone 15 Pro-modellerne fra deres billigere søskende i kameraafdelingen.

Faktisk får iPhone 15 Pro-modellerne deres helt egne kameraopgraderinger. Begge kan nu optage i forskellige brændvidder (24 mm, 28 mm og 35 mm), og iPhone 15 Pro Max har et nyt “tetraprisme” teleobjektiv, som tilbyder op til 5x zoom og en brændvidde på 120 mm.

Apple hævder, at dette kamera er så stort, at det kræver mere plads, end iPhone 15 Pro kan spare, hvorfor du kun finder det på den dyreste iPhone 15 Pro Max.

Begge Pro-modeller får også nogle softwarebaserede forbedringer, som ikke deles af deres billigere søskende, inklusive en ny Photonic Engine til bedre natbilleder og hjælpen fra A17 Pro-chippen, der driver de nye Pro iPhones.

iPhone 15 vs iPhone 14: Chipset

iPhone 14 var den første til at debutere med en split-chip-distribution, hvilket gjorde, at basismodellerne beholdte den gamle A15-chip, mens iPhone Pro-modellerne fik den nyere, hurtigere A16.

Som vi havde mistanke om, er det den samme situation igen med iPhone 15’s chipset. iPhone 15 og iPhone 15 Plus leveres med A16-chippen, som drev sidste års Pro-telefoner, mens iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max kommer med Apples helt nye A17 Pro chip.

A17 Pro chip

A17 Pro er Apples første chip bygget på en 3-nanometer-proces, en bedrift, som virksomheden hævder, er den første i smartphones. Om det er sandt eller meningsfuldt på nogen måde er mindre vigtigt end hvad det betyder for dig, og hvad det betyder for, hvor hurtig telefonen er.

Mens A17 Pro stadig har en 6-core CPU som A16, hævder Apple, at den er op til 10% hurtigere, og dens 16-core Neural Engine kan fungere op til dobbelt så hurtigt som sin forgænger. Men A17 Pro adskiller iPhone 15 Pro-modellerne fra deres forgængere på flere måder end det.

Den har bl.a. en nydesignet GPU med 6 kerner i stedet for de 5, du får på den gamle A16, og Apple hævder, at den er op til 20% hurtigere. Ud over nye funktioner som bedre videokvalitet (takket være en ny AV1-dekoder) og muligheden for at udføre ting som at udsende HDR-video med 4K/60 billeder i sekundet, kan iPhone 15 Pro med en A17 Pro-chip understøtte hardware-accelereret ray tracking.

Det er vigtigt, hvis du kan lide at spille på din telefon, fordi Apple hævder, at A17 Pro’s hardwarebaserede understøttelse af strålesporing og Apples eget ingeniørarbejde for at optimere ydeevnen burde give dig mulighed for at spille moderne spil som Resident Evil Village og Assassin’s Creed Mirage på din telefon.

iPhone 15 vs iPhone 14: Hvilken er den rigtige for mig?

At prøve at vælge mellem en iPhone 14 eller iPhone 15 på dette tidspunkt er svært, fordi vi endnu ikke har haft muligheden for at lave en fuld gennemgang af de nye telefoner.

Men det er ganske tydeligt, hvad du betaler for, hvis du opgraderer til de nye telefoner. På de grundlæggende modeller får du det 48 MP hovedkamera, Dynamic Island, en hurtigere chip og et nydesignet ydre. Vælger du en iPhone 15 Pro eller Pro Max, og du får endnu bedre kameraer, kraften i den nye A17 Pro-chip og den tvivlsomme nytte af den nye, tilpasselige Action knap.

Så enhver, der ønsker det bedst mulige kamera, ydeevne, skærm og bekvemmeligheder som USB-C, er sandsynligvis bedre stillet med en iPhone 15. Men hvis du har brug for noget lidt billigere, så er iPhone 14-serien en god mulighed i noget tid.

About Anders Buhl 973 Articles
Anders Buhl er manden bag Tech Til Alle. Anders har en baggrund i kommunikation og har derudover tidligere arbejdet med Apple-produkter. Han har en stor interesse inden for mange områder af teknologi og har skrevet om tech og forbrugerelektronik i mange år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.